Uutiset

Alkoholiveroa kannetaan yli miljardi euroa vuodessa – moni sitä maksava yritys taistelee hengestään

Alkoholiveroa maksavat yritykset hoitavat tunnollisesti velvoitteensa, vaikka suurin osa niistä kannattaa heikosti ja moni suorastaan taistelee olemassaolostaan.

Asia käy ilmi Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön tekemästä selvityksestä, jossa tarkastettiin joka neljäs alkoholiveroyritys vuosina 2010–2014.

Tarkastuksissa ei juuri havaittu merkkejä harmaasta taloudesta. Verohallinnon selvityksen mukaan alkoholiveroa maksavilla yrityksillä ei ollut merkittävästi verovelkaa, ja niillä oli yleisesti ottaen vain vähän ulosottovelkoja.

Selvityksen tulos on hyvä erityisesti siihen nähden, että alkoholiveroa maksavista yrityksistä kaksi kolmasosaa kärsi heikosta kannattavuudesta. Tarkastelluista yrityksistä joka kolmas oli tappiollisia vuonna 2015, ja noin joka seitsemännellä oma pääoma oli painunut negatiiviseksi.

Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön mukaan verovelkojen ja väärinkäytösten vähäisyyttä selittävät alkoholiverotukseen liittyvät lupa- ja vakuuskäytännöt. Niiden ansiosta verojen maksuun saa maksuaikaa, mutta siitä vastineeksi voi joutua asettamaan toiminnan laajuuteen ja riskeihin suhteutetun vakuuden.

Alkoholiveroa kannetaan vuosittain yli miljardi euroa, joten se on valtiolle merkittävä tulonlähde. Viime vuonna alkoholiveron kertymä oli lähes 1,4 miljardia euroa.

Alkoholi- ja alkoholijuomaveroa on maksettava alkoholituotteista. Lähtökohtaisesti verovelvollisia ovat alkoholin valmistajat ja maahantuojat.

Verohallinnon selvityksen mukaan kymmenen alan suurinta yritystä maksoivat yhteensä 97 prosenttia alkoholijuomaverosta. Veroa maksavista 190 yrityksestä puolet oli mikroyrityksiä. Noin puolet oli tukkukauppoja ja kolmannes juomanvalmistajia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic