Uutiset

Alma Media kiistää lapsikysymyksen vaikuttaneen päätoimittajavalintaan – Päivi Anttikosken mukaan tapaus loppuun käsitelty

Suomen Kuvalehti uutisoi perjantaina, että äitiys ja lapsen asuminen toisella paikkakunnalla estivät valtioneuvoston nykyisen viestintäjohtajan Päivi Anttikosken valinnan Aamulehden päätoimittajaksi vuoden 2017 lopussa.

Tehtävään ehdolla ollut Anttikoski jäi Kuvalehden mukaan valitsematta, koska tämän mies ja perheen kouluikäinen lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle.

Anttikoski kertoi lehdelle, että ennen loppusuoralla olleen nimityksen lopullista vahvistusta hän tapasi vielä Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen.

Jutun mukaan Telanne oli sitä mieltä, ettei nimitys olekaan mahdollinen, koska Anttikosken perhe ei muuttaisi Tampereelle. Telanteen mukaan perheen kymmenvuotias lapsi ei pärjäisi ilman toisella paikkakunnalla olevaa äitiään.

Alman maakunta- ja paikallislehtiä julkaisevan Alma Regionsin liiketoimintajohtajana rekrytoinnin aikaan ollut, sittemmin eläkkeelle siirtynyt Kari Juutilainen otti jutun mukaan tämän jälkeen yhteyttä Anttikoskeen ja kertoi, ettei tätä voidakaan valita tehtävään.

Anttikoski kertoo lehden haastattelussa, että hänen valitsematta jättämistään perusteltiin sillä, että tehtävään valitseminen merkitsisi sitä, että Anttikoski ”hylkäisi” perheensä.

Juutilainen kiistää, että hän olisi käyttänyt sanaa hylätä.

-Suuhuni oli pistetty Suomen Kuvalehdessä olleeseen juttuun hylätä-verbi, ja minä en sitä kyllä tunnista. En ole missään tapauksessa sellaista sanonut, enkä myöskään ole sellaista verbiä Telanteelta kuullut, Juutilainen sanoo Lännen Medialle.

Juutilainen ei avaa tarkemmin, mitä hän on Anttikoskelle sanonut, koska työhönottohaastatteluun ja prosessiin liittyvät asiat ovat luottamuksellisia.

Päivi Anttikoski sanoo, että Juutilainen on toiminut jutussa vain viestintuojana.

-Kyse ei ollut Juutilaisen näkemyksestä. Hän toimi suoraselkäisesti ja vain välitti saamansa tiedon.

Juutilainen toteaa, että luottamuksellisten keskustelujen avaaminen on ”kohtuutonta toista osapuolta kohtaan”.

-Tässä on tehty kokonaisarvio, joka on tehty muilla perustella. Ja kuten sanottu, nämä ovat luottamuksellisia asioita, en halua avata niitä sen enempää.

Anttikoski on kertonut, että mikäli hänet olisi valittu Aamulehden päätoimittajaksi, hän olisi muuttanut Tampereelle, mutta hänen perheensä ei.

Juutilaisen mukaan päätoimittajan itsensä pitää asua johtamansa lehden alueella.

-Päätoimittajan täytyy uskottavasti asua paikkakunnalla, ottamatta nyt kantaa siihen, muuttaako perhe sitten mukana tai ei. Olen varmaan vanhan liiton mies, ja sen takia kannanotot ovat sen suuntaisia. Olen ollut tekemässä näitä valintoja usein, ja tämä keskustelu on käyty aina. Ei ole mahdollista, että päätoimittaja asuisi jossain muualla kuin lehden ilmestymispaikkakunnalla, hän sanoo.

Anttikoski toteaa, että asia on hänen osaltaan loppuun käsitelty.

-En aio riitauttaa asiaa, vaan haluan herättää keskustelua siitä, miten naiset voivat mediassa edetä.

Telanne sai sakot korkeimmalta oikeudelta vuonna 2015 työsyrjinnästä. Kyse oli siitä, että Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde peruttiin 2008 oikeuden mukaan sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Alma Median lehdistä Lännen Mediaan kuuluvat Aamulehti ja Satakunnan Kansa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic