Uutiset

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne saa syytteen työsyrjinnästä Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa

Telanteen epäillään syyllistyneen työsyrjintään Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa. Myös Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen saa syytteen työsyrjinnästä. Epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Alma Median hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan mukaan rikosepäilyllä ei ole vaikutusta asianomaisten asemaan yhtiössä.
Kai Telannetta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä. Kuva: Silja Viitala
Kai Telannetta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä. Kuva: Silja Viitala

Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä. Syyte liittyy Aamulehden päätoimittajan valintaprosessiin vuonna 2017. Myös Alma Median henkilöstöjohtajaa Virpi Juvosta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä samaan valintaprosessiin liittyen. Syyttäjänvirastosta vahvistettiin Lännen Medialle syytteiden nostaminen.

Syrjinnän epäillään kohdistuneen nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana työskentelevään Päivi Anttikoskeen.

Poliisin esitutkinnassa epäiltiin, että Anttikosken lisäksi myös toista Aamulehden päätoimittajaksi hakenutta naista olisi syrjitty. Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoo tiedotteessaan, että Telanteen ja Juvosen osalta on tehty syyttämättäjättämispäätökset siltä osin kuin asianomistajana on ollut toinen päätoimittajaksi hakenut nainen. Syyte on jätetty nostamatta ei näyttöä -perusteella.

Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa vuonna 2018, kun Suomen Kuvalehti uutisoi päätoimittajavalinnasta. Jutun mukaan Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui perhesyiden vuoksi. Anttikosken mukaan toimitusjohtaja Telanne ei hyväksynyt asumisjärjestelyä, jossa Anttikoski olisi muuttanut Tampereelle ja hänen miehensä sekä 10-vuotias lapsensa olisivat jääneet Helsinkiin.

Telanne on tuomittu työsyrjinnästä aiemmin. Vuonna 2015 Korkein oikeus tuomitsi hänet työsyrjinnästä sakkorangaistukseen. Kyse oli Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008 valitun Johanna Korhosen syrjinnästä. Telanteelle paljastui valintaprosessin aikana, että Korhosen puoliso oli nainen. Korhosen työsuhde purettiin pian tämän jälkeen.

Yhtiö kiistää epäiltyjen syyllistyneen rikokseen

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet Aamulehden päätoimittajavalintaan. Anttikoski työskentelee nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana. Aamulehden päätoimittajaksi valittiin valintaprosessin päätteeksi Jussi Tuulensuu.

Alma Media kommentoi syytteitä tiedotteessaan. Siinä kerrotaan, että syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen toisen epäilyksen alla olleen syrjintätapauksen johdosta.

Yhtiö kiistää epäiltyjen syyllistyneen työsyrjintärikokseen. Sen mukaan perhesuhteet eivät ole millään muotoa vaikuttaneet Aamulehden päätoimittajan valintaan. Alma Median mukaan syrjintä ei kuulu yhtiön toimintatapoihin.

– Alma Media Oyj:n hallitus on saanut yksityiskohtaisen selvityksen asianomaisilta Alma Median edustajilta. Selvityksen ja keskustelujen pohjalta hallitus luottaa siihen, että rekrytointiprosessissa on toimittu asiallisesti eikä prosessissa ole tapahtunut työsyrjintää. Syytteen nostamisella ei ole vaikutusta asianomaisten asemaan Alma Mediassa. Hallitus seuraa oikeusprosessia ja arvioi asiaa tarvittaessa uudelleen, kun lopputulos on tiedossa, hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoo tiedotteessa.

Alma Media kustannus Oy on yksi Lännen Median omistajista.

Uusimmat

Fingerpori

comic