Uutiset

Alman Kai Telanne: Anttikoski ei ollut lähelläkään Aamulehden päätoimittajan paikkaa – "Putosi jo semifinaalissa"

Päivi Anttikoski ei yltänyt Aamulehden päätoimittajahaussa edes kolmen finalistin joukkoon, kertoo Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne Lännen Median haastattelussa.

Telanteen mukaan Anttikoski putosi kolmivaiheisen valintaprosessin toisessa eli semifinaalivaiheessa, johon oli seulottu kuusi ehdokasta. Heidät kaikki haastateltiin.

-Sinä päivänä, jona haastattelimme Anttikosken, haastattelimme myös kolme muuta semifinalistia. Se oli tärkeä osa rekrytointiprosessia. Kyse ei siis ollut mistään toimitusjohtajan tapaamisesta, jossa olisi vain kuitattu valmis valinta, Telanne sanoo.

Haun ensimmäisestä vaiheesta vastasi Alma Regionsin silloinen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen. Anttikosken mukaan Juutilainen oli ilmoittanut hänelle, että hän olisi ykkösehdokas Aamulehden päätoimittajaksi.

-Minä en tietenkään tiedä mitään Juutilaisen ja Anttikosken keskinäisestä keskustelusta, mutta minkäänlaisia valintoja finalisteista tai kärkiehdokkaista ei vielä siinä vaiheessa tehty, Telanne sanoo.

Hänen mukaansa Aamulehden päätoimittajahaun vaiheista löytyy tarkat dokumentit.

Alma käytti uuden päätoimittajan löytämiseen myös konsulttiyhtiö HRS Advisorsia. Toimitusjohtaja Telanne ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen tulivat mukaan prosessiin semifinaalivaiheessa. Finaalikolmikosta kaksi poimittiin Alma Median sisältä ja yksi konsernin ulkopuolelta.

Telanteen mukaan Alman hallituksen roolina oli vain vahvistaa toimitusjohtajan esitys eli Jussi Tuulensuun valinta. Hallitus ei edes tiennyt muiden kandidaattien henkilöllisyyttä.

”Perhesyillä ei vaikutusta”

Valtioneuvoston viestintäjohtajana nykyisin työskentelevä Anttikoski arveli Suomen Kuvalehdessä valintansa kariutuneen siihen, ettei Telanne hyväksynyt perheen asumisjärjestelyä, jossa Anttikoski olisi muuttanut Tampereelle mutta hänen miehensä ja 10-vuotias lapsensa jääneet Helsinkiin.

Sisä-Suomen poliisilaitos on aloittanut Anttikosken ulostulon perusteella esitutkinnan mahdollisesta työsyrjinnästä Aamulehden päätoimittajan valinnassa.

-Meillä perhesyyt eivät ole rekrytoinneissa koskaan mikään valintaperuste. Ne eivät todellakaan ole vaikuttaneet miltään osin tähän tai mihinkään muuhunkaan rekrytointiprosessiin, Telanne vakuuttaa.

-Olemme edellyttäneet vain, että maakuntalehden vastaavan päätoimittajan on asuttava lehden levikkialueella.

Aamulehden edellisen päätoimittajan Jouko Jokisen perhe asui Helsingissä.

-Se on meille ihan ok järjestely. Meillä ei ole mitään vaatimuksia tämän asian suhteen, Telanne sanoo.

Yksityiskohdat esiin esitutkinnassa

Telanne ei halua kertoa, pitääkö Anttikosken kertomus toimitusjohtajan työhaastattelussa esittämistä äitiyskommenteista paikkansa.

-En voi avata julkisuudessa yksittäisiä haastatteluja enkä niiden sisältöjä. Ne kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin. Nämä asiat käydään läpi poliisin esitutkinnassa.

Anttikosken lisäksi eräät muutkin Aamulehden päätoimittajaksi hakeneet ovat kertoneet, että heiltä kysyttiin haastatteluissa myös henkilökohtaisia kysymyksiä.

Telanteen mukaan kaikkien hakijoiden kanssa keskusteltiin jo hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa myös perheasioista – kuitenkin niin, että haastateltavat puhuivat niistä oma-aloitteisesti.

-Yksityiselämän asioista ei ole kysytty missään rekrytointihaastatteluissa, ei myöskään tämän haun yhteydessä. Päätoimittajaehdokkailta kysyttiin vain sitä, ovatko he valmiita muuttamaan lehden levikkialueelle. Siinä yhteydessä ehdokas on voinut itse kertoa, miten muu perhe aikoo toimia.

Viestinnässä petrattavaa

Telanteen mielestä Anttikosken julkisuudessa levinneet käsitykset hakuprosessin etenemisestä ja hänen omasta asemastaan siinä kertovat, että Alman viestintä hakijoiden suuntaan on epäonnistunut.

-Tätä meidän pitää pyytää vilpittömästi anteeksi. Tämä on meille peiliin katsomisen paikka. Opimme tästä, että kommunikaation on jatkossa oltava parempaa, täsmällisempää ja avoimempaa.

-Olisimme toki mielellämme korjanneet tällaisen väärinymmärryksen, jos hakija olisi ollut meihin yhteydessä. Silloin se olisi voitu oikaista saman tien eikä tällä tavalla vasta kahdeksan kuukauden jälkeen.

Telanne ei halua spekuloida sillä, onko Anttikoski-kohu saanut ylimääräisiä kierroksia aiemmasta, Lapin Kansan päätoimittajaksi nimitetyn Johanna Korhosen potkuihin liittyneestä jupakasta.

-Korhosen tapaukseen minulla ei ole mitään kommentoitavaa. Siihen annettiin aikoinaan ratkaisu juridisessa prosessissa. Näillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Telanteen mukaan naispäätoimittajien vähyys johtuu yksinkertaisesti naishakijoiden vähyydestä.

-Tilanne kuitenkin muuttuu samalla tavalla kuin muissakin avainhenkilötehtävissä. Naisten osuus kasvaa, kun heitä alkaa pikkuhiljaa nousta entistä enemmän esiin uutispäällikkö- ja toimituspäällikköportaasta.

Alma Media kuuluu Lännen Median omistajiin. Aamulehti on Lännen Median suurin osakaslehti.

 

 

Vastakkaisia käsityksiä
Nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski on arvioinut mediassa, että hänen valintansa Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi kaatui äitiyteen.Hänen mukaansa Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ei hyväksynyt sitä, että Anttikosken mies ja 10-vuotias lapsi olisivat jääneet asumaan toiselle paikkakunnalle.Alma Media kiistää tulkinnan jyrkästi. Yhtiön mukaan perheasiat eivät vaikuta rekrytointeihin mitenkään.Poliisi on aloittanut esitutkinnan mahdollisesta työsyrjinnästä Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa, joka kesti viime syyskuusta helmikuuhun.Jo toinen rekryjupakka Alma ja Telanne olivat rekrytointikohun keskipisteessä myös vuonna 2008, jolloin Alma Media purki Lapin Kansan päätoimittajaksi nimitetyn Johanna Korhosen sopimuksen jo ennen pestin alkua. Alma Media perusteli ratkaisuaan luottamuspulalla, joka johtui siitä, että Korhonen oli salannut puolisonsa poliittisen aktiivisuuden. Korhosen mukaan syynä oli hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Alma Media tuomittiin myöhemmin hovioikeudessa korvauksiin Korhosen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja Telanne sakkoihin työsyrjinnästä. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti