Uutiset

Altia ja norjalainen Arcus yhdistyvät – Uusi yhtiö on Anora Group ja se tähtää Pohjoismaiden johtavaksi viinien ja väkevien bränditaloksi

Valtioneuvoston mukaan Koskenkorvan tuotannon volyymit tulevat nousemaan tislaamon tuottaessa jatkossa viljaviinaa myös Arcuksen tuotteisiin. Tämä vahvistaa kotimaisen viljan kysyntää. Sulautumisen lopullinen sisältö ja täytäntöönpano edellyttävät vielä kilpailuviranomaisen hyväksyntää.
Altian tehdas Ilmajoen Koskenkorvalla jatkaa. Samoin jatkaa Rajamäen alkoholijuomatehdas. Kuva Koskenkorvalta. Kuva: Jaakko Elenius
Altian tehdas Ilmajoen Koskenkorvalla jatkaa. Samoin jatkaa Rajamäen alkoholijuomatehdas. Kuva Koskenkorvalta. Kuva: Jaakko Elenius

Suomalainen alkoholiyhtiö Altia ja norjalainen Arcus yhdistyvät. Yhtiöt julkistivat tiistaiaamuna suunnitelmansa yritysjärjestelystä, jonka tavoitteena on yhtiöiden sulautuminen yhdeksi yhtiöksi.

Suomen valtio tukee norjalaisen Arcuksen sulautumista Altiaan. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa ja puoltaa sulautumissuunnitelmaa.

Altia tiedottaa, että uuden yhtiön nimi on Anora Group. Se jatkaa listattuna Nasdaq Helsingissä. Uuden yhtiön pääkonttori on Helsingissä ja toimitusjohtajana jatkaa Pekka Tennilä.

Altian mukaan Anora Group tähtää johtavaksi pohjoismaiseksi viinien ja väkevien bränditaloksi, jolla on erinomaiset kasvun edellytykset myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

Altia pitää tiedotustilaisuuden yhdistymisestä tiistaina kello 10 alkaen.

Valtioneuvoston yleisistuntoon loka-marraskuussa

Asia tulee vielä valtioneuvoston yleisistuntoon loka-marraskuussa. Tämän jälkeen yhtiöiden ylimääräiset yhtiökokoukset päättävät sulautumissuunnitelman hyväksymisestä.

– Olen tyytyväinen siihen, että yhdistyvä yhtiö on suomalainen ja sen kotipaikka on Helsinki. Lisäksi yhtiön osake listataan ainoastaan Helsingin pörssissä ja yhtiön toimitusjohtaja tulee olemaan suomalainen, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tiedotteessa.

Hallituksen puheenjohtaja tulee olemaan Arcuksen nykyinen hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja Altian nykyinen puheenjohtaja.

Suomen valtio tulee olemaan toiseksi suurin omistaja arviolta 19,4 prosentin omistuksella. Arcuksen pääomistajasta norjalaisesta Canicasta tulee suurin omistaja arviolta 22,4 prosentin omistuksella.

Uuden yhtiön omistuksesta tulee arviolta 11,6 prosenttia olemaan Altian vajaalla 20 000 yksityissijoittajalla. Suomalaisten yksityissijoittajien mukanaoloa pidettiin tärkeänä, kun Altia listattiin Helsingin pörssiin vuoden 2018 alkupuolella. Alettiin puhua, että ”kossuosakkeesta” halutaan uusi kansanosake.

Molemmat tuotantolaitokset Suomessa jatkavat

– Tämä on tasapainoinen kahden yhdenvertaisen yhtiön yhdistyminen. Yhdistyneessä yhtiössä suomalaisella vastuullisella tuotannolla ja raaka-aineilla on keskeinen osa. Altian molemmat tuotantolaitokset, Rajamäen alkoholijuomatehdas ja Koskenkorvan tislaamo, jatkavat, kertoo Tuppurainen.

Koskenkorvan tuotannon volyymit tulevat lisäksi nousemaan tislaamon tuottaessa jatkossa viljaviinaa myös Arcuksen tuotteisiin. Tämä vahvistaa kotimaisen viljan kysyntää.

Strategisesti yritysjärjestely synnyttäisi mahdollisuuden päästä laajemmille markkinoille myös Pohjoismaiden ulkopuolella ja sitä kautta kasvuun sekä paremman omistuksen arvonmuodostuksen potentiaaliin.

Lopullinen sulautumispäätös tehdään Altian ja Arcuksen yhtiökokouksissa, jotka pidetään arviolta marraskuussa 2020. Sulautumisen lopullinen sisältö ja täytäntöönpano edellyttävät kilpailuviranomaisen hyväksyntää, jonka arvioidaan kestävän 3-9 kuukautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic