Uutiset

Altian osakeanti alkaa tänään – myös pohjalaiset kunnat kiinnostuneita merkitsemään "kossuosakkeita"

Kuntien pörssiosakkeiden omistus on noussut esille tänään maanantaina alkavan valtionyhtiö Altian osakkeiden myynnin ja pörssiin listautumisen yhteydessä.

Esimerkiksi Kauhavan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) on viestinyt, että hän haluaisi kotikaupunkinsa osallistuvan Altian osakeantiin.

Ilmajoki on kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken mukaan kiinnostunut merkitsemään Altian osakkeita. Ilmajoella sijaitsee Altian tunnetuimman brändin nimeä kantava Koskenkorvan tehdas.

-Kunnalla on kuitenkin rajallinen mahdollisuus uida kovin syvälle tällaiseen sijoittamiseen ottaen huomioon kunnan lakisääteisten tehtävien tuottaminen ja rahoitus, Pirttikoski alleviivaa.

Yhden omistajan intressiä ei voi suosia

Kuntaliitonkuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio.tähdentää, että pörssiyhtiön osakkeiden omistaminen ei kuulu kunnan perustehtäviin. Niihin kuuluu kyllä pitää huolta alueensa yrityksistä ja luoda niille toimintaedellytyksiä.

Rainio korostaa, että pörssiyhtiö toimii markkinoilla, eikä se voi suosia yhden omistajan intressiä.

-Jos on melko pieni omistaja, jolla ei ole kummoista valtaa yhtiökokouksessa, on vaikea nähdä, mitä konkreettista hyötyä osakkeista olisi kunnalle.

Ilmajoen Pirttikoskenmukaan laajalla maakunnallisella kuntajoukolla voisi muodostua Altian omistajuudelle yhden kunnan omistusta merkittävämpää painoarvoa.

Altian kohtalo kiinnostaa pohjalaisia kuntapäättäjiä, koska se työllistää Koskenkorvan tehtaan 60–70 suoran työpaikan lisäksi välillisesti moninkertaisesti.

Nurmijärvellä ei ole keskusteltu

Altian Rajamäen tehtaalla Nurmijärvellä työskentelee noin 250 henkilöä. Vs. kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan Nurmijärvellä ei ole herännyt keskustelua osallistumisesta Altian osakekauppoihin.

-Toki toivomme menestystä ja että suomalaiset innostuvat tästä. Kotimaisuus kuuluu Altian brändiin, hän sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic