Uutiset

Alustava kauppasopu nosti pörssit ennätyslukemiin

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota otti ensimmäisiä ratkaisun askeleita, mutta maiden välille jää yhä suuri määrä tulleja.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona alustavan sopimuksen Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasovusta. Kuva: JIM LO SCALZO
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona alustavan sopimuksen Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasovusta. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain tärkeimpiin kuuluvat pörssi-indeksit Dow Jones sekä S&P 500 nousivat ennätyskorkealle Kiinan ja Yhdysvaltain alustavan kauppasovun jälkeen.

Euroopassa ja Aasiassa pörssit reagoivat uutisiin alustavasta kauppasovusta varovaisemmin. Torstaiaamuna osa Aasian pörsseistä oli nousussa, mutta esimerkiksi Tokion pörssi laski hieman.

Syksyllä 2018 alkanut Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota on luonut suurta epävarmuutta maailmantalouteen ja hidastanut talouskasvua myös Euroopassa ja Suomessa.

Keskiviikkona Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti alustavan kauppasopimuksen Kiinan kanssa.

Vaikka markkinoiden reaktio kertoo maailmantalouden kasvaneista odotuksista, Kiinalle ja Yhdysvalloille jää vielä lukuisia asioita neuvoteltavaksi todellisen kauppasovun aikaansaamiseksi.

Trump on ilmoittanut, että neuvotteluja laajemmasta sovusta jatketaan mahdollisimman pian.

Ostot nousevat lähes 200 miljardilla

Keskiviikon sopimuksen mukaan Kiina lupaa muun muassa kaksinkertaistaa ostonsa yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä ensimmäisenä vuotena.

Kiinan on sopimuksen mukaan määrä lisätä yhdysvaltalaisten tuotteiden ja palveluiden ostoja kahden vuoden aikana lähes 200 miljardilla eurolla.

Osa tulleista puretaan sopimuksen myötä, mutta huomattava osa tulleista jää yhä voimaan.

Sopimuksella on pituutta 86 sivua ja se valmistui liki kaksi vuotta kestäneiden tiukkojen neuvottelujen. Maailman kahden suurimman talouden kauppasota on rankaissut erityisesti yhdysvaltalaisia soijanviljelijöitä.

Amerikkalaiset veronmaksajat ovat käyttäneet viljelijöiden tukeen 28 miljardia dollaria, mihin kuuluu maksuja kaupparyhmille ja ostoja ruokapankeista.

Tauko kauppasodassa antaa Trumpille jotain konkreettista tarjottavaa viljelijöille, jotka ovat merkittävä äänestäjäryhmä Keskilännessä ensi syksyn presidentinvaalien alla.

”Ihmiset luulivat, että tämä ei toteutuisi”

– Yhdessä me oiomme menneisyyden virheet ja tarjoamme taloudellisen oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden tulevaisuuden, Trump sanoi Valkoisessa talossa allekirjoittaessaan sopimusta CNN:n mukaan.

– Useimmat ihmiset luulivat, että tämä ei toteutuisi.

Trump lupasi vierailla Kiinassa ”ei kovin kaukaisessa tulevaisuudessa” vastavierailuna Kiina johtavan kauppaneuvottelijan Washingtonin vierailulle.

– Tämä sopimus toimii mikäli Kiina haluaa sen toimivan. Kanssani neuvotelleet kiinalaiset haluavat sen toimivan, sanoi Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer Reutersin mukaan juuri ennen kun Trump ja Kiina varapääministeri Liu He allekirjoittivat sopimuksen.

Uusimmat

Fingerpori

comic