Uutiset

Amazonin sademetsän tuhoaminen uhkaa kiihtyä Brasiliassa

Brasilian ympäristöministeri kehotti käyttämään hyväksi koronaviruspandemian luomaa hiljaista hetkeä asiasta uutisoinnissa.
Amazonasin osavaltiossa asuvat alkuperäiskansan jäsenet ottivat osaa omaisensa hautajaisiin Manausin kaupungissa 14. toukokuuta. Metsätuhon lisäksi alkuperäiskansojen asukkaita uhkaa nyt myös koronavirus. Kuva: epa08422924
Amazonasin osavaltiossa asuvat alkuperäiskansan jäsenet ottivat osaa omaisensa hautajaisiin Manausin kaupungissa 14. toukokuuta. Metsätuhon lisäksi alkuperäiskansojen asukkaita uhkaa nyt myös koronavirus. Kuva: epa08422924

Brasilian sademetsäalueilla tehdyt tutkimukset kertovat Amazonin sademetsien tuhoutuneen pahasti presidentti Jair Bolsonaron kaudella. Tutkimukset julkaistiin sen jälkeen kun julki oli tullut video, jossa ympäristöministeri kehotti vähentämään sademetsien suojelua kun kansakunnan huomio oli kiinnittynyt koronavirukseen.

Asiasta kertovat brittilehdet Guardian ja Daily Mail.

Yhden tutkimuksen mukaan Brasiliasta hävisi viime vuonna 12 000 neliökilometriä sademetsää. Tutkimus kertoi myös, mitkä tahot olivat metsätuhon takana. Toinen tutkimus kertoi Itä-Brasilian sademetsien tuhoutumisen lisääntyneen 27 prosentilla.

Tutkimukset julkaistiin sen jälkeen kun ympäristöministeri Ricardo Salles oli kehottanut hallitusta hyödyntämään koronaviruspandemian suojaa heikentääkseen edelleen jo nyt hauraita ympäristönsuojelulakeja.

Amazonin metsätuho ja -palot ovat edenneet huolestuttavasti sen jälkeen kun Bolsonaro nousi presidentiksi tammikuussa 2019. Hän uhkasi lopettaa ympäristönsuojelutoimistojen ”sakkoteollisuuden” ja lähteä hyödyntämään sademetsäalueita taloudellisesti.

”Käytetään hyväksi hiljaista hetkeä uutisoinnissa”

– Meidän pitää käyttää hyväksi hiljaista hetkeä lehdistön uutisoinnissa koska ne puhuvat vain covidista, sanoi Salles ministerien tapaamisessa huhtikuussa Guardianin mukaan.

Video kokouksesta julkistettiin viime perjantaina. Ministeri vaati ”muuttamaan kaikki säännöt ja yksinkertaistamaan normeja”.

Ympäristönsuojelijat ovat varoittaneet, että juuri tätä hallitus on tehnyt.

– Hallituksen tavoite on heikentää toimintatapoja ja lisätä metsien tuhoa, sanoi Mariana Mota Brasilian Greenpeacesta.

– Metsätuhojen numerot eivät valehtele.

Bolsonaron hallitus yrittää hyväksyttää lain, joka sallii sademetsäalueita laittomasti vallanneiden maanviljelijöiden muuttaa haltuunottonsa lailliseksi. Ympäristönsuojelijat ovat nimenneet lakiehdotuksen ”maananastajien laiksi”.

Metsätuhosta 99 prosenttia tapahtuu laittomasti

MapBiomas-yhteenliittymän tutkimuksen mukaan sademetsien tuhoista 7 700 neliökilometriä syntyi Amazonin alueella. Yli kolme neljäsosaa tuhosta tapahtui maa-alueilla, jotka brasilialaiset maanviljelijät olivat rekisteröineet itselleen. 99 prosenttia metsätuhosta tapahtui laittomasti.

Viime vuonna Amazonin tuhoutuminen oli laajinta 11 vuoteen. Sama tahti on jatkunut tänä vuonna. Ympäristönsuojelijat syyttävät tuhosta äärioikeistolaisen presidentin politiikkaa, joka rohkaisee laittomia metsänhakkuita sekä kaivosten ja karjatilojen perustamista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sakkojen antaminen laittomasta metsien hakkuusta on käytännössä ollut jäissä viime lokakuusta lähtien. Taustalla on Bolsonaron määräys, että sakkojen antamista pitää edeltää kuuleminen. Tämän jälkeen on järjestetty vain viisi kuulemistilaisuutta, joiden jälkeen sakot on annettu.

– Ympäristönsuojelun virkailijat ovat tehneet kovasti töitä – usein asettaen itsensä suureen vaaraan – toteuttaakseen ympäristö- ja muita lakeja Brasiliassa, mutta Bolsonaron hallitus on sabotoinut heidän yrityksiään, sanoi Human Rights Watch Brasilian johtaja Laura Canineu
Daily Mailille.

Amazonin metsätuho

Amazonin sademetsä on maailman suurin sademetsäalue, joka ulottuu Etelä-Amerikassa usean valtion alueelle.

Noin 60 prosenttia metsästä sijaitsee Brasiliassa, alueen suurimmassa maassa.

Tutkijoiden mukaan sademetsän suojelu on tärkeää ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, sillä metsä toimii maailman merkittävimpänä hiilinieluna.

Brasiliasta on tullut myös yksi covid-19-pandemian keskuksista maailmassa. Tartuntoja maassa on kirjattu jo noin 412 000, tautiin kuolleita on yli 25 000.

Presidentti Jair Bolsonaron ensimmäisenä virkavuotena 2019 Amazonin metsätuho kasvoi 85 prosentilla korkeimmilleen 11 vuoteen, kertoo Brasilian avaruustutkimusinstituutti Inpe.

Kansainvälinen painostus johti siihen, että ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuva presidentti määräsi armeijan rajoittamaan metsien tuhoja, jotka aiheutuivat metsäpaloista, laittomasta metsienhakkuusta ja kaivostoiminnasta sekä suojeltujen alueiden viljelystä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti