Uutiset

Ambulanssilento lähtenyt Saksasta varhain perjantaiaamuna noutamaan Venäjän oppositiojohtaja Navalnyita

Ambulanssilento on lähtenyt Saksasta varhain perjantaiaamuna hakemaan Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita sairaalasta Siperiasta, kertoo saksalaismedia. Kuva: EPA

Ambulanssilento on lähtenyt Saksasta varhain perjantaiaamuna hakemaan Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita sairaalasta Siperiasta, kertoo saksalaismedia.

Lento lähti liikkeelle Baijerin Nürnbergistä hieman kolmen jälkeen aamuyöstä paikallista aikaa, kertoo Bild.

Navalnyin on kerrottu olevan koomassa ja makaavan hengityslaitteessa siperialaisessa sairaalassa.

Aiemmin kerrottiin, että lennolla olisi mukana koomapotilaiden hoitoon erikoistuneita lääkäreitä. Lehti kirjoittaa, että lentoaika Omskiin on viisi tuntia ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Navalnyi voisi olla Berliinissä jo iltapäivällä.

Oppositiojohtaja on tarkoitus viedä Berliiniin Charite-sairaalaan hoidettavaksi.

Lentoa järjestäneen Cinema For Peace Foundation -järjestön johtaja Jaka Bizilj kertoi Bildille, että järjestö on saanut Venäjällä tarvittavat dokumentit.

Zeit-lehden mukaan yksityislahjoittajat maksavat lennon ja Navalnyin hoidot.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on jo aiemmin ilmaissut, että Navalvyita voitaisiin hoitaa saksalaissairaalassa. Yhteislausunnossa myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että niin ikään Ranska olisi valmis tarjoamaan hoitoa ja suojelua Navalnyille.

Navalnyin edustaja: Myrkkyä teessä

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan Navalnyi todennäköisesti joi myrkkyä teessä, jonka hän nautti Tomskin lentoasemalla ennen lentoa Moskovaan. Lennolla Navalnyi sai voimakkaita oireita, minkä jälkeen kone teki hätälaskun siperialaiseen Omskiin.

Jarmysh kertoi torstaina, että sairaalassa oli paljon poliiseja, mutta diagnoosia ja tuloksia Navalnyille tehdyistä testeistä ei ollut kuulunut.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov toivotti Navalnyille torstaina pikaista paranemista. Samalla hän kehotti pidättäytymään tapahtuneen syyn arvailusta, ennen kuin testitulokset valmistuvat.

Pidätyksiä ja ratsioita

Venäjän nykyhallintoa vastustava Navalnyi on ollut aikojen saatossa useiden rikostutkintojen kohteena. Hänen johtamansa korruptionvastaisen FBK-järjestön tiloihin tehtiin ratsia viimeksi reilu kuukausi sitten.

Navalnyi myös kehotti venäläisiä boikotoimaan kesän kansanäänestystä Venäjän perustuslain muutoksista. Muutosten hyväksymiseen virallisesti päätynyttä vaalitulosta hän piti väärennettynä. Navalnyin mukaan kyseessä on ”valtava valhe”, joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Vuonna 2018 Navalnyita estettiin nousemasta presidentti Putinin haastajaksi presidentinvaaleissa. Viisi vuotta aiemmin hän oli kuitenkin mukana Moskovan pormestarinvaalissa saaden huomattavan 27 prosentin kannatuksen.

Nyt 44-vuotias oppositiojohtaja on ollut useita kertoja pidätettynä ja vangittuna milloin kavalluksesta, milloin luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä syytettynä. Navalnyi alkoi pitää blogia korruptiosta ja muista väärinkäytöksistä Venäjällä jo yli kymmenen vuotta sitten.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti