Uutiset

Amfetamiinia, ekstaasia, kokaiinia – 18-vuotias mies välitti suuret määrät huumeita Tor-verkon kautta

Nuori mies ja kaksi muuta ovat vangittuina. Poliisi epäilee, että huumekaupassa on ollut mukana yhteensä kahdeksan henkilöä.
Epäilty mies kävi kauppaa nimimerkillä TeknoJeesus, joka on ollut Tor-verkossa erittäin näkyvä toimija. Nimimerkin hän sai käyttöönsä tosin vasta vuonna 2018, aiemmin sitä käytti ilmeisesti joku toinen myyjä. Kuva: Poliisi

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee kahdeksaa henkilöä törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta siihen. Pääepäiltynä olevat ovat 18-21-vuotiaita miehiä.

Kolme epäiltyä on edelleen vangittuna.

Huumausaineiden myynti on tapahtunut internetin Tor-verkossa. Rikoskomisario Rauno Jämsän mukaan nuorin epäilty on käyttänyt Tor-verkossa nimimerkkiä TeknoJeesus.

– Hän on ollut viranomaisvalvonnan perusteella yksi huumausaineiden myyntiin erikoistuneen sivuston aktiivisimmista huumausaineiden myyjistä, Jämsä kertoo.

Poliisi epäilee, että 18-vuotias sai nimimerkin käyttöönsä viime heinäkuussa. Nimimerkki on kuitenkin ollut aktiivinen jo vuodesta 2017 lähtien.

Ostajat eri puolilta Suomea

Poliisi teki elokuussa iskun 18-vuotiaan asuntoon. Asunnosta takavarikoitiin erittäin suuria määriä muun muassa amfetamiinia, ekstaasia, mdma:ta ja kokaiinia. Mdma on metyleenidioksimetamfetamiinia.

Asunnosta takavarikoitiin myös 77 kappaletta valmiiksi pakattuja, osoitetarroilla varustettuja kirjekuoria, joiden sisällä oli huumausaineita.

– Kirjeiden vastaanottajien osoitteet olivat joka puolelle Suomea, kaukaisimmat Lapissa asti. Heidät on kuulusteltu esitutkinnan aikana, Jämsä kertoo.

Asunnosta takavarikoitiin myös käsiase ja noin 22 000 euroa käteistä rahaa. Sen jälkeen, kun 18-vuotias vangittiin, 21-vuotiaan miehen epäillään jatkaneen huumausaineiden myyntiä yhdessä muiden epäiltyjen kanssa.

Poliisi otti viimeiset epäillyt kiinni marraskuun alussa.

Huumeita myös maastokätköissä

Poliisi takavarikoi esitutkinnan aikana yli neljä kiloa amfetamiinia, noin 3000 ekstaasitablettia, noin 1,3 kiloa mdma:ta, noin 60 grammaa kokaiinia, 80 grammaa metamfetamiinia sekä lisäksi pieniä määriä kannabista, ketamiinia ja lsd:tä.

Suurin osa huumausaineista takavarikoitiin 18-vuotiaan pääepäillyn asunnosta ja pienempiä määriä muiden epäiltyjen hallusta. Lisäksi poliisi takavarikoi amfetamiinia, kokaiinia ja ekstaasia kolmesta eri maastokätköstä, jotka löydettiin esitutkinnan aikana.

Esitutkinnan mukaan huumausaineita oli ehditty myydä takavarikoitujen aineiden lisäksi vähintään 160 000 euron arvosta.

Maksuvälineenä huumausainekaupassa käytettiin pääasiassa Bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Poliisi löysi esitutkinnan aikana epäiltyjen käytössä olleita Bitcoin-lompakoita, joiden kautta oli kulkenut vuonna 2018 valuuttaa yhteensä yli 110 000 euron arvosta.

Suurin osa Bitcoineista oli tullut Tor-verkon huumausaineiden myyntisivustojen kautta ja osa valuutasta oli kiertänyt sinne uudelleen eli se on sijoitettu uusiin huumausaine-eriin.

Jämsän mukaan poliisi epäilee, että huumausaineita on toimitettu ostajille pääasiassa postittamalla ja toimittamalla maastokätköihin.

– Jonkin verran huumausaineita on luovutettu ostajille myös tapaamisten yhteydessä kädestä käteen.

Asian esitutkinta valmistui tällä viikolla ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat