Uutiset

Ammattiin opiskellaan yhä enemmän myös kesällä – Opiskelun kesätauko on lyhentynyt

Erityisesti oppi- ja koulutussopimuksella ammattiin opiskelu työpaikoilla on kesäaikana yleistynyt.
Oppi- ja koulutussopimuksella ammattiin oppiminen työpaikoilla on yleistynyt kesäaikana. Kuva: Konsta Leppänen
Oppi- ja koulutussopimuksella ammattiin oppiminen työpaikoilla on yleistynyt kesäaikana. Kuva: Konsta Leppänen

Ammatillisen koulutuksen työelämässä oppimisjaksot ja oppi- ja koulutussopimuksella ammattiin oppiminen ovat yleistyneet kesäaikana.

Tämä selviää kyselystä, jonka Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE teki koulutuksen järjestäjille kesäajan käytöstä. Kyselyyn vastasi 39 koulutuksen järjestäjää.

Ammatillisen opiskelun kesätauot ovat lyhentyneet aiemmasta. Yli 60 prosenttia kyselyyn vastanneista koulutuksen järjestäjistä piti korkeintaan neljän viikon kesätauon.

Yrityksille markkinoitu koulutuksen hyödyntämistä kesäaikana

Oppisopimuksella ammattiin oppimisesta on tullut aiempaa joustavampaa, koska rahoituslainsäädäntö on muuttunut. Nyt myös lyhyet oppisopimukset ovat mahdollisia.

Koulutussopimuskin on AMKEn mukaan joustava tapa opiskella kesäaikaan. Kyselyyn vastanneista koulutuksenjärjestäjistä yli 60 prosenttia odottaa koulutussopimuksen suosion kasvavan viime vuoteen verrattuna. Yritykset tuntevat myös paremmin koulutuksen hyödyntämisen kesäaikana, koska mahdollisuutta on markkinoitu aktiivisesti.

Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa on siis vaihtoehtoina oppisopimuksella tai koulutussopimuksella opiskelu. Mikäli työnantaja maksaa palkkaa opiskelijalle työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta, opiskelijalle tehdään oppisopimus. Koulutussopimuksessa olevalle opiskelijalle ei voi maksaa palkkaa, eikä opiskelija ole työsuhteessa yritykseen.

Koulutussopimuksessa koulutuksen järjestäjä sopii kirjallisesti työpaikan edustajan kanssa, että opiskelija hankkii osaamista käytännön työtehtävien yhteydessä työpaikalla.

Uusi laki astui voimaan viime vuoden alussa

Opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää kesäaikaa opintoihinsa oman henkilökohtaisen osaamisen hankkimissuunnitelman mukaisesti. Nykyisin opiskelemaan voi hakea joustavasti ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Ammatillisen koulutuksen uusi laki astui voimaan vuoden 2018 alusta ja laki korosti muun muassa työpaikoilla tapahtuvaa oppimista.

.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti