Uutiset

Ammattimaisten Airbnb-välittäjien ilmaantuminen markkinoille huolettaa MaRaa

Matkailu-, hotelli- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö MaRa ilmaisee huolensa Airbnb-palvelun kaltaisten jakamistalouden ilmiöiden ammattimaistumisesta Suomessa.

Elinkeinoministeriöön vastikään toimittamassaan lausunnossa MaRa vaatii lainsäädäntöön muutoksia, jotka toisivat jakamistalouden palveluja tarjoavat toimijat samalle viivalle samoilla aloilla toimivien perinteisten toimijoiden kanssa.

–-Me emme halua puhua jakamistaloudesta vaan välitystaloudesta, kun puhumme koko ajan ammattimaistuvasta majoituspalvelujen tarjoamisesta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Ammattimaistumisella Lappi viittaa trendiin, jossa perinteisen asuntojen vuokraamisen lisäksi asuntoja ostetaan pelkästään Airbnb-majoitusta varten. Siinä missä hotelleja koskee esimerkiksi paloturvallisuuteen, kuluttajansuojaan ja työehtosopimuksiin liittyvät säädökset sekä yritysvero, Airbnb:n kautta toimijat edellytetään maksamaan ainoastaan pääomatuloveroa.

-Vaikka Suomessa ilmiö ei ole vielä suuri, Euroopan isoissa kaupungeissa yhä suurempi osa kerrostaloasunnoista siirtyy pois perinteisiltä vuokramarkkinoilta hotellien kanssa kilpailevaan liiketoimintakäyttöön, Lappi toteaa.

Verohallinnossa on havaittu, että asuntojen välitykseen liittyvä jakamistalous on ilmiönä koko ajan kasvamassa. Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen ei osaa arvioida kasvun suuruutta, mutta kertoo Verohallinnon satsanneen viestintäänsä.

-Olemme esimerkiksi koostaneet jakamistalouden kysymyksiä varten oman internetsivuston, Hakkarainen sanoo.

Lainsäädäntö itsessään on jakamistalouden osalta selkeä. Jos vuokraa asuntoaan, saadusta korvauksesta pitää maksaa pääomatuloveroa, vaikka vuokraaja olisi tuttava ja saatu korvaus viskipullo.

-Jos käytetään tätä viskipulloa esimerkkinä, pääomatulovero pitäisi maksaa sen käyvästä arvosta. Jos antaa omaisuuttaan toisen käyttöön ja saa siitä korvauksen, kyse on aina veronalaisesta tulosta, jolle ei ole alarajaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic