Uutiset

Ammattiyhdistysten lakkorintama laajenee

Suomeen on syntymässä poikkeuksellisen laaja lakkorintama, mikäli maan hallitus ei muuten peru pakkolakiesityksiään. Asia selviää Lännen Median työmarkkinakyselystä, joka lähetettiin palkansaajien keskusjärjestöjen (SAK, STTK ja Akava) hallituksien jäsenille ja keskeisten ammattiliittojen hallituksien jäsenille. Kyselyyn vastasi 207 ay-vaikuttajaa.

SAK:n keskeisistä päättäjistä 88 prosenttia kannattaa lakkoon ryhtymistä pakkolakien vastustamiseksi.

– Työehdot tulee neuvotella ja sopia työmarkkinoilla. Mikäli hallitus leikkaa palkkoja pakkolaeilla ja kieltää työmarkkinajärjestöjen vapaan sopimisoikeuden, lakko on todennäköinen, painottaa SAK:n hallituksen jäsen Heli Puura, Teollisuusalojen ammattiliiton TEAMin puheenjohtaja.

LM-kysely paljastaa, että akavalainen Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja sttk:laiset Pro ja Tehy ovat myös valmiina lakkorintamaan. Kolmen suuren ammattiliiton hallituksilta lakkoon ryhtyminen saa kyselyssä vahvan tuen. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo Lännen Medialle, että OAJ:n hallituksessa on sovittu työtaisteluvalmiudesta, mikäli pakkolakeja ei peruta.

– On monia reittejä kiertää pakkolait. Pelkään, että tulee todella rauhatonta ellei niin käy, Luukkainen varoittaa.

Yhteiskuntasopimuksen syntymiseen uskoo LM-kyselyssä 49 prosenttia akavalaisista, 48 prosenttia sak:laisista ja 66 prosenttia sttk:laisista.

– Uskon yhä järjen voittavan ja työmarkkinakeskusjärjestöjen kykenevän yhteiskuntasopimuksen solmimiseen. Pakkolakikokonaisuus on epätoivoinen ja epätoivottu keino ja siksi ovi on edelleen avoinna sopimiselle. Järjestöjen tulee hyödyntää tämä mahdollisuus, vetoaa Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.   

Lue lisää lauantain Forssan Lehdestä.                                                                                                             

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic