Uutiset

Amnesty: Tanskassa "laaja-alainen raiskauskulttuuri"

Uhreja syyllistävä kulttuuri ja epäonnistunut lainsäädäntö johtaneet siihen, että raiskaajat pääsevät ilman rangaistusta.
Poliisi partioi Kööpenhaminan Christianiassa toukokuussa 2018. Moni raiskattu tanskalainen nainen ei uskalla kertoa kokemastaan poliisille. Kuvaaja: Nils Meilvang
Poliisi partioi Kööpenhaminan Christianiassa toukokuussa 2018. Moni raiskattu tanskalainen nainen ei uskalla kertoa kokemastaan poliisille. Kuvaaja: Nils Meilvang

Tanskassa on vallalla ”laaja-alainen raiskauskulttuuri”, koska siellä ei ole pystytty ottamaan huomioon uhrien asemaa, lait ovat vanhanaikaisia ja raiskaajia ollaan haluttomia viemään oikeuden eteen, kertoo Amnesty Internationalin tuore raportti.

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan maassa on ”salakavala uhreja syyttävä kulttuuri” ja epäonnistunut lainsäädäntö, jotka ovat johtaneet raiskaajien pääsemiseen pälkähästä ilman rangaistusta.

Tanskassa on toki saavutettu monilla alueilla sukupuolten välinen tasa-arvo. Viranomaisten on kuitenkin tehtävä enemmän seksuaalisen väkivallan huomioon ottamiseksi. Vuoden 2017 sukupuolten tasa-arvoa koskevan indeksin mukaan Tanskassa nainen joutuu helpommin seksuaalisen väkivallan ja muun väkivallan uhriksi kuin missään muussa EU-maassa.

– On selvää, että Tanska on saavuttanut jo sukupuolten välisen tasa-arvon, sanoin uutiskanava CNN:lle Helle Jacobsen, yksi raportin kirjoittajista.

– Mutta kun kyseessä on seksuaalinen väkivalta, on lähes mahdotonta saada tuomiota raiskauksesta, hyvin harva nainen raportoi raiskauksesta, joten Tanskassa raiskauksesta selvinnyt ei juuri ollenkaan saa osakseen oikeutta.

Vuosittain jopa 24 000 raiskausta tai sen yritystä

Tanskan hallituksen tilastojen mukaan noin 5 100 tanskalaista naista joutuu raiskauksen tai sen yrityksen uhriksi vuosittain. Etelä-Tanskan yliopiston tutkimuksessa kuitenkin löydettiin jopa 24 000 raiskausta tai sen yritystä vuonna 2017.

Samana vuonna ilmoitettiin tilastojen mukaan ”vain 890 raiskausta poliisille, ja näistä 535 johti syytteeseen ja vain 94 tuomioon”, kertoo Amnestyn raportti.

Raportin mukaan moni raiskauksesta ilmoittanut traumatisoitui sopimattomista kysymyksistä, huonosta tutkimuksesta ja riittämättömästä kommunikaatiosta viranomaisten kanssa.

Raiskauksesta selvinneet pelkäsivät, että heitä ei uskota tai että heitä jopa syytetään ja asetetaan häpeälliseen asemaan poliisin edessä. Siksi moni jätti raportoimatta raiskauksesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti