Uutiset

Amnestyn Suomen osasto vaatii prinsessa Latifaa vapaaksi – Amnestyn mukaan Latifaa pidetään eristyksissä jossain päin Arabiemiraatteja

Eristyksissä pitämisestä syytetään sisarusten isää, Dubain hallitsijaa, mutta Latifan ystävän Tiina Jauhiaisen mukaan osasyyllinen on myös sisarusten äiti. Perheeseen ei haluta skandaalia.
Sheikha Latifa pakeni Dubaista Tiina Jauhiaisen kanssa helmikuun lopulla. Latifa on ollut kateissa sen jälkeen, kun pakomatka keskeytettiin Intian edustalla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto vaatii Dubain prinsessan Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid al-Maktoumin olinpaikan paljastamista, eristyksen lopettamista ja mahdollisiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden Arabiemiraattien ja Intian toimien selvittämistä.

Sheikha Latifa on ollut kateissa pian seitsemän kuukautta. Hän yritti paeta suomalaisen ystävänsä Tiina Jauhiaisen avustamana Dubaista helmikuun lopulla.

Vetoomuksen Latifan vapauttamiseksi on allekirjoittanut Suomessa maanantaiaamuun mennessä jo liki 9 000 ihmistä.

Amnestyn Suomen osaston asiantuntijan Anu Tuukkasen mukaan Arabiemiraateissa pidetään ihmisiä eristyksissä milloin mistäkin syystä.

– Ihmisoikeusaktivisteja voidaan pidättää Facebook-päivitysten takia tai naisia voidaan eristää lähes mistä syystä tahansa.

Amnestyn pelkona on, että Sheikha Latifa on eristyksissä yksinäissellissä jossain päin emiraatteja.

– Naisia kohdellaan samalla tavalla myös esimerkiksi Saudi-Arabiassa tai Bahrainissa.

Tuukkanen toivoo, että ihmiset kävisivät allekirjoittamassa vetoomuksen Sheikha Latifan tilanteen selvittämiseksi Amnestyn nettisivuilla.

Latifa toivoi asiasta julkista

Italian Milanosta tavoitettu Tiina Jauhiainen kertoo Lännen Medialle, että moni Yhdistyneiden arabiemiirikuntien alueelta pakoon päässyt nainen on kiitellyt häntä asian julkisuuteen tuomisesta.

– Latifa halusi, että jos hänen pakonsa ei onnistuisi, niin hänen tarinansa pitäisi kertoa julkisuuteen. Hän halusi auttaa muita samassa asemassa olevia naisia Lähi-idässä.

Siksi Jauhiainen on pitänyt asiaa julkisuudessa siitä asti, kun hän pääsi vapaaksi Dubaista. Ihmisoikeustyö on alkanut kiinnostaa häntä enemmänkin.

Dubaihin vuonna 2001 muuttanut Jauhiainen työskenteli kiinteistöalalla ja kuntoilubisneksessä. Hän tutustui Latifaan 2000-luvun puolessavälissä ja myöhemmin hänestä tuli Latifan henkilökohtainen valmentaja ja hyvä ystävä. Kumpikin harrasti intohimoisesti laskuvarjohyppyjä.

– Asuin Dubaissa 17 vuotta ja aluksi elin kuplassa niin kuin moni ulkomaalainen. Elämä oli turvallista ja helppoa, veroja ei tarvinnut maksaa, aurinko paistoi; elämä länsimaisena naisena oli helppoa.

Jauhiainen lisää, että maata kehuttiin rikollisuudesta vapaaksi, eikä ihmisoikeusloukkauksista kirjoitettu lehdissä.

– Hallitsijoista ei kirjoiteta negatiiviseen sävyyn. Tuli tunne, että Dubai on ”crime free”.

Sitten hän tutustui paikallisten naisten elämään Latifan kautta.

– Kenelläkään ei ole varmaa tietoa, missä Latifa on nyt. Joku sanoo, että hänet on tapettu tai viety maan ulkopuolelle. Uskon siihen, ettei Arabiemiraateissa riskeerata niin paljon, että tappaisivat hänet.

Jauhiainen kertoo, että Latifan sisko, joka jo pääsi pakenemaan Britanniaan, elää nyt eristyksissä äitinsä palatsissa. Latifa oli suunnitellut, että hän auttaisi siskoaan, kunhan pääsee itse ensin pois maasta.

Perheeseen ei haluta skandaalia

Vaikka sisarusten eristyksissä pitämisestä syytetään sisarusten isää, Dubain hallitsijaa Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoumia, niin Jauhiaisen mukaan osasyyllinen on sisarusten äiti.

– Latifan äiti välittää vain maineestaan. Hän ei halua skandaalia perheeseen.

Kun Jauhiainen palasi Suomeen, hän sai useita puheluita Dubaista. Ahmed-niminen mies sanoi, että he takaavat hänelle hyvän elämän Dubaissa, jos hän ei puhu Latifasta mitään.

– Jos taas puhuisin, hän sanoi, että minut löydettäisiin mistä päin maailmaa tahansa. Kosto olisi helppo.

Jauhiainen ei kuitenkaan ole huolissaan omasta turvallisuudestaan. Häntä ei seurailla, vaikka hänen olinpaikkansa tuntuukin olevan dubailaisten tiedossa.

– Toivon, että näkisin Latifan jonain päivänä. En ymmärrä, miksi Sheikh Mohammed pääsee kuin koira veräjästä. YK:n pitäisi jo tehdä jotain, Jauhiainen toivoo.

Luksusjahdin matka päättyi Intian edustalle

Lännen Media kertoi maaliskuussa pakomatkan vaiheista. Sheikha Latifa pakeni Dubaista entisen ranskalaisagentin Hervé Jaubertin avustuksella. Matkalla oli mukana myös Jauhiainen.

Pakomatka alkoi Yhdysvaltoihin rekisteröidyllä Nostromo-nimisellä luksusjahdilla, joka suuntasi kohti Intiaa. Intiasta Latifan oli tarkoitus lentää Yhdysvaltoihin ja hakea sieltä turvapaikkaa.

Prinsessa Latifa oli kuitenkin lähettänyt pian lähtönsä jälkeen hätäisiä Whatsapp-viestejä, joissa hän kertoi, että häntä ja hänen ystäväänsä Jaubertia piirittävät miehet, jotka ampuvat heitä kohti. Jahti oli silloin lähellä Intian rannikkoa.

Pakomatka päättyi Intian erikoisjoukkojen rynnäkköön ja Latifan, Jauhiaisen ja nelihenkisen miehistön luovutukseen Arabiemiraatteihin.

Jauhiainen ja muu miehistö vapautettiin noin kahdessa viikossa.

Pakoon isän hirmuvaltaa

Brittiläinen Detained in Dubai -kansalaisjärjestö latasi maaliskuussa YouTube-videopalveluun videon, jolla prinsessa Latifa kertoi elämäntarinansa.

Sheikha Latifa kritisoi videolla kovin sanoin isänsä hirmuvaltaa ja kuvaili muun muassa sitä, kuinka hallitsija piti häntä vankina kolme vuotta ja huumasi tyttärensä, jotta tämä lakkaisi kapinoimasta.

Järjestön mukaan prinsessa soitti järjestöön hätäpuhelun 4. maaliskuuta, minkä jälkeen Latifasta ei ole saatu mitään tietoja.

Amnesty Internationalin tietojen mukaan Latifaa pidetään salaisessa paikassa eristyksessä. Agence France Pressen huhtikuussa julkaiseman, hovia lähellä olevan lähteen mukaan Latifa olisi siirretty Dubaihin.

Amnesty vaatii Latifan vapauttamista

Amnesty vaatii, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat paljastaa Sheikha Latifan olinpaikan, myöntää hänelle täyden ja rajoittamattoman liikkumisvapauden sekä vapauden pitää yhteyttä ulkomaailmaan, koska hänen olinpaikkansa jatkuva salaaminen saattaa merkitä tahdonvastaista katoamista.

Amnesty vaatii, että väitteet hänen pahoinpitelystään vankeudessa tutkitaan ja vastuuseen saatetaan kaikki ne viranomaiset, jotka saattavat olla osallisina Latifan pitämiseen eristysvankeudessa.

Amnesty vaatii tutkimaan viipymättä väitteet yhdessä Latifan kanssa kiinniotettuihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista, tuo niihin syyllistyneet oikeuteen kansainväliset normit täyttävässä oikeudenkäynnissä ja tarjoaa uhreille asianmukaisen hyvityksen.

Lisäksi järjestö vaatii, että Intia tutkii erikoisjoukkojen osuuden tapahtumissa ja varmistaa, että ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet tuodaan vastuuseen.

Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid al-Maktoum (s. 1985) on yksi lukuisista Dubain hallitsija ja Yhdistyineiden arabiemiirikuntien pääministeri Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoumin lapsista.

16-vuotiaan Latifan ensimmäinen pakoyritys Dubaista vuonna 2002 päättyi Omanin rajalle, ja Latifa päätyi telkien taakse eristykseen ilman oikeudenkäyntiä; kolmen vuoden vankeuden aikana häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin.

Lähde: Amnesty International Suomen osasto

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti