Uutiset

Kaikki pysyivät Amorellalla rauhallisina – Daniel Norrmén kuuli ensin raapaisuäänen, sitten alus kääntyi hieman kallelleen

Matkustaja-autolautta Viking Amorella ajoi sunnuntaina karille Ahvenanmaalla. Alus ajoi karille jo toista kertaa samassa kapeikossa. Se ajettiin tarkoituksella matalaan veteen.
Kun raapaisu tapahtui, kaikkien piti mennä konferenssihuoneeseen. Lukijan kuva. Kuva: Lukijan kuva
Kun raapaisu tapahtui, kaikkien piti mennä konferenssihuoneeseen. Lukijan kuva. Kuva: Lukijan kuva

IFK Mariehamnin jalkapallojoukkueen apulaisvalmentaja Daniel Norrmén evakuoitiin sunnuntaina Viking Amorella -laivasta Ahvenanmaan mantereelle reilun 200 muun matkustajan kanssa.

Hän oli saapunut mantereelle pelastusveneellä. Matkaa merellä oli tehty kymmenisen minuuttia.

Puoli viiden aikaan hän istui bussissa, jossa tunnelma oli rauhallinen.

– Luulen, että koululla on jonkinlainen tarkastus kaikille, onko vahinkoja tullut. Joukossa on kuitenkin myös lapsia ja vanhempia ihmisiä, Norrmén kertoi bussimatkansa aikana.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Viking Amorellan kyydissä oli kaikkiaan vajaat 300 ihmistä. Evakuointi kesti matkustajien osalta noin tunnin ja 20 minuuttia. Kuva: Jonas Edsvik
Viking Amorellan kyydissä oli kaikkiaan vajaat 300 ihmistä. Evakuointi kesti matkustajien osalta noin tunnin ja 20 minuuttia. Kuva: Jonas Edsvik

Kaikki pysyivät rauhallisina

Norrmén sanoo, ettei ollut missään vaiheessa kovin peloissaan. Hänen mukaansa kaikki pysyivät rauhallisina, koska tietoa tuli koko ajan hyvin.

– Ensi alkuun jotkut olivat kyllä hieman peloissaan. Äkkiä kaikki kuitenkin rauhoittuivat, koska laiva oli vakaa. Miehistö teki hyvää työtä.

Norrmén kuuli raapaisun äänen ja alus kääntyi hieman kallelleen. Kaikkien piti mennä yläkannelle ja kaikki saivat pelastusliivit päällensä.

Sitten pelastusveneisiin kuljettiin autokannen läpi.

Norrmén ei nähnyt vettä laivan sisällä.

IFK Mariehamnin jalkapallojoukkueen kahdeksan jäsentä ja Norrmén itse olivat laivassa palaamassa pelimatkalta kotiin Maarianhaminaan.

Joukkueen jäsenet evakuoitiin eri pelastusveneisiin. Matkatavarat jäivät laivan hyttiin.

Alus ajoi karille jo toistamiseen samassa kapeikossa

Matkustaja-autolautta Viking Amorella ajoi sunnuntaina karille Ahvenanmaalla.

Alus ajoi karille jo toista kertaa samassa kapeikossa. Se ajettiin tarkoituksella matalaan veteen, ja evakuointi aloitettiin.

Viking Linen edustajan mukaan henkilövahinkoja ei sattunut, ja tilanne oli vakaa.

Matkustajien evakuointi saatiin valmiiksi viiden aikoihin, minkä jälkeen käynnistyi henkilökunnan osittainen evakuointi.

Alus sai pohjakosketuksen Ahvenanmaan Hjulgrundilla noin kello 12.50 ollessaan matkalla Turusta Maarianhaminaan.

Laivalla oli Viking Linen mukaan noin 200 matkustajaa ja noin 80 miehistön jäsentä.

Alus ajoi karille jo toista kertaa samassa kapeikossa. Se ajettiin tarkoituksella matalaan veteen, ja evakuointi aloitettiin. Kuva: Jonas Edsvik
Alus ajoi karille jo toista kertaa samassa kapeikossa. Se ajettiin tarkoituksella matalaan veteen, ja evakuointi aloitettiin. Kuva: Jonas Edsvik

Uppoamisvaaraa ei ollut

Amorellan miehistö ajoi aluksen tarkoituksella matalaan veteen Järsön saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi.

Esimerkiksi öljyvuodoista ei Merivartioston mukaan ole havaintoja, mutta aluksen pohjakerroksiin on päässyt vettä. Uppoamisvaaraa ei kuitenkaan ollut.

Muun muassa ahvenanmaalaisten ja ruotsalaisten medialähteiden mukaan hätäkutsussa olisi kerrottu aluksen saamista vuodoista. Ålands radion mukaan kutsussa olisi todettu vuodoista ”aluksen alimmissa osissa” sekä ”useissa paikoissa”.

Merivartioston mukaan välitöntä hengenvaaraa ei ollut. Paikalle hälytettiin useita meripelastuksen yksiköitä.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi, että aluksen tilanne oli vakaa, eikä henkilövahinkoja ole sattunut.

Evakuointi alkoi kello 15.40. ja se saatiin matkustajien osalta valmiiksi kello viiden aikoihin. Tämän jälkeen käynnistyi miehistön osittainen evakuointi.

Länsi-Suomen Merivartiosto tviittasi tätä ennen, että Ahvenanmaan paikallinen meripelastuksen johtoryhmä on hälytetty tapauksen vuoksi.

Paikallinen johtoryhmä koordinoi evakuointikeskuksen perustamisen ja vastasi sen toiminnasta.

Poliisi oli puolestaan eristänyt Ålands radion mukaan osia Lumparlandissa sijaitsevan Svinön lauttarannasta.

Poliisi huomautti, että uteliaat veneilijät ja autoilijat haittasivat evakuointia ja pyysi ulkopuolisia pysymään poissa alueelta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic