Uutiset

Amsterdamin ensimmäinen naispormestari haluaa muuttaa punaisten lyhtyjen aluetta – "turistit eivät tiedä, miten käyttäytyä"

Ehdotettujen uudistusten elvyttää 500-vuotiasta kaupunginosaa, joka on Amsterdamin kanaalien kera osa Unescon maailmanperintökohdetta.
Punaisten lyhtyjen alue Amsterdamissa on peräisin keskiajalta. Nykyisin alue tunnetaan ikkunoissa näkyvistä seksityöntekijöistä. Kuva: JERRY LAMPEN
Punaisten lyhtyjen alue Amsterdamissa on peräisin keskiajalta. Nykyisin alue tunnetaan ikkunoissa näkyvistä seksityöntekijöistä. Kuva: JERRY LAMPEN

Amsterdamin ensimmäinen naispormestari aikoo uudistaa niin sanotun punaisten lyhtyjen alueen kaupungissa.

Vuosi sitten virkaansa astunut Femke Halsema, 53, on muun muassa ehdottanut, että seksityöntekijät eivät enää seisoisi ikkunoissa.

Kyseessä olisi alan suurin uudistus sen jälkeen, kun Hollanti laillisti nykyisenkaltaisen prostituution lähes kaksikymmentä vuotta sitten.

Halseman mukaan muutoksia tarvitaan, koska maailma on muuttunut. Hän perustelee muutoksia esimerkiksi ihmiskaupan lisääntymisellä.

Lisäksi kaupunkiin tulee yhä enemmän turisteja, jotka ottavat kuvia prostituoiduista ja julkaisevat niitä sosiaalisessa mediassa.

– Uskon, että monet siellä työskentelevät naiset tuntevat itsensä nöyryytetyiksi, heille naureskellaan. Se on yksi syistä, miksi pohdimme uudistuksia, Halsema sanoi Reutersin haastattelussa.

Alueen merkitseminen tulossa selkeämmäksi

Halseman suunnitelmassa on neljä vaihtoehtoa, joista valitaan yksi kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Vaihtoehtoina on lopettaa prostituoitujen näkyminen katuikkunoissa, kiristää luvan saantia niin sanotuille ikkunatyöntekijöille, sulkea bordellit keskustasta tai vähentää keskustan bordellien määrää.

Suunnitelmaan kuuluu myös selvästi merkityn portin pystyttäminen ”eroottiselle kaupunkialueelle”. Tällainen portti on käytössä muun muassa Hampurissa.

Femke Halsema haluaa uudistuksellaan paitsi suojella naisia alentavilta työoloilta myös vähentää rikollisuutta.

Yksi tavoite on myös elvyttää 500-vuotiasta kaupunginosaa, joka on Amsterdamin kanaalien kera osa Unescon maailmanperintökohdetta.

Uudistus voi törmätä yritysten vastustukseen

Eräs uutistoimiston haastattelema seksityöntekijä puolestaan kertoi törmäävänsä yhä epäkunnioittavampaan käytökseen punaisten lyhtyjen alueella.

– Turistit eivät tiedä, miten käyttäytyä tällä alueella, sanoi ammattinimeä käyttävä Foxxy Angel Reutersille.

Hän ei kuitenkaan lämpene uudistuksille.

– Jos ikkunat suljetaan, kaikki seksityöntekijät menevät maan alle. Se puolestaan tarkoittaa, että paljon enemmän ihmisiä tarvitaan säätelemään ja valvomaan sitä.

Angelin mukaan monet naiset suosivat työskentelyä ikkunahuoneissa, joissa olot ovat hygieenisiä.

Prostituutiota ei kielletä

Pormestari aikoo nyt esitellä suunnitelmansa asukkaille ja yrityksille. Aiemmin punaisten lyhtyjen alueen uudistukset ovat törmänneet seksityöntekijöiden ja heidän työstään hyötyvien yritysten vastustukseen.

Pormestari ei aio jatkossakaan kieltää prostituutiota.

– Prostituutio laillistettiin, koska ajattelimme ja ajattelemme yhä, että laillinen prostituutio antaa naiselle mahdollisuuden olla itsenäinen ja riippumaton. Yhdysvalloissa kriminalisoitu prostituutio on mielestäni tehnyt naisista vielä aiempaa haavoittuvaisempia, Halsema sanoo.

Amsterdamiin valittiin ensimmäinen pormestari vuonna 1343, mutta vasta Halsemasta tuli ensimmäinen nainen tehtävässä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti