Uutiset

Analyysi: Alabama valitsi toisin – Teinityttöjen häirinnästä syytetty homofoobikko ei kelvannut

Etelä-Yhdysvaltojen Alabaman konservatiiviset ja uskonnolliset asukkaat äänestävät yleensä vaaleissa kuin vaaleissa republikaaneja, mutta tiistai osoitti, että heidänkin puolueuskollisuudellaan on rajansa.

Alabamalaiset eivät huolineet uudeksi senaattorikseen äärikonservatiivista Roy Moorea, jota useat naiset ovat julkisuudessa syyttäneet teinityttöjen seksuaalisesta häirinnästä. Mooren vastaehdokas, demokraattien Doug Jones, päihitti Mooren niukalla äänienemmistöllä.

Moore tosin kieltäytyy myöntämästä tappiotaan ja vaatii äänten uudelleenlaskentaa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun demokraatti voitti vaalit Alabamassa. Jonesin voitto on koko Yhdysvaltojen kannalta erittäin merkittävä asia sekä symbolisesti että käytännössä.

Symbolisesti vaalitulos on suuri voitto paitsi seksuaalisen häirinnän vastaiselle taistelulle myös afroamerikkalaisille.

Moore on sanonut Yhdysvaltojen olleen upeimmillaan ennen orjuuden lakkauttamista ja harmitellut perustuslain lisäystä, joka takaa mustille tasavertaiset oikeudet valkoisten kanssa.

Ei ihme, että afroalabamalaiset tulivat vaaliuurnille sankoin joukoin ja antoivat ovensuukyselyiden mukaan johdonmukaisesti äänensä Jonesille.

Orjuutta ihannoivan ehdokkaan tappiolla on erityisen paljon painoarvoa juuri Alabamassa, jonka paikannimet ovat yhä nykyäänkin monille amerikkalaisille tuttuja ennen kaikkea rotusorron historiasta.

Mustien amerikkalaisten kanssa voivat juhlia muutkin vähemmistöt. Moore oli jo ennen teinityttöskandaalia monissa kohuissa ryvettynyt kiistanalainen hahmo, joka oli muun muassa kutsunut islamia valeuskonnoksi ja sanonut haluavansa kieltää homoseksuaalisuuden lailla.

Presidentti
Donald Trumpille vaalitulos on nöyryyttävä tappio.

Trump oli teinityttöskandaalista huolimatta asettunut tukemaan Moorea painokkaasti, mikä teki vaaleista eräänlaisen mielipidemittauksen hänen kansansuosiostaan. Samalla otettiin mittaa Trumpin vaikutusvallasta.

Vaikka presidentti voitti omissa vaaleissaan Alabaman selvin luvuin, tiistaina nähtiin, ettei hänen suosituksensa riitä siivittämään kiistanalaista ehdokasta voittoon. Ensi syksyn välivaaleihin valmistautuva republikaanipuolue tehnee tästä omat johtopäätöksensä.

Trumpin kannalta ongelmallista on myös se, että äänestäjät osoittivat ottavansa seksuaalisen häirinnän nykyään vakavasti.

Presidentin omaa vaalikampanjaa varjosti skandaali ääninauhasta, jolla hänen kuultiin kehuskelevan rivoin sanankääntein voivansa julkisuutensa ansiosta kosketella naisia lupia kyselemättä. Lisäksi lukuisat naiset ovat syyttäneet Trumpia seksuaalisesta häirinnästä.

Trump voitti tästä huolimatta, mutta suhtautuminen häirintään on muuttunut Yhdysvalloissa merkittävästi sitten viime vuoden.

Syytökset seksuaalisesta häirinnästä ovat tänä syksynä vieneet maineen ja työpaikan useilta vaikutusvaltaisilta amerikkalaismiehiltä, ja viime viikolla oli korkean tason poliitikkojen vuoro, kun kaksi edustajainhuoneen jäsentä ja yksi senaattori painostettiin luopumaan paikastaan.

Tämän voimaannuttamana kolme naista toisti tällä viikolla julkisuudessa aiemmat Trumpiin kohdistuvat syytöksensä. Demokraatit tarttuivat tähän hanakasti ja alkoivat vaatia syytösten todenperäisyyden tutkimista ja jopa Trumpin eroa.

Mooren tappio tekee Trumpille vaikeammaksi kuitata vaatimukset olankohautuksella.

Käytännössä Jonesin voitolla on suuri merkitys republikaanipuolueen mahdollisuuksille säätää lakeja.

Puolueen enemmistö senaatissa oli jo entuudestaan niin niukka, ettei se ole saanut omista riveistään kasaan riittävää määrää ääniä useimpien lakiesitystensä taakse.

Kun Jones aloittaa tehtävässään, senaatissa on yksi demokraatti enemmän äänestämässä republikaanien aloitteita vastaan.

Demokraateille voitto antaa paitsi yhden äänen lisää senaatissa myös nostetta ensi syksyn välivaaleihin. Alabaman vaaleja seurattiin tarkasti koko maassa, ja Mooren tappio antaa viitteitä siitä, että Trumpin voitosta kauhistunut osa Amerikkaa pyrkii näyttämään voimansa heti seuraavan tilaisuuden tullen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic