Uutiset

Analyysi: Donald Trump on supertiistain suurvoittaja

 

Yhdysvaltojen supertiistain suuri voittaja oli jälleen kerran kiinteistömoguli Donald Trump. Valtakunnan politiikan röyhkeä ja äänekäs untuvikko otti republikaanipuolueen ehdokkaista paalupaikan seitsemässä osavaltiossa, kun hänen kilpailijoistaan Ted Cruz voitti kaksi ja Marco Rubio yhden osavaltion.

Esivaalien ensimmäisen suurpäivän jälkeen näyttää yhä varmemmalta, että republikaanien presidenttiehdokas ei voi olla kukaan muu kuin Donald Trump.

Trump on kuitenkin jakanut pahoin puolueen, jonka johtohahmoihin hän ei ole ennen kampanjaansa kuulunut. Puolue-eliitti tuskin toivoo hänen ehdokkuuttaan, mutta pian sillä ei ole enää muuta vaihtoehtoa.

Trump on noussut republikaanikisan kärkinimeksi vähättelemällä ja parjaamalla muita poliitikkoja pitkin matkaa. Trumpilla olisi suuria vaikeuksia yhdistää puolueen kannattajakuntaa taakseen varsinaisessa presidentinvaalissa, jonka hän gallupien mukaan häviäisi demokraattien Hillary Clintonille tai Bernie Sandersille.

Kun varsinainen presidentinvaali alkaa esivaalitaistojen päätyttyä, ehdokkaiden kaikki tykit suunnataan omien sijasta kilpailevan puolueen ehdokasta vastaan. Silloin republikaanit tarvitsevat yhdistävän eikä repivän ehdokkaan pärjätäkseen Clintonille, joka voitti tiistaina seitsemässä osavaltiossa ja näyttää entistä varmemmalta demokraattiehdokkaalta. Clintonin haastaja Bernie Sanders sai tosin hänkin neljä ykkössijaa, joten vetäytymistä kilvasta on varhaista vaatia.

Ted Cruz ehdottaa muille luopumista

Republikaanien kisa on muuttunut kamppailuksi siitä, kenestä tulisi vakavasti otettava anti-Trump.

Texasin senaattori Ted Cruz vetosi varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa kilpailijaansa Marco Rubioon ja muihin jäljellä oleviin republikaaniehdokkaisiin, että nämä pitäisivät rukoushetken ja harkitsisivat luopumista kisasta. Cruz pyrkii vakuuttamaan puolueelle, että hänen tähän mennessä voittamansa kolme osavaltiota – Iowa, Texas ja Oklahoma – ovat todiste parhaista mahdollisuuksista päihittää Trump koko maassa.

Cruz onnistui supertiistaina voittamaan selvästi omassa osavaltiossaan Texasissa. Voitto Trumpista ja ison osavaltion valitsijamiesten saaminen taakse kasvattaa Cruzin kampanjan itsevarmuutta. Evankelisen ja taloudellista vapautta kannattavan ehdokkaan persoona on yhdistelmä röyhkeää politiikkaa ja nöyrää uskovaista poseerausta, mikä vetoaa moneen.

Marco Rubiolle voitto Minnesotassa oli ensimmäinen, ja osavaltio on pienehkö, joten hänen mahdollisuutensa alkavat näyttää heikoilta. Senaattorin oma osavaltio Florida tosin äänestää esivaaleissa vasta kahden viikon kuluttua.

– Meillä on vaihtoehto. Niin pitkään kuin kenttä pysyy jakautuneena, Donald Trumpin tie ehdokkuuteen näyttää entistä todennäköisemmältä. Ja se olisi katastrofi republikaaneille ja konservatiiveille, kuten myös kansakunnalle, Cruz sanoi kannattajille vaalivalvojaisissaan Texasin Staffordissa.

Ainakaan heti kukaan republikaanien ehdokkaista ei ilmoittanut luopumisesta. Esimerkiksi tohtori Ben Carson aikoo jatkaa marginaalista kampanjaansa, jossa on oikeastaan kyse enää henkilöbrändistä ja kirjamyynnin kasvattamisesta.

Supertiistaina äänestäneistä osavaltioista viimeisenä valmistuu Alaskan ääntenlaskenta. Trump näyttää voittavan myös siellä.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic