Uutiset

Analyysi: EU-komissiosta tulossa historian tasa-arvoisin – Urpilaisen salkku selvästi mielenkiintoisempi kuin se olisi ollut viisi vuotta sitten

Jutta Urpilaista esitetään EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi. Käytännössä tämä tarkoittaa suhteiden hoitoa kehitysmaihin.
Kuva: Mauri Ratilainen
Kuva: Mauri Ratilainen

Jutta Urpilaiselle (sd.) esitetty EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin salkku on selvästi mielenkiintoisempi kuin se olisi ollut viisi vuotta sitten komission viimeksi aloittaessa, eikä sitä ollut nyt työnsä lopettavassa komissiossa.

Tämä johtuu siitä, että Afrikka on noussut Euroopassa paljon aiempaa tärkeämmäksi alueeksi, ja Urpilaisen rooli EU:n komission kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina tarkoittaa erityisesti EU:n suhteiden hoitoa kehitysmaihin.

EU on merkittävästi lisäämässä yhteistyötään Afrikan maiden kanssa, jotta tulevaisuuden siirtolaisaaltoja saadaan estettyä. Tämä edellyttää niin Afrikan talouskasvun vauhdittamista, poliittisen tilanteen vakauttamista kuin ympäristöongelmiin puuttumistakin Euroopan eteläpuolella.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin toimeksiannon mukaan Urpilaisen tulee solmia kumppanuussopimuksia niiden maiden kanssa, joista ja joiden kautta siirtolaiset tulevat Eurooppaan.

Ulkosuhteet arvostettuja

UIkosuhteiden hoitamisesta vastaavat komissaarit ovat komissiossa arvostettuja. Nämä tehtävät on jaettu useammalle henkilölle. Varsinainen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja on Espanjan Josep Borrell, jonka kanssa Urpilaisen tulee luoda EU:n uusi Afrikka-strategia. EU:n lähialuepolitiikka ja laajentuminen taas esimerkiksi kuuluu Unkarin László Trócsányille.

EU-maat hoitavat suhteita kehitysmaihin suurella budjetilla. EU jäsenmaineen on maailman suurin kehitysavun antaja ja suurin kansainvälisen ilmastonsuojelun rahoittaja. Tällä hetkellä EU:ssa on paineita keskittää näitä varoja aiempaa enemmän Afrikkaan.

Etukäteen on ollut puhetta siitä, että uuteen komissioon tulisi erityinen Afrikka-komissaari. Julkistaessaan komissaariehdotuksiaan keskiviikkona von der Leyen kertoi keskustelleensa ajatuksesta Afrikan unionin kanssa. Von der Leyenin mukaan erityistä Afrikka-komissaaria ei kuitenkaan lopulta päätetty nimetä, koska se olisi voitu kokea muilla maailman kolkilla näitä syrjiväksi.

Ennen komissaarilistan julkistusta oli esillä, että Urpilainen voitaisiin nimittää talous- ja rahoitusasioista vastaavaksi komissaariksi. Nyt talouskomissaariksi nousi Italian entinen pääministeri Paolo Gentiloni.

Hollantilainen sosialidemokraatti Frans Timmermans ja tanskalainen liberaali Margarethe Vestager olivat ehdolla komission puheenjohtajaksi ennen kuin von der Leyen sai tehtävän. He saavat uudessa komissiossa keskeiset tehtävät varapuheenjohtajina. Timmermans tulee hoitamaan EU:n ilmastopolitiikkaa ja vihreää kehitystä. Vestager saa vastuulleen digitaalisen kehityksen ja kilpailuasiat. Latvian Valdis Dombrovskis tulee myös keskeiseksi varapuheenjohtajaksi vastaamaan talousasioista.

Komissio vaatii vielä parlamentin hyväksynnän

Europarlamentin tulee vielä hyväksyä ehdokkaat ennen kuin he voivat astua uusiin virkoihinsa. Europarlamentti haastattelee komissaariehdokkaat ensi kuun alussa, jonka jälkeen se voi vaatia joidenkin uusien komisaarien vaihtamista, jos nyt ehdotetut eivät vaikuta tarpeeksi päteviltä.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen EU-maiden johtajat nimittävät virallisesti komission määräenemmistöllä.

Uudessa EU:n komissiossa on 13 naista ja 14 miestä, mikä on tasa-arvoisin sukupuolijako koskaan EU:n historiassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic