Uutiset

Analyysi: Keskustan puoluesihteerikisa on kahden nuoren leijonan taistoa

Keskustan puoluekokous alkaa häämöttää ja sitä kovemmilla kierroksilla käy kuhina puolueen varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä.

Yleinen veikkaus on, että nykyiseen johtoviisikkoon tulee muutoksia. Puheenjohtaja Juha Sipilän valtikka ei horju, mutta varapuheenjohtajien nimilista voi mennä uusiksi. Kovaa kisaa povataan myös puoluesihteerin pestistä.

Sen nykyinen haltija Jouni Ovaska kertoo jatkohaluistaan kuun puolivälissä. Hänet on haastanut keskustan Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja JIrka Hakala.

Kentältä on viime syksystä lähtien kuultu kritiikkiä Ovaskaa kohtaan. Moni on sitä mieltä, ettei hän kierrä tarpeeksi maakunnissa. Ovaskan talviloman osuminen kiivaimpaan presidentin vaalikampanjaan ja kevään maanpuolustuskurssi ovat aiheuttaneet närää. Tähän saumaan on ollut helppo iskeä.

Kentän kiertäjä saa pisteitä

Ovaskaa on arvostellut erityisesti Suomen epävirallisen vuoden somettajan palkintoa kantava kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.), joka itsekin mietti puoluesihteerin haastamista. Kärnä tuli toisiin aatoksiin, kun Hakala ilmoittautui.

Keskustalähteistä ennustetaan, että kisasta tulee tiukka, jos Ovaska päättää hakea jatkoa. Kyse on kahden nuoren leijonan taistosta. Molemmat ovat vähän yli kolmekymppisiä, ja kummallakin on taustaa nuorisopolitiikasta.

Ovaskan vahvuuksia ovat sujuva esiintyminen, hyvät puhetaidot ja laajat verkostot.

Hakala koetaan enemmän puoluejyräksi ja kentän kuulijaksi herkällä korvalla. Hän onkin jo kiertänyt ahkerasti kenttää, mikä lasketaan vahvuudeksi. Tosin Hakala siirtyi maakuntaan vasta viime syksynä. Sitä ennen hänellä oli toimi puoluetoimistossa poliittisena suunnittelijana.

Avainkysymys on, pystyykö Hakala osoittamaan puoluekokousväelle, että hän olisi oleellisesti parempi kuin Ovaska.

Helppo osoite ongelmille

Moni myöntää, että puoluesihteerin pesti on keskustalle huipputärkeä pesti. Se on myös osoite, johon kaikki epäonnistumiset kaadetaan, oli sitten syytä tai ei. Hallitusvastuu painaa keskustaa, eivätkä gallupit ole olleet mannaa. Silloin väki alkaa etsiä heikointa lenkkiä. Ei ole ensimmäinen kerta.

Rehulalla höyry päällä

Varapuheenjohtajakisaan ovat tähän mennessä ilmoittautuneet nykyinen varapuheenjohtaja Antti Kurvinen sekä kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Heikkinen hakee revanssia. Hän jäi viime kerralla rannalle vain reilun kymmenen äänen erolla. Nyt Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit ovat yhdistäneet voimansa ja aikovat viedä suosikkinsa maaliin.

Kurvisen lisäksi nykyisistä varapuheenjohtajista Katri Kulmuni ilmoitti, että hän lähtenee ehdolle. Kolmas varapuheenjohtaja Juha Rehula ei ole ilmaissut kantaansa.

Toisaalla hän on empinyt ja näyttänyt turhautuneelta, mutta Rehula tiedetään 20 vuoden edustajauran perusteella kovan luokan peluriksi, jonka kasvojen liikkeistä ei voi päätellä mitään. Häntä läheltä seuranneet toteavat, että Rehula höyryää siihen malliin, että hän haluaa jatkaa.

Uutista ehdokkuudesta odotellaan lauantaina, kun Päijät-Hämeen piirijärjestö on koolla. Vanhan tavan mukaan hän kertoo ensin omille joukoilleen, mitä aikoo.

Kaksi sote-osaajaa

Mikäli Rehula painaa vihreää, niin ehdokkaita on koossa neljä ja vain kolme valitaan. Ehdokkaita on vaikea panna paremmuusjärjestykseen, sillä kaikilla on omat vahvuutensa. Kurvisella on nuoruuden virtaa ja paljon intoa tarttua vaikeisiinkin aiheisiin. Hän itse on todennut, että työ on vasta alkamassa.

Heikkinen on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja. Hän on aitiossa, kun puhutaan sotesta. Tosin sote-osaamista edustaa myös Rehula, joka veti kaksi vuotta hallituksen perhe- ja peruspalveluministerin rekeä.

Kisaan on ilmoittautunut yllättäen Mikkelin kaupunginvaltuutettu Pekka Pöyry, jonka mahdollisuudet kuvaillaan heikoiksi. Yllätysnimiäkin voi ilmaantua. Asikkalalaisen Hilkka Kempin nimi on pyörinyt puheissa. Moni arvioi, että Kempistä kuullaan vielä paljon. Hänen pelikenttänsä on tosin sama kuin Rehulan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti