Uutiset

Analyysi: Merkel jättää puoluejohtajan nuijan mutta tarraa yhä liittokanslerin virkaan

Seuraajaehdokkaat ajavat jo asemiin. Annegret Kramp-Karrenbauer ja Jens Spahn ovat ensiveikkauksissa vahvimmat nimet.
Angela Merkel siirtyy syrjään CDU-puolueen johdosta 18 vuoden jälkeen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel alkaa luopua vallasta.

Merkel ilmoitti maanantaina Berliinissä, ettei hän hae enää jatkokautta puolueensa puheenjohtajana. Kristillisdemokraattinen puolue CDU valitsee uuden puheenjohtajan joulukuussa puoluekokouksessaan Hampurissa.

Merkelin tavoitteena on kuitenkin edelleen jatkaa Saksan liittokanslerina Saksan seuraaviin parlamentti- eli liittopäivävaaleihin asti.

Jos kristillisdemokraatit menestyvät tarpeeksi hyvin näissä vaaleissa, nyt valittavasta uudesta puolueen puheenjohtajasta tulee todennäköisesti myös uusi liittokansleri.

Puolueen johdossa 18 vuotta

Merkel luopuu joka tapauksessa sekä paikastaan sekä liittokanslerina että liittopäiväedustajana ensi vaaleissa.

64-vuotias Merkel on ollut Saksan liittokanslerina 13 vuotta. Puolueensa puheenjohtaja hän on ollut jo 18 vuotta.

Merkel kertoi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa päättäneensä jo kesällä, ettei hän enää jatka puolueensa puheenjohtajana.

Kesän jälkeen hänen puolueryhmänsä kannatus on rajusti laskenut, ja viimeksi sunnuntaina CDU kärsi ison vaalitappion Hessenin osavaltiovaaleissa.

Merkel sanoi aiemmin päättäneensä kertoa luopumisestaan marraskuun alussa, mutta osavaltiovaalitappioiden jälkeen hän aikaisti ilmoitustaan viikolla.

Hallituksen riitely vienyt ääniä

Lehdistötilaisuudessa Merkel arvosteli voimakkaasti johtamansa hallituksen työtapaa ja vaati siihen muutoksia. Nykyinen hallitus on riidellyt sisäisesti lähes jatkuvasti olemassaolonsa aikana.

– Kuva, jonka hallitus on antanut, ei ole hyväksyttävä, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa.

Merkel haluaa kaikkien miettivän, mitä he ovat tehneet ja tekevät Saksan sisäisen sovun hyväksi. Merkelin mukaan on selvää, että hallituksen riitely on vaikuttanut vaalituloksiin ja että hänen tulee kantaa vastuu.

Merkelin kaksi vahvinta seuraajaehdokasta ovat Annegret Kramp-Karrenbauer ja Jens Spahn. He ovat jo ilmoittautuneet puolueen puheenjohtajakisaan.

Merkelin kopio tarjolle

56-vuotiasta Kramp-Karrenbaueria sanotaan mini-Merkeliksi. Hän on Saarlandin osavaltion entinen pääministeri, joka siirtyi CDU:n puoluesihteeriksi Berliiniin alkuvuonna oletettavasti Merkelin pyynnöstä. Hän on maltillinen ja tyylillisesti rauhallinen keskilinjan poliitikko.

Monien mielestä Kramp-Karrenbauer muistuttaa kaikin puolin Merkeliä, aina ulkonäköä myöten. Hänen heikkoutensa on suhteellisesti vähäinen kokemus politiikan johdosta Saksan liittovaltion tasolla.

38-vuotias Jens Spahn on kärkäs ja itsestään varma mies, joka poliittiselta linjaltaan kuuluu puolueensa oikeaan laitaan. Tällä hetkellä hän toimii liittotasavallan terveysministerinä. Siinä missä hänen linjansa miellyttää puolueen oikeaa laitaa, hän ärsyttää vähän väliä monia lausunnoillaan.

Spahn on arvostellut estoitta niin Merkeliä kuin islamiakin. Monien mielestä hän ei ymmärrä köyhiä.

Spahn on julkisesti homo, mutta Saksan politiikan johdossa on jo totuttu julkihomoihin. Esimerkikisi Saksan aiempi ulkoministeri Guido Westerwelle teki virallisia vierailuja Saksan edustajana myös konservatiivisiin maihin kuten Saudi-Arabiaan ja Puolaan miespuolisonsa kanssa.

Ei suositusta seuraajaksi

Myös puolustusministeri Ursula von der Leyen, 60, ja maatalousministeri Julia Klöckner, 45, ovat olleet esillä mahdollisina Merkelin seuraajina, mutta heidän asemansa ovat heikentyneet viime vuosina.

Friedrich Merz, joka aiemmin johti Merkelin puolueryhmän liittopäiväryhmää, lienee lähdossä mukaan kilpailuun, mutta häntä ei pidetä kovin vahvana ehdokkaana.

CDU:ssa yleensä puolueen puheenjohtaja on myös ollut Saksan liittokansleri, jos paikka on kuulunut puolueelle.

Jos Merkelin luopuminen asteittain etenee kuten hän on itse suunnitellut, antaa järjestely enemmän aikaa Merkelin seuraajalle kasvaa liittokanslerin mittoihin sopivaksi.

Merkel on ilmoittanut, ettei hän asetu kenenkään ehdokkaan puolelle tulevassa puolueen puheenjohtajavaaleissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic