Uutiset

Analyysi: Ota tai jätä – palestiinalaiset saivat eteensä Trumpin rauhanehdotuksen

Vaalivuosi on jo alkanut Yhdysvalloissa ja Israelissa. Tuliko yhdestä maailman pisimpiin kuuluvasta konfliktista jälleen vaaliase?
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esiintyivät yhtenäisinä tiedotustilaisuudessa Washingtonissa tiistaina. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esiintyivät yhtenäisinä tiedotustilaisuudessa Washingtonissa tiistaina. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Vuosisadan sopimus. Näin esitteli diilien tekijänä ennen tunnettu Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uuden rauhansuunnitelmansa Israelille ja palestiinalaisille.

Vuosisadan läimäys, kuvaili puolestaan palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas.

Mitä tiistaina julkistetussa suunnitelmassa pääpiirteissään ehdotetaan? Palestiinalaiset saisivat oman valtion, mutta siitä tulisi tunneleiden ja teiden yhdistämä saaristo.

Palestiinalaiset saisivat pääkaupungikseen Jerusalemin naapurissa sijaitsevan Abu Disin kaupungin, vaikka heidän pitkäaikaisiin vaatimuksiinsa kuuluu Itä-Jerusalem ja vanha kaupunki.

Ehdotuksen mukaan ketään ei pakoteta lähtemään kodeistaan. Israel saisi pitää Länsirannalla siirtokuntansa, joita pidetään laajasti kansainvälisen oikeuden vastaisina miehitetyllä maalla. Israelin tulisi kuitenkin jäädyttää siirtokuntien laajentaminen neljäksi vuodeksi.

Viimeisimmät rauhanneuvottelut osapuolten välillä katkesivat vuonna 2014. Tuolloin konfliktiin pyrki hakemaan ratkaisua Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri John Kerry.

Palestiinalaisten edustaja puuttui tiedotustilaisuudesta

Tähän asti konfliktin keskeisimmät ongelmat – rajat, Israelin siirtokunnat, Jerusalemin asema, turvallisuus ja palestiinalaispakolaisten kohtalo – on jätetty pääosin Israelin ja palestiinalaisten kesken ratkottavaksi.

Ei enää.

Joskus se, mitä ei näytetä, pistää silmään enemmän kuin se, mikä näytetään. Washingtonin tiedotustilaisuudessa Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esiintyivät yhdessä.

Televisiokameroiden edestä puuttui palestiinalaisten edustaja, vaikka palestiinalaiset ovatkin riitaantuneet keskenään länsimaiden tunnustamaan palestiinalaisten hallintoon Länsirannalla ja islamistisen Hamasin johtamaan Gazaan.

Aitojen rauhanneuvotteluiden perusperiaatteisiin kuuluu muun muassa se, ettei kenenkään osapuolen intressiä nosteta toisen yläpuolelle ja sitoutumista tarvitaan kaikilta osapuolilta.

Nyt palestiinalaisille on annettu tehtäväksi joko ottaa tai jättää suunnitelma, jossa heitä ei ole kuultu.

Trump vielä alleviivasi tilannetta sanomalla, että hänen ehdotuksensa ”voi olla viimeinen mahdollisuus” palestiinalaisille.

Jää nähtäväksi, mitä uhkavaatimuksesta seuraa.

Palestiinalaisten näkökulmasta Trumpin hallinto ei ole neutraali rauhantekijä: Trumpin aikana Yhdysvallat on siirtänyt suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, hyväksynyt Israelin siirtokunnat ja lopettanut satojen miljoonien eurojen humanitaarisen avun palestiinalaisille.

Julkistaminen osuu vaalivuoteen

Trumpin hallinto hioi rauhansuunnitelmaa pitkään. Trump antoi sen tehtäväksi vävylleen Jared Kushnerille.

Se, että suunnitelma päätettiin julkaista juuri nyt, herättää kysymyksiä.

Kummallakin mahtitekijällä, sekä Trumpilla että Netanjahulla, on edessään äänestäjien vakuuttaminen tänä vuonna. Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään marraskuussa ja Israelin parlamenttivaalit maaliskuussa.

Lisäksi molempien tekemisiä on syynätty oikeudessa. Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on parhaillaan käynnissä Yhdysvaltain senaatissa. Netanjahua vastaan nostettiin syytteet viime marraskuussa.

Molemmat kieltävät tehneensä väärin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump toistuvasti viivästytti suunnitelman julkaisua, jotta hän ei aiheuttaisi ongelmia Netanjahun uudelleenvalinnalle. Israelin nykyistä pääministeriä äänestää moni oikeistolainen, joka ei pidä mistään myönnytyksistä Israelin siirtokuntiin tai palestiinalaisten mahdolliseen valtioon liittyen.

Trumpilla on kuitenkin oma vaalikampanjansa, eikä hän voinut enää odottaa kuukausia. Trumpin kannattajiin lukeutuu muiden muassa Israelin ystäviä.

Kuva: ERIIKA AHOPELTO
Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Uusimmat

Fingerpori

comic