Uutiset

Analyysi: Pennustako Ähtärin pandojen pelastus? Maksava yleisö kaipaa nopeasti uutta houkutinta

Koronakevät iski rajusti Ähtärin eläinpuistoon, joka on sijoittanut miljoonia jättiläispandoihin.
Ähtärissä vuodesta 2018 lähtien asustaneet Lumi (kuvassa) ja Pyry eivät saaneet perheenlisäystä vielä tämän kevään tuloksena. Kuva: Krista Luoma
Ähtärissä vuodesta 2018 lähtien asustaneet Lumi (kuvassa) ja Pyry eivät saaneet perheenlisäystä vielä tämän kevään tuloksena. Kuva: Krista Luoma

Kesäkuun valtion lisäbudjettikeskusteluun sisältyi pörröinen vivahde, kun eduskunnalta haettiin 1,5 miljoonan euron valtuutta maksaa Ähtärin eläinpuiston jättiläispandojen kuluja.​

Valtiota halutaan hätiin, koska kevään koronakriisi iski Ähtäriin ja sen pandoihin rajusti.

Puiston ovet jouduttiin pitämään säpissä yli kaksi kuukautta. Tuohon välille osui tavallisena vuonna eläinpuistolle vilkas koulujen luokkaretkiaika.

Suomen ulkorajojen kiinnimeno lopetti kansainvälisten matkustajien tulon.​

Korona avaisi valtion piikin Ähtärin pandoille poikkeuksellisesti, eikä sekään ole vielä varmaa.

– Meillä on vielä paljon selvitettävää miten ja kuinka paljon mahdollista valtiontukea voi käyttää, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Valtio ei ole tähän mennessä osallistunut kuluihin

​Tuo puolitoista miljoonaa riittäisi todennäköisesti pandojen yhden vuoden vuokran maksamiseen Kiinaan ja vuoden bambujen syömäkulujen peittämiseen – ja jotain jäisi vielä ylikin.

Toisaalta varta vasten pandakaksikolle reilu pari vuotta sitten valmistunut uudisrakennus maksoi noin kahdeksan miljoonaa euroa, joten siitäkin kertyi pulitettavaa.

Valtio ei ole osallistunut pandojen kuluihin tähän mennessä mitenkään.​

Husu-Kallion mukaan valtiolle keskeisintä on varmuus, että eläimiä hoidetaan hyvin. Tähän kuuluvat niin jokapäiväinen huolenpito, terveydenhuolto kuin ravintokin.

Hän toistaa aiemmin (Suomen Kuvalehti 12.6.) sanomansa äärimmäisen vaihtoehdon, joka on pandojen palautus Kiinaan, jos Ähtärin eläinpuisto ei saa talouttaan kuntoon.​

Kanadassa tämä äärimmäinen vaihtoehto jo toteutui, mutta syystä, joka ei uhkaa Ähtärin otuksia. Kanadaan pandojen popsima bambu tuli Kiinasta, josta toimitukset koronan vuoksi pysähtyivät.

Ähtärin pandojen eväs kulkee Hollannista kukkakuljetusten mukana, eikä niissä ole ollut ongelmia.

PIenelle kaupungille jättihanke

Jättiläispandatolivat noin 6 000 asukkaan Ähtärin kaupungille alun alkaen jättihanke. Kaupunki on eläintarhayhtiön pääomistaja.

Valtuuston tekemät eläinpuiston lainojen takauspäätökset ovat kaatuneet valituksiin oikeudessa.

Toisaalta Ähtäri oli paras vaihtoehto sijoituspaikaksi, jotta pandat ylipäätään saatiin Suomeen. Esimerkiksi yli puolen miljoonan asukkaan Helsingin Korkeasaaren eläinpuistossa ei innostuttu kalliin pandatalon rakentamisesta.

Ähtärin puiston toissavuoden voitollinen tulos sitä paitsi antoi toivoa, että kaukana suurkaupungeista sijaitseva pandapuisto voi olla kannattavaa liiketoimintaa.

Tosiasia kuitenkin on, että Suomi on maailman mitassa pandamaaksi vähäväkinen ja pitkän matkan päässä monista Euroopan keskuksista.

Kun Lumi ja Pyry on kerran nähty, niitä ei välttämättä käydä koko perheen voimin katsomassa taas seuraavana vuonna.

Siksi puiston pitäisi keksiä säännöllisesti uutta houkutinta.

Pandojen kohdalla se olisi perheenlisäys. Pentua toivottiin Ähtäriin syntyväksi jo tämän kevään tuloksena, mutta vielä aie ei onnistunut.

Puiston läheisyyteen rakennettu, tyylikkäältä näyttävä Saunamaailma voi toimia innoittajana ulkomailla. Koronan jälkeisessä maailmassa valtiksi vahvistunut luonnonläheisyys tarvitsee joka tapauksessa tuekseen palveluita.

Uusimmat

Fingerpori

comic