Uutiset

Analyysi: Pyhä blokkiraja voi murtua Ruotsissa

Ruotsidemokraattien vaa'ankieliasema antaa vauhtia hallituspohdiskeluille, joissa vanhat totuudet voivat joutua romukoppaan

Ruotsi sukeltaa poliittisen epävarmuuden aikaan.

Sunnuntai valtiopäivävaalien tulos on tasapeli oikeisto- ja vasemmistoblokkien välillä. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sai himoitsemansa vaa’ankieliaseman, vaikka puolue jäikin kauaksi kovimmista gallup-ennusteista.

Nyt kenttä on täysin auki erilaisille hallitusvaihtoehdoille.

Ruotsin perinteisen blokkipolitiikan varaan on hankala rakentaa, ellei sitten suostu tekemään jonkinlaisia lehmänkauppoja ruotsidemokraattien kanssa.

Vasemmistolle – johon Ruotsissa luetaan myös ympäristöpuolue vihreät – tämä tuskin tulee kysymykseen. Neljän puolueen porvariallianssille tämä on mahdollisuuksien rajoissa, vaikka keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf vannoi ennen vaaleja, ettei niin tule käymään.

Populistit vallankahvassa

Monessa Euroopan maassa oikeistopopulistiset puolueet ovat nousseet hallitukseen. Näin on käynyt Norjassa, Suomessa, Itävallassa ja Italiassa.

Ruotsin poliittinen ilmapiiri on siitä vielä kaukana, mutta ruotsidemokraattinen jatkuva kasvu ei voi olla vaikuttamatta läntisessä naapurimaassammekaan.

Ruotsidemokraattien johtajaa Jimmie Åkessonia kuunnellaan aiempaa tarkemmin. Se voi tarkoittaa puolueen tukea porvarien vähemmistöhallitukselle, mutta vielä varmemmin se tarkoittaa lisää kiristyksiä Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan.

Sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven ilmoitti vaali-iltana, ettei hän jätä eronpyyntöä pääministerin tehtävistä. Hän on johtanut viimeisen vaalikauden sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitusta, joka on pysynyt pystyssä niin sanotun joulukuun sopimuksen avulla.

Kyse on joulukuussa 2014 tehdystä sopimuksesta, jonka mukaan porvariallianssi ei kaada punavihreää hallitusta. Sen taustana oli pyrkimys eliminoida ruotsidemokraattien vaikutusmahdollisuudet. Uutta joulukuun sopimusta ei nyt kuitenkaan ole luvassa, koska se ei toiminut ajatellulla tavalla.

Avauksia yli blokkirajan

Mihin siis Löfvenin optimismi perustuu? Vaikka sosiaalidemokraatit saivat gallupien povaamiin lukuihin nähden jonkinlaisen torjuntavoiton, on tulos silti puolueen historian huonoin tulos. Vasemmistopuolueen ja vihreiden kanssa ei synny vakaata hallitusta.

Löfven kokeili kepillä jäätä jo ennen vaaleja hahmottelemalla blokkirajan ylittävää hallitusta. Porvaripuolueista Löfvenin kiikarissa ovat ennen muuta keskustapuolue ja liberaalit.

Mutta entiset sosiaalidemokraattiset pääministerit ovat liputtaneet myös kahden suurimman puolueen, sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen, yhteishallituksesta. Mallina olisi Suomen lähihistorian sinipuna tai Saksan nykyinen suuri koalitio.

Blokkirajan ylittäminen on Ruotsissa iso askel. Henkinen aita on korkea. Mutta ei se aivan ennenkuulumatontakaan ole. Sosiaalidemokraatit hallitsivat keskustapuolueen kanssa vuosina 1951–57.

Hallituspalapelin voi koota vielä muillakin tavoilla. Ja jos keinot loppuvat, voidaan ratkaisua halua uusintavaaleilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti