Uutiset

Analyysi: Sote-draaman kaari muuttui nopeasti

Ei päivää ilman jännittävää sote-draamaa. Tämä nähtiin jälleen keskiviikkona. Alkuiltapäivästä hallitusvene keikkui monien huhujen myllerryksessä siihen tahtiin, että innokkaimmat ehtivät jo maalailla uusia hallituskumppaneita keskustalle. Jos valinnanvapautta ei tule, niin kokoomukselle ei jäisi mitään syytä viedä maakuntauudistusta eteenpäin. Se taas on keskustalle a ja o.

Kello kahden aikaan meno rauhoittui. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuutteli, ettei halitus ole kriisissä. Sote syntyy, olkaa rauhassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo säesti, että kiistellyissä asiakasseteleissä on päästy sellaiseen etukenoon, että esitys voidaan käsitellä eduskuntaryhmissä torstaina. Hallituksen kaksi muuta puoluetta, eli keskusta ja siniset ovat näyttäneet vihreää valoa.

 

Kiista kärjistyi alkuviikosta siihen, miten maakunnat voivat myöntää asiakasseteleitä. Näillä seteleillä ostetaan palveluita yksityisiltä palveluntuottajilta.

Maakuntien on pakko ottaa setelit käyttöön. Niitä käytetään soveltuvin osin. Orpo ei tässä vaiheessa lähtenyt avaamaan tarkemmin, mitä soveltuvin osin käytännössä tarkoittaa.

Kohu hallituskriisistä alkoi, kun keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen avautui Facebook-sivuillaan. Hänen mukaansa hallitus on pattitilanteessa, sillä kokoomus ei kuuntele lakia valmistelevia virkamiehiä, perustuslain tai terveydenhuollon asiantuntijoita. Heikkinen tykitti sanoen, että sote-neuvottelut ovat farssia.

Muutamat keskustalaiset ovat samaa mieltä. Heitä kaihertaa erityisesti se, että kokoomuslaiset ramppaavat kysymässä koko ajan neuvoa yksityisiltä lääkäriasemilta.

Jos jollakin puolueella niin kokoomuksella on nyt sellainen iltalypsy päällä, etteivät maidot tahdo pysyä ämpärissä. Joka pykälä pitää tarkastuttaa yksityisillä. Hei, me puhumme nyt julkisista sote-varoista, keskustasta puuskaistaan.

Kokoomuksessa puolestaan ihmeteltiin yksittäisen keskustaedustajan Heikkisen outoa ulostuloa.

Olisiko kyseessä irtopisteiden kerääminen mahdollista keskustan puheenjohtajakampanjaa varten joskus tulevaisuudessa, kyseltiin kahvikuppien äärellä.

 

Kokoomuslaiset olivat myös sitä mieltä, että loppumetreillä on isoissa väännöissä joka kerta dramatiikkaa. Joltakin karkaa mopo käsistä. Moni alkaa huudella julkisuuteen mielipiteitään. Näin antavat myös sellaiset henkilöt, jotka eivät itse ole neuvottelujen sisäpiirissä.

On hyvä muistaa, että sote-uudistuksen suurista päälinjoista on päästy sopuun. Nyt hiotaan valinnanvapautta ja siihen kiinteästi liittyvää asiakasseteliä. Tämäkin hionta pitää tehdä tarkoissa, perustuslakivaliokunnan antamissa raameissa.

Vaikka jonkin sortin välirauha saatiin taas kasaan, niin seuraava sorvaaminen alkaa lausuntokierroksen jälkeen. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että torstaina asia etenee ryhmissä ja Orpon mainitsemat viilaukset pykäliin on saatu kuosiin.

 

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja

palaute@lannenmedia.fi

 

Muokattu klo 18.05: Kolmannessa kappaleessa hallituksen kolmanneksi puolueeksi muutettu siniset.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic