Uutiset

Analyysi: Suomalaisella puulla ja pellolla on monta ystävää

Rautavaaraan ei ratikalla ajella. Maaseudulla liikkumiseen haettiin eväitä. Enemmistö tyrmää kansallisen lentoveron.
Kuva: Joel Maisalmi

Mitä pidemmälle vaalikevättä kohti mennään, sitä enemmän maatalousväki saa ystäviä.

MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä vaalitentissä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson innostui maalaamaan, että metsänomistajista ja viljelijöistä pitää tehdä ilmastosankareita.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnettä tuurannut varapuheenjohtaja Sanna Marin kehui suomalaisen ruoan puhtautta ja korosti, että Suomi tarvitsee kestävän ruoantuotannon ohjelman.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä heitti paremmaksi toteamalla, että keskustalle tuottajat ja metsänomistajat ovat jo sankareita.

On totta, että ilmastomuutoksen torjunnassa maa- ja metsätalous on ykkösasemassa. Siksi niihin liittyviä poliitikkojen kommentteja kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Mitä yksi sanoo tänään, niin se voidaan löytää seuraavasta hallitusohjelmasta.

Puheenjohtajia oli täysi kymppi, sillä tähtiliikkeen Paavo Väyrynen oli mukana.

Tentin alku oli lämmittelyä. Osanottajilta kysyttiin lentoverosta. Enemmistö ei säätäisi Suomeen kansallista lentoveroa. Sitä kannattivat innokkaimmin vihreiden Pekka Haavisto ja Andersson.

Suurin osa verottaisi lentoja vain, jos siitä sovitaan yhdessä EU:ssa tai globaalisesti. Kokoomuksen Petteri Orpo mainitsi, että kansallinen lentovero olisi omaan jalkaan ampumista.

Siinä hän on oikeassa. Muille kuin Etelä-Suomessa asuville lentäminen on ratkaisevan tärkeä, eikä pelkästään yrityksille. Tämä ei sulje pois sitä, etteikö raideliikennettä kehitettäisi rinnalla.

Tentattavat pääsivät myös pätemään omilla ilmastoteoillaan. Haavisto kertoi vierailleensa hiljattain Mogadishussa. Sinne ei junamatka ole paras idea, mutta hän oli lomaillut kesällä interrailaamalla Euroopassa.

Tähänkin Sipilältä löytyi nostetta: Hän oli pyöräillyt lomansa. Seuraavaksi Sipilä aikoo kokeilla biokaasuauton kokoamista. Poliitikkojen arjen ilmastoteoista voidaan olla monta mieltä, mutta on hyvä, että he näyttävät esimerkkiä. Niin eletään kuin vaaditaan.

Tentin sähköisin osa nähtiin, kun vetäjä pääsi kyselemään hakkuista.

Orpo, Sipilä, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kristillisdemokraattien Sari Essayah lisäisivät hakkuita nykyisestä. Sinisten Sampo Terho pitäisi ennallaan. Väyrynen oli sitä mieltä, että hakkuita pitäisi lisätä hallituksen tavoitteita enemmän.

Marinilta tivattiin puolueen kantaa, sillä Rinteen vaihtuvat kommentit hakkuista puhuttivat syksyllä.

Marinin mukaan hakkuutasoa on vaikea määrittää, koska hän ei ole saanut tutkijoiltakaan selkeää vastausta. Tämä herätti salissa ihmetystä. Tenttaaja ei päästänytkään Rinteen sijaista helpolla.

Paneeliväki sai tyytyä toteamukseen, että jos nielut kasvavat, niin myös hakkuita voidaan lisätä.

Hakkuuasiaa ei ole pyyhkäisty sivuun. Siihen palataan. Hallituspuolueet tivaavat sdp:ltä uudelleen puolueen kantaa hakkuisiin. Se on tärkeä tieto, sillä metsäteollisuuden suunnittelemia uusia investointeja ei voi jättää liian epämääräisten lausuntojen varaan.

Pienoinen kohahdus nähtiin, kun tenttaaja kyseli, pitäisikö kaupungistumista edistää ilmastosyistä?

Vasemmistoliiton ja vihreiden kelkkaan lähti Orpo vihreällä lapullaan. Orpo täsmensi Lännen Medialle, että hänen kannanottonsa ei ollut maaseutua vastaan. Ajatuksena oli, että kaupungistuminen jatkuu ja sitä pitää hallita.

Joukko sanaili myös sähköautoista. Hallituspuolueet eivät oikein itsekään usko, että sähköautoja koskeviin kunnianhimoisiin tavoitteisiin päästään.

Puheenjohtajat näyttävät onneksi ymmärtävän, ettei julkinen liikenne toimi maaseudulla kuin vettä vaan. Ratikalla ei ajella Rautavaaraan.

Etenkin siniset ovat pitäneet yksityisautoilua yllä. Auto ei ole ylellisyysväline, vaan välttämätön kulkuneuvo haja-asutusalueilla. Olisiko niin, että tämä viesti alkaa pikku hiljaa mennä perille?

Halla-aho ehdotti, että polttoaineen vero olisi maakuntakohtainen. Haja-asutusalueilla asuville ei ollenkaan hassumpi idea.

Tentistä löytyi toki aihe, joka ei aiheuttanut suukopua, nimittäin puurakentaminen. Suomalainen puu nousi arvoon arvaamattomaan. Vielä kun saisi puurakentamisen rakennusmääräyksiä ja niiden tuomia kustannuksia alas, niin ei muuta kuin uusia kerrostaloja ja hiilinieluja rakentamaan.

Fingerpori

comic