Uutiset

Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista

Yhdysvalloissa puoluepoliittinen kahtiajako on niin syvä, että demokraattien ja republikaanien kannattajien on lähes mahdotonta olla yhtä mieltä mistään.

Tällä viikolla presidentti Donald Trump onnistui kuitenkin hetkeksi yhdistämään kansansa: puoluerajat unohtuivat, kun amerikkalaiset häpesivät yhtenä rintamana presidenttinsä esiintymistä Helsingissä.

Toimittajat toistelivat järkytystään ja epäuskoaan siitä, että Yhdysvaltojen presidentti oli todellakin asettunut Venäjän puolelle ja omia tiedusteluviranomaisiaan vastaan puhuessaan koko maailmalle Venäjän presidentin Vladimir Putinin rinnalla.

Toimittajien näkökulma oli kerrankin sama yhtä lailla Trumpin vihaamien CNN:n ja The New York Timesin uutisissa kuin presidentin ja hänen kannattajiensa lempiuutiskanavalla Fox Newsillakin.

Poliitikot yli puoluerajojen paheksuivat Trumpin lausuntoa. Presidentin kannattajana tunnettu republikaanivaikuttaja Newt Gingrich sanoi Twitterissä Trumpin tehneen presidenttikautensa suurimman virheen. Trumpia usein ennenkin kritisoinut republikaanisenaattori John McCain kutsui presidentin kommentteja häpeällisiksi.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan muistutti Trumpia julkisesti siitä, ettei Venäjä ole Yhdysvaltojen liittolainen.

Demokraattipresidentti Barack Obaman alaisuudessa tiedustelupalvelu CIA:ta johtanut John Brennan tviittasi Trumpin syyllistyneen maanpetokseen.

Suuri osa Helsingin-tapaamisen jälkipyykistä keskittyi Yhdysvalloissa Trumpin yksittäiseen kommenttiin, jossa hän kiisti näkevänsä mitään syytä sille, että Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltojen viime presidentinvaaleihin. Osa kommentoijista löysi Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuudesta kuitenkin muutakin paheksuttavaa.

Trump sanoi Yhdysvaltojen ja Venäjän olevan yhdessä vastuussa maiden välien heikkenemisestä. Moni vertasi kommenttia viime kesään, jolloin Trump syytti äärioikeistolaisten mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien välille puhjenneista väkivaltaisuuksista molempia osapuolia.

Kun Putin tarjoutui tekemään erikoissyyttäjä Robert Muellerin kanssa yhteistyötä Venäjän vaalisekaantumisen tutkinnassa ja vaati vastapalvelukseksi Yhdysvaltoja auttamaan Venäjää metsästämään Putinin poliittisia vihollisia, Trump kutsui ehdotusta mielenkiintoiseksi ideaksi.

Pahennusta herätti myös Trumpin tapa esiintyä Putinin rinnalla.

Yleensä Trumpin elkeet ovat kuin maailman hallitsijalla, mutta Helsingissä hän vaikutti maamiestensä silmissä ennemminkin Putinin nöyrältä lakeijalta.

Muutamat uskolliset sentään puolustivat Trumpia julkisesti. Presidentti antoi matkansa päätteeksi haastattelun Fox Newsin Sean Hannitylle, jonka kanssa hän on läheisissä väleissä, ja Hannity rakensi parhaansa mukaan Helsingin-tapaamisesta menestystarinaa.

Pari yksittäistä republikaanipoliitikkoa yritti selittää Trumpin kommentteja parhain päin.

Ehkä hieman yllättäen Trumpia usein ankarasti kritisoivan The Washington Postin mielipidekirjoitusosaston toimittaja David Ignatius totesi, että Venäjä-tutkintaan liittyvää kommenttia lukuun ottamatta Trump oli pärjännyt Helsingissä varsin hyvin.

Hän huomautti, että Trump ja Putin olivat keskustelleet tarkoituksenmukaisista asioista kuten ydinaseriisuntasopimuksen jatkosta, yhteistyöstä Syyriassa ja maiden armeijoiden välisen kommunikaation lisäämisestä.

Trump ei ollut edes tehnyt Putinille suuria myönnytyksiä, kuten hänen vastustajansa etukäteen pelkäsivät.

Ignatiuskin kuitenkin totesi, ettei Helsingin-tapaamisesta muistettaisi jälkikäteen kuin yksi asia: Trumpin vastauksen kysymykseen, kumpaa hän uskoo ennemmin, Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisöä vai Putinia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic