Uutiset

Analyysi: Trumpin Putinia nuolevat kommentit ovat hunajaa venäläismedialle

Presidentti Donald Trumpin
Vladimir Putinia ja Venäjä-suhteiden näkymiä ylistäneet maanantaiset kommentit ovat tarjonneet venäläismedialle runsaasti mieluisaa uutisoitavaa.

Venäläisviestinten pääsanoma on, että Trump tunnusti Venäjän voiman. Venäjä sai näin ollen kokouksesta hakemansa. Venäläismedia on siteerannut Putinia enemmän tapaamisesta ylistyssanoja laukonutta Trumpia.

Ennen maanantaita Trump oli tyytynyt luonnehtimaan tulevaa tapaamista hyväksi aluksi. Venäläismedia on tarttunut innolla tapaamisen jälkeen Trumpilta kuultuihin yltiöpositiivisiin kommentteihin.

Useat venäläiset tiedotusvälineet, muun muassa uutistoimisto Ria Novosti ja Venäjän valtion virallinen tiedotuslehti Rossiskaja gazeta, ovat siteeranneet maanantain tiedotustilaisuuden lisäksi Trumpin ja Putinin myöhemmin samana päivänä Fox Newsille antamia erikoishaastatteluja.

Putin totesi Fox Newsille, että tapaaminenkin osoittaa, että lännen yritykset eristää Venäjä ovat epäonnistuneet. Venäläisuutisointi antaa ymmärtää, että Venäjä istunee jatkossa yhä useammissa neuvottelupöydissä Yhdysvaltojen kanssa. Tämä tarkoittaa toteutuessaan Venäjän vaikutusvallan kasvua.

Lukuisat venäläisviestimet, muun muassa suosittu uutissaitti gazeta.ru, uutisoivat näkyvästi, että presidentti Putin oli Trumpin mielestä todella vahva Helsingin huippukokouksessa.

Venäläiset ovat saaneet kuulla, kuinka Trump kehui presidenttien yhteistä aikaa, käsiteltyjen asioiden suurta määrää ja niissä saavutettuja positiivisia johtopäätöksiä.

Trumpin mukaan Washington haluaa ystävyyttä, yhteistyötä ja rauhaa Moskovan kanssa, Venäjällä kerrotaan. Venäläismedia myös korostaa, että nimenomaan Trump toivoo nyt aiempaa tiheämpiä tapaamisia venäläisen virkaveljensä kanssa.

Putin näyttäytyy kotimaassaan maanantain tapaamisen jälkeen kylmäpäisenä, taitavana johtajana, joka puhui kokemattoman ja suurisuisen Trumpin helposti puolelleen. Venäläismedia esittää Putinin Venäjän tapansa mukaan aktiivisena ongelmiin ratkaisuja hakevana suurvaltana.

Putinin kerrotaan tarjonneen Trumpille yhteistyötä monessa globaalissa ongelmassa, ja Trumpin suhtautuneen kädenojennuksiin kiinnostuneesti.

Mannaa venäläisille oli myös Trumpin suusta jälleen kuultu kritiikki Yhdysvaltain tiedustelupalvelua kohtaan Venäjä-tutkintaan liittyen.

Trump myös syytti Hillary Clintonin leiriä Venäjä-suhteiden huononemisesta, mikä sekin tukee Venäjälle hyödyllistä, sen kansainvälisissä suhteissa mielellään vetämää roolia epäoikeudenmukaisesti kohdellusta suurvallasta.

Useat venäläislehdet ovat myös näyttäneet kuvia Putinin lehdistötilaisuudessa harrastamasta jalkapallodiplomatiasta ja todenneet Trumpin ottaneen pallon kiitollisena vastaan.

Useat tiistaiaamun nettiuutiset kertoivat Venäjällä tunnetun Kalifornian entisen kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerin Twitterissä julkaisemasta, Trumpin käytöstä presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa arvostelevasta videosta.

Schwarzenegger vertaa Trumpia märkään nuudeliin ja pitää tätä Putinin fanipoikana, jolta puuttuu vain Venäjän presidentin nimikirjoitus.

Tiistaina aamupäivällä lukuisilla venäläisillä uutissaiteilla siteerattiin Washington Postin juttua, jossa kerrotaan Trumpin vähät välittäneen neuvonantajiensa kehotuksista laittaa Putin koville. Uutinen Trumpin hallinnon rakoilevista riveistä ikään kuin sinetöi venäläistulkinnan Venäjän kannalta täydellisesti menneestä huippukokouksesta.

Venäläisviestimillä on tapana uutisoinnissaan vetää mutkia suoriksi venäläisnäkökulman tukemiseksi ja jopa valehdella.

Tällä kertaa sellaiseen ei juuri ollut tarvetta, sillä Donald Trumpin Venäjän laariin sataneet kommentit tekivät tapaamisesta venäläismedialle harvinaisen otollisen uutistapahtuman. Huippukokous on ollut Venäjälläkin ykkösuutinen maanantaina ja tiistaina.

Tapaamisen ja sen mahdollisten seurausten analysointi ja spekulointi jatkuu edelleen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti