Uutiset

Analyysi: Trumpin uudelleenvalinnan tieltä poistui paha juurakko

Robert Muellerin raportti on kylmä suihku demokraateille. Tutkimusten jatkaminen voi olla äänestäjien silmissä vaarallinen tie, jos kouraantuntuvia tuloksia ei tule. Huomio saattaa nyt kääntyä Trumpin bisneksiin ja naisjuttuihin.
Donald Trump riemuitsi Muellerin raportin tutkimuksista, vaikka kysymysmerkkejä jäi runsaasti ilmaan. Kuva: JIM LO SCALZO
Donald Trump riemuitsi Muellerin raportin tutkimuksista, vaikka kysymysmerkkejä jäi runsaasti ilmaan. Kuva: JIM LO SCALZO

Presidentti Donald Trumpille sunnuntai oli juhlapäivä.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään raskauttavaa, joka todistaisi, että Trump vehkeili venäläisten kanssa vuoden 2016 presidentinvaaleissa Hillary Clintonia vastaan.

Moni Yhdysvaltain demokraateista oli toivonut, että Muellerin lähes kaksi vuotta kestäneet tutkimukset olisivat tuoneet päivänvaloon jotain räjähdysherkkää – jotain jolla Trump saataisiin valtakunnanoikeuteen tai vähintään torpedoitaisiin hänen uudelleenvalintansa vuonna 2020.

Savuavaa asetta ei löytynyt

Muellerin tutkimusten pääviesti on kylmä suihku demokraateille. Savuavaa asetta ei löytynyt, vaikka selväksi on tullut, että venäläiset tekivät yhtä ja toista Trumpin vaalivoiton eteen.

Muellerin tutkimusten sivujuonteena on langetettu lukuisia oikeustuomioita venäläisille ja myös muutamalle Trumpin läheiselle avustajalle. Voi olla, että ikuiseksi arvoitukseksi jää se, miksi venäläisten ja Trumpin kampanjatiimin välillä oli niin paljon salaisia tapaamisia.

Trump kokee saaneensa nyt maineelleen täyspuhdistuksen. Se ei ihan pidä paikkaansa.

FBI-johtajan potkut yhä peikkona

Ensinnäkin sunnuntai-iltana julkisuuteen tullut raportti on pelkkä nelisivuinen tiivistelmä, josta on vastuussa tuore oikeusministeri William Barr. Demokraatit haluavat koko raportin julkiseksi.

Toisekseen tiivistelmäkin jättää auki sen, estikö Trump oikeudenkäyttöä. Tällä tarkoitetaan ennen muuta tapahtumaketjua, joka johti FBI:n johtajan James Comeyn erottamiseen toukokuussa 2017.

Comey oli ennen potkuja vastuussa Venäjä-tutkimuksista. Trump on myöntänyt, että hän halusi eroon Comeysta Venäjä-tutkimusten vuoksi.

Selvittelyt Venäjä ja Trumpin kampanjan mahdollisesta yhteispelistä jatkuvat nyt kongressin toimesta. Niissä on demokraattien kannalta iso riski.

Jos niistä ei löydä enempää kuin Muellerin raportista, on tutkinta kuin tarjottimella annettu ilmainen vaaliapu Trumpille.

Bisnekset suurennuslasin alle

Jos taas asia jätetään tähän, voi Trump kehua olleensa alusta alkaen oikeassa väittäessään, että kyse on ollut pelkästä ”noitavainosta”.

Mutta jos selvitys Venäjän vaaliavusta tuo vesiperän, voi Trumpin taustoista löytyä muuta käyttökelpoista demokraattien vaalikampanjaan. Selvityksiä on pannut vireille kongressin edustajainhuone, joka siirtyi demokraattien käsiin viime marraskuun välivaaleissa.

Suurennuslasin alle joutuvat Trumpin bisnekset, eritoten säätiö, jonka väitetään ohjanneen hyväntekeväisyyteen tarkoitettuja varoja Trumpin vaalikampanjaan. Trump ei ole suostunut julkistamaan veroilmoituksiaan.

Vaitioloraha kiinnostaa

Myös tiedot vaitiolorahan maksamisesta Trumpin kanssa seksisuhteessa olleille naisille voivat poikia jotakin, sillä se tapahtui vaalien alla ja rikkoi ehkä vaalikampanjalakeja.

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on saanut tästä jo syytteen. Eikö Trump tiennyt tästä mitään?

Ongelma on se, että Donald Trump ei ole tavallinen presidentti, johon pätisivät tavalliset säännöt. Skandaaleita tulee ja menee, eikä yksikään niistä johda muuhun Yhdysvaltain poliittisen kahtiajaon syvenemiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti