Uutiset

Analyysi: Trumpismi joutui rajuun vastatuuleen

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sai viettää vaalivoittonsa vuosipäivää synkissä tunnelmissa. Oppositiopuolue demokraatit nappasi ympäri maata järjestetyissä osavaltiotason vaaleissa voiton toisensa jälkeen, ja vaikutti selvältä, että menestyksen takana oli äänestäjien tyytymättömyys Trumpiin.

Monelle Trumpin vastustajalle presidentti edustaa naisvihaa, maahanmuuttajavastaisuutta ja suvaitsemattomuutta. Suuttumus tämän voitosta toi sekä ehdokaslistoille että vaaliuurnille poikkeuksellisen moniäänisen joukon amerikkalaisia.

Tämän seurauksena valtaan nousi huomattava määrä naisia ja vähemmistöjen edustajia: pakolaisia ja muita maahanmuuttajia, tummaihoisia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia.

Moni heistä syrjäytti keski-iän ylittäneen valkoisen heteromiehen.

Erityisen pahasti Trumpia ja republikaaneja nöyryytti republikaaniehdokas Ed Gillispien rökäletappio Virginian osavaltion kuvernöörivaaleissa, jotka Gillispie oli yrittänyt voittaa Trumpin arvoilla kampanjoiden.

Kenties pahinta Trumpin kannalta on, että kolmasosa virginialaisäänestäjistä sanoi ovensuukyselyissä antaneensa äänensä nimenomaisesti presidenttiä vastaan.

Se herättää suurta huolta ensi syksyn välivaaleihin valmistautuvassa republikaanipuolueessa. Virginian kuvernöörinvaalit järjestetään aina vuosi presidentinvaalien jälkeen, ja amerikkalaispoliitikot ja politiikan asiantuntijat uskovan niiden kertovan paljon äänestäjien tunnelmista koko maassa.

Gillespien oli luonnehdittu edustavan trumpismia ilman Trumpia, ja republikaanit odottivat häneltä paljon. Hän ei ole Trumpin kaltainen kiistanalainen ja äärimmäinen persoona, mutta vaalikampanjassaan hän pyrki vetoamaan samoihin tunteisiin, jotka saivat äänestäjät viime vuonna tukemaan Trumpia.

Malli ei selvästikään toiminut, ja nyt republikaanit joutuvat kehittämään välivaaleihin uuden strategian.

Kaiken huipuksi Trumpin ihailijoiden kansanliike koki samalla viikolla vielä toisenkin kolauksen.

Alabaman senaattoriksi ensi kuussa täytevaaleissa pyrkivä Roy Moore joutui myrskyn silmään, kun Washington Postin haastattelema nainen kertoi joutuneensa 14-vuotiaana Mooren koskettelemaksi. Moore oli väitettyjen tapahtumien aikaan kolmekymppinen.

Räväkkä Moore muistuttaa presidenttiä niin tyyliltään kuin poliittisilta linjauksiltaankin, ja hänen nousunsa republikaanien senaattoriehdokkaaksi oli trumpismille suuri voitto. Jos hän häviää joulukuussa vastaehdokkaalleen, se vie ilmaa koko Trump-liikkeen siipien alta.

Republikaanipuolue ei ollut alun alkaenkaan Mooresta erityisen innostunut, mutta lapseen sekaantumisskandaali asettaa puolueen erittäin hankalaan asemaan. On jo liian myöhäistä korvata Moorea toisella ehdokkaalla, ja republikaanit tarvitsevat kipeästi voiton Alabamassa, sillä tappio kaventaisi entisestään heidän heiveröistä enemmistöään senaatissa ja vaikeuttaisi lakialoitteiden läpi viemistä, joka ei nykyiselläänkään tunnu onnistuvan.

Mooren tappio republikaaneille uskollisessa Alabamassa on skandaalista huolimatta epätodennäköinen. Kuluneen viikon tapahtumat osoittivat kuitenkin, että kuten Trumpin voitto viime vuonna, Mooren tappio on kaikkien ennustusten vastaisesti täysin mahdollinen.

Kirjoittaja on Lännen Median avustaja.

palaute@lannenmedia.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic