Uutiset

Analyysi: Turvapaikkapolitiikkaa hallitsee sisällön sijaan nyt se, miltä se näyttää

Sekä keskusta että vihreät haluavat omilla tulkinnoillaan painottaa linjaansa omille kannattajilleen, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Ossi Rajala.
Suomi ottaa kahdeksan turvapaikanhakijaa Sea-Rescue 3 -laivalta, jota Italia ei suostunut ottamaan vastaan. Laivalla oli 42 turvapaikanhakijaa. Kuva: MATTEO GUIDELLI
Suomi ottaa kahdeksan turvapaikanhakijaa Sea-Rescue 3 -laivalta, jota Italia ei suostunut ottamaan vastaan. Laivalla oli 42 turvapaikanhakijaa. Kuva: MATTEO GUIDELLI

Hallituspuolueiden puheet turvapaikkapolitiikasta ja sen tulkinnasta eroavat toisistaan melkoisesti.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo linjasi Yleisradion haastattelussa, että nyt pakolaispolitiikan linja muuttuu. Taustalla oli hallituksen päätös ottaa Suomeen kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiasta, joka oli jättänyt hakijat pelastuslaivalle.

Ohisalon näkemys on saanut tukea sosiaalisessa mediassa ainakin Vasemmistoliitolta ja Rkp:ltä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kuitenkin hämmästyi ja närkästyi Ohisalon tulkinnasta ja korosti kahdeksan turvapaikanhakijan ottamisen olevan yksittäistapaus.

– Ohisalo ei selkeästikään ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla hallitusohjelman turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Ei sieltä ole mitään linjamuutosta tulossa. Saapuneista jokainen, joka ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tullaan palauttamaan kotimaahansa, Kurvinen tiedotti.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi niin ikään MTV:llä, että kyse on yksittäisratkaisusta eikä suurta linjamuutosta ole tulossa.

Suukopu kahdeksan turvapaikanhakijan vastaanoton merkityksestä äityi kutenkin yllättävän kipakaksi.

Viesti suunnattu omille

Keskustan viesti on vain näennäisesti suunnattu hallituskumppani vihreille. Ennemmin keskusta haluaa viestiä kannattajilleen olevansa melko tiukan maahanmuuttopolitiikan kannalla.

Sekä keskusta että Sdp tietävät, että niiden kannattajia voi vuotaa Perussuomalaisille. Kovan vaalitappion kokenut keskusta vaikuttaa olevan erityisen varpaillaan siitä, ettei sitä mielletä vasemmiston ja vihreiden linjan kannattajaksi. Mielikuvat eli se, miltä jokin näyttää, on politiikassa välillä liiankin tärkeätä.

Samalla keskustan on kuitenkin tasapainoiltava siten, ettei linja vaikuta yhtä tiukalta kuin Perussuomalaisten. Se suututtaisi myös osaa kannattajista. Kokoomus on oppositiossa hieman samassa tilanteessa.

Perussuomalaisten vaalimenestys kielii siitä, että maahanmuutto on monelle suomalaisille suuri huoli. Näin ollen suurta muutosta turvapaikkapolitiikassa ei ole tapahtumassa ainakaan näkyvästi. Siitä pitävät hallituksessa keskusta ja Sdp huolen.

Keskustelu Syyrian al-Holin pakolaisleirin naisten ja lasten hakemisesta Suomeen on tästä yksi esimerkki. Suomi ei ole toistaiseksi aktiivisesti hakemassa kansalaisiaan karulta leiriltä.

Myös vihreiden viesti on suunnattu erityisesti omalle kannattajakunnalle. Niin vihreillä, vasemmistoliitolla kuin Rkp:llä on painetta osoittaa, että nyt tehdään erilaista politiikkaa kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana. Sitä monet näiden puolueiden kannattajat edellyttävät.

Muutospuheella on tosin sikäli katetta, että turvapaikanhakijoiden oikeusapua aiotaan hallitusohjelman mukaan parantaa ja pakolaiskiintiötä kasvattaa. Suuria linjamuutoksia nämä eivät kuitenkaan ole.

Ei vielä riitaisa hallitus

Toistaiseksi ei voida puhua hallituksen sisäisistä riidoista. Kyse on lähinnä tarkoituksellisista tulkintaeroista.

Oikeita riitoja voi kuitenkin syntyä, jos gallupit näyttävät joidenkin puolueiden kohdalla jatkossa kehnoilta. Silloin paine omien näyttöjen antamiseen kovenee ja kompromissien teko hallituksen sisällä vaikeutuu.

Pahimmillaan kiistat voivat jumittaa päätöksentekoa, mikä ei välttämättä olisi Suomen etu.

Ratkaisevaa on se, kuinka tiukan linjan uusi keskustan puheenjohtaja tulee ottamaan. Kuinka suuriin kompromisseihin hän ja keskusta ovat valmiita turvapaikkakysymyksissä, luonnonsuojelussa ja taloudessa?

Ja kuinka paljon muut antavat periksi keskustalle?

Hallitusneuvotteluiden aikana mainostettua ratkaisukeskeisyyttä tarvitaan jatkossakin.

Uusimmat

Fingerpori

comic