Uutiset

Analyysi: Vaalivilppisyytökset ovat kampanja-ase Ukrainan politiikassa

Nyt väärinkäytösepäilyistä puhutaan avoimesti julkisuudessa. Vielä Petro Poroshenkon edeltäjän presidentti Viktor Janukovitshin aikana vaalivilppisyytökset olivat harvoin julkisen ruodinnan kohteena.
Kuva: Serg Glovny
Kuva: Serg Glovny

Ukrainan presidentinvaalien kakkoskierrokselta pudonnut Julia Tymoshenko syyttää vaaleja vilpillisiksi. Tymoshenko esitti syytöksiä jo alkuvuodesta, ja sama retoriikka on jatkunut ukrainalaisten äänestettyä ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina.

Tymoshenkoa sapetti kampanja-ajan alettua muun muassa se, että ehdokkaaksi rekisteröitiin Juri Tymoshenko -niminen henkilö. Sama sukunimi ja yhteneväiset etunimen alkukirjaimet saattoivat Tymoshenkon mukaan johtaa äänestäjiä tietoisesti harhaan. Tymoshenko yritti saada sukunimikaimansa ehdokkuuden mitätöityä siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ukrainan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli mukana alun perin yli 40 ehdokasta. Osalla heistä oli samantapaisia kyseenalaisilta vaikuttavia rooleja kuin Juri Tymoshenkolla.

Väärinkäytösepäilyjä ei salailla

Syytökset likaisista tempuista, ansoista ja äänestäjien lahjomisesta eivät ole uusi asia Ukrainan politiikassa. Uutta on, että väärinkäytösepäilyistä puhutaan avoimesti julkisuudessa. Vielä Petro Poroshenkon edeltäjän presidentti Viktor Janukovitshin aikana vaalivilppisyytökset olivat harvoin julkisen ruodinnan kohteena.

Monet Ukrainan aiemmat presidentin- ja paikallisvaalit ovat olleet täynnä epäselvyyksiä. Räikeimmät tapaukset nähtiin vuosituhannen vaihteessa. Silloin puhuttiin jopa poliittisista ja demokraattisista katastrofeista. Ukrainassa ei ole aina aiemmin ollut itsestään selvää, että vaalitulos heijastaa äänestäjien tahtoa.

Köyhiä lahjotaan

Tymoshenko on syyttänyt presidentti Poroshenkoa äänten ostamisesta kertaluonteisilla sosiaaliavustuksilla.

Ääniä voi toki ostaa monella tapaa. Keinot vaihtelevat äänestäjiä ehdokkaan taustajoukkojen aloitteesta tukevien hyväntekeväisyysjärjestöjen luomisesta aina vaalivirkailijoiden lahjomiseen ja etukäteen ostettujen äänestäjien kuljettamisesta äänestyspaikoille.

Äänestäjien lahjomisen ei voi myöskään olettaa katoavan kertaheitolla. Kansalaisten alhainen elintaso tekee heistä haavoittuvia ja siten otollisia lahjonnan kohteita. Moni ukrainalainen tarvitsee kipeästi lisää rahaa.

Valtion virkamiehiin, mediaan ja ylipäänsä kansalaisyhteiskuntaan vaalien aikaan kohdistuva paine on sen sijaan nykyisin enää vain murto-osa aiemmasta.

Sisäministeri aktiivisena

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov otti vaalivilppiepäilyt vakavasti jo ennen vaaleja. Kukaan hänen edeltäjistään ei ole pitänyt vaalirikosten julkista ruotimista yhtä tärkeänä. Suuri osa ehdokkaista sai risuja vaalikampanjoidensa hoitamisesta.

Taktisena pelaajana tunnettu Avakov ymmärtää toki toiminnan nostavan hänen omia osakkeitaan lännen silmissä ja petaavan ministerin omaa poliittista tulevaisuutta. Ministerin viestimä tiukka linja lienee joka tapauksessa vähentänyt vaalirikoksia heti alkuunsa ja parantanut kampanjoiden sujumista.

Aitoa kilpailua

Vajaan kolmen viikon päästä ratkeavat vaalit ovat mitä ilmeisimmin puhtaimmat ja rehellisimmät itsenäisen Ukrainan aikana nähdyistä vaaleista. Asiaa tukevat kansainvälisten vaalitarkkailijoiden antamat raportit. Parannettavaakin toki löytyy, mutta suunta on oikea.

Ukrainan tämänkertaisia presidentinvaaleja voi luonnehtia poikkeuksellisen kilpailuhenkisiksi. Tilanne, jossa kolmella ehdokkaalla oli tasaveroiset mahdollisuudet voittaa vaalit, on Ukrainalle uusi. Ensimmäistä kertaa Ukrainan historiassa aiemmin tuntematon poliitikko on viemässä vaalivoiton.

Vaalivilppisyytökset ovat tiukassa kilpailutilanteessa myös yksi kampanja-ase muiden joukossa. Oman vaalimenestyksen ollessa vaakalaudalla syytökset vaalirikkomuksista toimivat tarvittaessa keinona saada kielteistä huomiota vastustajille.

Fingerpori

comic