Uutiset

Analyysi: Väyrynen on kuin politiikan Cheek

Megatähti Cheek räväyttää Lahdessa elokuussa, jolloin hän pitää jäähyväiskonserttinsa nimeltä Valot sammuu.

Monet ovat sitä mieltä, ettei konsertti jää viimeiseksi, vaan artistista kuullaan uudelleen.

Vähän samaa rataa kulkee keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen tie.

Viikonvaihteessa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa nähtiin varsin vaisu vanha isäntä.

Pari päivääennen hän oli ilmoittanut, ettei tavoittele keskustan puheenjohtajuutta. Aiemmin talvella Väyrynen maalaili, että hän tekee vielä yhden pelastusyrityksen, kun haastaa puheenjohtaja Juha Sipilän.

Sipilä kertoi keskustelleensa Väyrysen kanssa Kesärannassa lähes tunnin. Tapaaminen oli hyvähenkinen, joskin kaikista aiheista ei oltu yhtä mieltä.

Mitä sitten keskusteltiinkaan, niin niiden perusteella Väyrynen alkoi havitella puoluevaltuuston puheenjohtajan pestiä. Tämäkin hanke karahti kiville.

Väyrynen elättelee toiveita, että puoluevaltuuston johtajan valinta siirrettäisiin puoluevaltuustolta puoluekokoukselle.

Kävi niin, ettei Väyryseen liit­ty­vis­tä sään­tö­muu­tok­sis­ta käy­ty lain­kaan kes­kus­te­lua,

Val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan va­lin­ta­ta­vas­ta pää­te­tään puo­lu­e­ko­kouk­ses­sa, ja muu­tos voi­si tul­la voi­maan vas­ta kahden vuoden kuluttua.

Väyrysen oman tulkinnan mukaan sääntöjä voi muuttaa aiemminkin, jos vain tahtoa löytyy.

Kauan ei Väyrynen ollut hiljaa. Hän kertoo keskiviikkona tulevaisuudestaan.

Hän voi halutessaan palata europarlamentista eduskuntaan. Väyrynen on ainakin neljä kertaa tiedottanut paluustaan, mutta valmista ei ole tullut. Olisiko paluupäivä nyt syksyllä, vai jääkö hän parempien lihapatojen ääreen Brysseliin?

Moni keskustalainen pani merkille, että selkeä käänne Väyryselle oli keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin kokous Seinäjoella.

Väyrynen paiskasi kättä Sipilän kanssa, mutta eturivissä eikä muuallakaan ollut istuinta vapaana Väyryselle. Niinpä hän istui auditorion rappusilla odotellen puheenvuoroaan.

-Etelä-Pohjanmaa oli joskus Väyrysen kulta-aluetta. Ehkä hän odotti saavansa riemullisen vastaanoton, mutta sitä ei tullut, eräs mukana ollut pohti.

Lahdessa monet korostivat luottamuksen puutetta, kun keskustelu kääntyi Väyryseen. Onhan hän perustanut kansalaispuolueen ja hän oli kansanliikkeen presidenttiehdokas.

Sittemmin piuhat ovat menneet sekaisin kansalaispuolueen kanssa. Se kertoo erottaneensa Väyrysen.

Hän itse sanoi jatkavansa kansalaispuolueessa, jos hän ei pääse johtamaan puoluevaltuustoa.

Monenlaisten venkoilujen jälkeen Väyryseltä toivoisi rauhoittumista.

-Arvostan sitä 80-luvun Väyrystä, joka antoi perinnön puolueelle. Mutta nyt olisi syytä miettiä, mikä sopii kunniapuheenjohtajan arvolle ja mikä ei, kuultiin kokoustauolla.

Niin tuo kunniapuheenjohtajuus.

Osa puoluekokoukselle tehdyistä aloitteista liittyy siihen, että kunniapuheenjohtajuus pitäisi mitätöidä. Jos pitäisi veikata, niin sitä ei viedä häneltä.

Aikaa kokoukseen on reilu kuukausi. Vaikka väsymystä olikin ilmassa, niin eivät valot kokonaan sammuneet. Väyrysellä taitaa olla paloaikaa kuin tehokkaimmalla energialampulla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti