Uutiset

Analyysi: Venäläismedian mukaan Putinilla on Helsingissä kotikenttäetu

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin lähestyvä tapaaminen Helsingissä on saanut MM-jalkapallon ohella viime päivinä runsaasti huomiota venäläismediassa.

Venäjä iloitsee omassa etupiiriajattelussaan neutraalin Suomen valikoitumisesta tapaamispaikaksi, sillä sen katsotaan tuovan Venäjälle selvän kilpailuedun.

Tapaamista luonnehditaan itänaapurissa neutraalilla maaperällä Naton ulkopuolisessa maassa tapahtuvaksi kohtaamiseksi, jolla on Venäjälle suuri merkitys. Venäläismedia unohtaa mainita, että Suomi on länsimaisia arvoja noudattava EU-rintaman täysivaltainen jäsen.

Venäjän kannalta ihanteelliseksi luonnehditun tapaamispaikan lisäksi myös tapaamisen pitkää agendaa on puitu venäläisissä tiedotusvälineissä. Venäjä on ilmoittanut, että se ei hyväksy Krimiä asialistalle. Venäjälläkin tiedetään, että Putin saattaa kuitenkin yllättää kollegansa kahden kesken ja suostutella Trumpin lieventämään kantaansa Krimin suhteen.

Venäjällä on myös raportoitu Helsingin tapaamisen käytännön järjestelyistä ja siteerattu presidentti Sauli Niinistön tapaamisesta antamia kommentteja. Etenkin moni Pietarin seudulla asuva venäläinen on käynyt Helsingissä, mikä lisää tapaamisen kiinnostavuutta varsinkin Suomen lähialueilla.

Venäjällä spekuloitiin ennen Nato-maiden tapaamista, että Trumpin kannalta huonosti sujunut Nato-kokous hyödyttäisi Venäjää Helsingin tapaamiseen lähdettäessä. Venäjän tavoitteena on osoittaa, että Nato-maiden keskinäiset suhteet ovat heikentyneet ja riitaisat.

Trump säilytti Nato-huippukokouksessa kasvonsa ja hyvän mielen, mikä vaikeuttanee Putinin yrityksiä tehdä suutahtaneen Trumpin kanssa muiden länsimaiden kannalta epäedullisia diilejä.

Putin on viihtynyt tällä viikolla kotimaassaan, ja hän saapuu Helsinkiin heti Moskovan sunnuntaisen jalkapallon MM-finaalin jälkeen. Trump lensi Eurooppaan Washingtonista hoitaakseen Nato-kokouksen ja Britannian-vierailun ennen Helsinkiin saapumistaan.

Helsingissä nähtäneen hyvin levännyt ja tapaamiseen perusteellisesti valmistautunut Venäjän presidentti. Trump on etukäteen ilmoittanut pitävänsä Putinin tapaamista Euroopan-kiertueensa helpoimpana, mikä kielii venäläisille vastapuolen heihin verrattuna vähäisestä asiasisältöihin perehtymisestä. Putin on pyöritellyt suurta osaa Helsingin tapaamisen agendalla olevista asioista jo vuosia, joten venäläiset uskovat saavansa tapaamisesta haluamansa.

Venäläiset ovat tottuneita runsaaseen ja monimutkaiseen puheeseen. Heidän omat huippupoliitikkonsa ovat lähes järjestään taitavia esiintyjiä ja verbaalisen akrobatian mestareita. He hallitsevat haluamansa faktat ja oman historiantulkintansa suvereenisti.

Trumpin pelkistetty ja impulsiivinen, historiattomalta kalskahtava puhetapa ei luo venäläisille kuvaa älykkäästä johtajasta, jolla on sana ja asiasisältö hallussaan. Venäjän medialla ja venäläisillä ylipäätään onkin suuria vaikeuksia ottaa Donald Trumpia tosissaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic