Uutiset

Angela Merkelin hautaaminen poliitikkona on ennenaikaista – Saksan vahva nainen pysyy kanslerina

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tällä hetkellä ehkä vaikeimmassa tilanteessaan koskaan maan johtajana. Hallituksen muodostaminen vaalien jälkeen ei onnistu. Neuvottelut kariutuivat sunnuntaiyönä.

Epäonnistuminen on saanut monet povaamaan Merkelin kauden loppua. Kannattaa kuitenkin huomata, että Saksan pitkäaikaisen johtajan hyvästeleminen on täysin ennenaikaista. Vaikka Merkel on nyt heikoilla, hän jatkaa liittokanslerina ja Euroopan veturina. Saksassa ei ole hänelle kunnon vaihtoehtoja.

Vasemmistohallitus ei ole vaihtoehto

Luonnollisimmin kristillisdemokraattisen Merkelin haastaja voisi nousta sosialidemokraateista, toiseksi suurimmasta puolueesta. Sillä, laitavasemmistopuolue Linkellä ja vihreillä on silti selvästi alle puolet liittopäivien paikoista, joten vasemmistohallitusta ei Saksaan voi tulla.

Vasemmiston osuus on pieni, koska oikeistopopulistipuolue AfD:n parlamenttiryhmä nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Kristillisdemokraattien sisällä ei kyseenalaisteta Merkelin asemaa. Neuvottelujen kariutuminen ei johtunut hänestä, vaan hallituskoalition kumppaniksi kaavaillusta liberaalipuolueesta.

Merkeliä vaihtamalla hallitus ei tule kokoon yhtään helpommin, koska asiakysymykset eivät muuksi muutu ja Merkelin sovittelunhakuinen persoona ei herätä muiden puolueiden vastustusta. Vain oikeistopopulistit vihaavat Merkeliä, ja heillä ei ole asiaa hallitukseen missään oloissa. Myös saksalaisten enemmistö on tällä viikolla tehtyjen kyselyiden mukaan edelleen tyytyväinen Merkeliin.

Merkel puhui tieltään Baijerin pakolaishaasteen

Kristillisdemokraattien sisältä Merkelille ei ole helppo löytää haastajaa, vaikka halua tulisikin. Merkelin pahin vastustaja kotona on ollut Baijerin kristillisdemokraattien johtaja Horst Seehofer. Seehofer ja Merkel kävivät kuitenkin vaikeat neuvottelunsa yhteisistä päämääristä jo ennen hallitusneuvottelujen alkamista ja baijerilaisten toiveita kuultiin esimerkiksi pakolaispolitiikasta. He eivät pääse syyttämään Merkeliä mistään, vaan käyttäytyvät kerrankin säyseästi kuin lampaat paimenensa perässä.

Merkel siis jatkaa. Suurin haaste tulee siitä, saako Merkel lopulta kotimaassaan niin vahvan tuen, että hän pystyy tekemään eurooppalaisena johtajana Saksassa vähemmän toivottuja, mutta tarvittavia EU-päätöksiä. Saksan sisäiset asiat hoituisivat neljäkin vuotta heikolla johtajalla, koska Saksan taloustilanne on niin hyvä ja puolueet ovat varsin samanmielisiä Saksan tulevaisuuden suunnasta.

Kirjoittaja on Lännen Median avustaja Berliinissä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti