Uutiset

Animalia: Ihmisillä on todellinen huoli eläimistä – 139 000 allekirjoittajan vetoomus luovutetaan keskiviikkona

Eläinsuojelujärjestöt vaativat turkistarhauksen täyskieltoa yhtenä osana vetoomustaan.

Eläinsuojelujärjestöt yrittävät vaikuttaa eläinsuojelulain valmisteluun vielä loppusuoralla.

Animalia ja Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto luovuttavat keskiviikkona eläinsuojelulakia koskevan vetoomuksensa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarille (kesk.). Vetoomuksella on yli 139 000 allekirjoittajaa.

– Se kertoo ihmisten todellisesta huolesta eläinten hätää kohtaan, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Monta vaatimusta

Ehdotus uudeksi eläinsuojelulaiksi on jo tuotu eduskuntaan ja on tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä.

Sisällöltään esitys oli eläinsuojelujärjestöille pettymys, ja vetoomuksella vauhditetaan nyt muutosvaatimuksia. Kivelän arvion mukaan eniten keskustelua allekirjoittajien joukossa on herättänyt tuotantoeläimien liikkumisen rajoittaminen.

– Tämä koskee turkistarhausta, emakkohäkkejä ja parsinavettoja. Näiden kieltämiseen on suuri tahtotila.

Eläinten mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen on vetoomuksen keskeinen vaatimus, ja tähän sisältyy vaatimus turkistarhauksen täyskiellosta.

Lisäksi allekirjoittajat kieltäisivät muun muassa terveysongelmia aiheuttavan eläinten jalostuksen sekä lisäisivät valvontaa eläintiloilla ja teurastamoilla. Mukana on myös vaatimus lemmikkikoirien ja -kissojen merkinnästä ja rekisteröinnistä.

Tarvittaessa uuteen valmisteluun

Kivelä katsoo, että eduskunnalla on vielä mahdollisuus tehdä merkittäviä muutoksia lakitekstiin. Niitä voisivat Animalian mielestä olla esimerkiksi siirtymäaikojen lyhentäminen ja erilaisten poikkeusten poistaminen.

– Lisäksi olisi mahdollisuus lisätä kieltoja, jotka nyt puuttuvat, Kivelä sanoo viitaten muun muassa parsinavetoihin.

Jos vetoomuksen tärkeimmät vaatimukset eivät toteudu, Animalia vaatii lain palauttamista valmisteluun.

Poliittinen tilanne on järjestön mukaan eläinsuojelulle poikkeuksellisen huono. Animalia katsoo, että hallitus on ollut haluton parantamaan eläinten asemaa.

– Hallitus muun muassa lakkautti eläinsuojeluasiamiehen viran, lopetti turkisasetuksen valmistelun ja kirjasi hallitusohjelmaan, ettei eläinsuojelulain uudistamisesta saa aiheutua kustannuksia elinkeinolle, Kivelä listaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic