Uutiset

Anneli Auerin start up -bisneksestä riidellään oikeudessa - valtion mukaan liiketoiminta lähes arvotonta

Anneli Auer ja valtiokonttori valmistautuvat tiukkaan yhteenottoon keskiviikkona, kun Varsinais-Suomen käräjäoikeus alkaa käsitellä Auerille maksettavia ns. koppikorvauksia. Molemmat osapuolet ovat toimittaneet oikeudelle uusia asiakirjoja vielä oikeudenkäynnin alla.

Niiden perusteella oikeudessa tullaan väittelemään siitä, oliko Auerista tulossa menestyvä internetyrittäjä juuri ennen Jukka S. Lahden murhaa. Osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan. Auerin mukaan hänen lapsiperheille suunnatut puuhasivustonsa olivat suuren suosion kynnyksellä. Valtion teettämän arvion mukaan liiketoiminnan arvo oli lähempänä nollaa kuin menestyvää kasvubisnestä.

Oikeudenkäynnissä on kyse vahingonkorvauksista, joita valtio maksaa Auerille aiheettomasta vankeusajasta. Auer ehti istua vankilassa pitkään epäiltynä ja tuomittunakin miehensä surmasta. Hänet julistettiin syyttömäksi lopullisesti vuonna 2015. Murha tapahtui 2009.

Valtiokonttori maksoi viime vuoden syksyllä Auerille reilun puolen miljoonan euron korvaukset. Auerin puolustuksen mukaan yhden vankeuspäivän hinta oli kuitenkin laskettu roimasti alakanttiin. Päivää kohden laskettuna Auer sai esimerkiksi huonommat korvaukset kuin Bodomin surmasta epäilty Nils Gustafsson. Auer perääkin oikeudessa jopa 2,5 miljoonan euron lisäpottia.

Nettiguru vai tyhjätasku?

Tärkeäksi riidanaiheeksi on nousemassa arvio Auerin yritystoiminnasta. Ennen vangitsemistaan Auer pyöritti kahta verkkosivustoa. Niillä tarjottiin muun muassa ravitsemusneuvontaa äideille ja puuhaa lapsiperheille.

Auerin oman liiketoimintasuunnitelman mukaan sivustot olisivat tuottaneet tulevien viiden vuoden aikana vähintään yli 700 000 euroa, jos vangitseminen ei olisi katkaissut yrittäjänuraa. Rohkeimman arvion mukaan verkkosivut olisivat tulevina vuosina kasvaneet miljoonabisnekseksi.

Auerin edustajan mukaan tämä pitäisi ottaa huomioon korvauksissa. Valtio on suostunut maksamaan tulonmenetyksistä alle 60 000 euroa.

Valtio on tilannut ulkopuoliselta konsultilta selvityksen Auerin liiketoiminnan potentiaalista. Sen perusteella nettibisnes ei ollut kovin menestyksekästä. Ennen surmaa Auerin yhtiö tuotti omistajalleen lähinnä parinkymmenen tuhannen euron vuosituloja. Konsultin arvion mukaan yritystä ei voi pitää juuri minkään arvoisena.

Auer on vapautumisensa jälkeen palannut pyörittämään nettiyritystään.

Toistaiseksi Auerin ja valtion asianajajat ovat yhtä mieltä lähinnä siitä, että Ulvilan tapauksen saama mediahuomio on ollut poikkeuksellista. Auer on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan sopivista korvauksista oikeussalin ulkopuolella. Valtio ei kuitenkaan ole suostunut sopimaan juttua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic