Uutiset

Annika Saarikko lähtee haastamaan Katri Kulmunin – "Syyksi ei riitä velvollisuudentunto, tarvitaan sisäinen palo"

Saarikko kertoi päätöksestään juuri tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Tuore puheenjohtajaehdokas tarjosi toimittajille itse leipomiaan korvapuusteja. Saarikko sanoi, että hänellä on paloa eikä voinut sivuuttaa tuota paloa. Mutta päätökseen meni koko kesä. "Tarvitaan näkemys suunnasta puolueelle ja Suomelle."
Annika Saarikko kertoi juuri, että lähtee haastamaan Katri Kulmunin. Kuva: Arttu Laitala
Annika Saarikko kertoi juuri, että lähtee haastamaan Katri Kulmunin. Kuva: Arttu Laitala

Annika Saarikko lähtee tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta ja haastaa näin istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin.

Kansanedustaja ja viikon kuluttua tiede- ja kulttuuriministeriksi palaava Saarikko kertoi päätöksestään juuri tiedotustilaisuudessa Helsingin vanhassakaupungissa. Tilaisuus pidetään idyllisessä Annalan huvilassa, joka on keskustan henkeen sopiva puutalo 1800-luvulta.

Saarikko oli luvannut, että ilmoittaa ratkaisunsa ennen kuin palaa tiede- ja kulttuuriministerin tehtävään 6. elokuuta. Hänellä on ollut puolueen piiristä paljon paineita tarttua puheenjohtajan tehtävään.

Katri Kulmuni ei ole saanut keskustan kannatusta nousuun, vaan puolueen kannatus on ollut alle 12 prosenttia viimeksi julkaistuissa mielipidekyselyissä. Ylen kyselyssä keskustavaikuttajille Saarikon kannatus puheenjohtajaksi oli vahvempi kuin Kulmunin.

Annika Saarikko on ollut Varsinais-Suomen vaalipiirin kansanedustaja vuodesta 2011 alkaen. Hän oli Juha Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri heinäkuusta 2017 alkaen. Sanna Marinin (sd.) hallituksen tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä hän jäi perhevapaalle elokuussa 2019.

Koulutukseltaan Saarikko on filosofian maisteri. Hän toimi keskustan varapuheenjohtajana vuosina 2010–2016.

Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi alle kouluikäistä poikaa. Saarikko muutti perheineen Turusta Oripäähän Saarikon edesmenneen isän suvun tilalle viime keväänä.

Tarvitaan näkemys suunnasta puolueelle ja Suomelle, Saarikko totesi. Kuva: Arttu Laitala
Tarvitaan näkemys suunnasta puolueelle ja Suomelle, Saarikko totesi. Kuva: Arttu Laitala

Puolue saa nyt näkyvyyttä ja ehdokkaat linjauksiaan esille

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari totesi keskiviikkona Lännen Median haastattelussa, että puheenjohtajakisa ilman muuta hyödyttää matalissa kannatusluvuissa rämpivää keskustaa. Puolue saa medianäkyvyyttä ja ehdokkaat saavat linjauksiaan esille.

– Puheenjohtajan vaali aina innostaa ja sykähdyttää puolueväkeä. Kisa on aina puolueen kannalta positiivinen asia, Ruostetsaari sanoi.

Istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni ei keskiviikkona ottanut kantaa muihin ehdokkaisiin. Kulmuni kommentoi kiertueellaan Kajaanissa, että hakee jatkoa ja tekee työtä sen eteen, että keskusta pärjää kuntavaaleissa.

Keskusta valitsee puolueen puheenjohtajan runsaan viiden viikon kuluttua Oulussa. Keskustaa vuoden johtanut Kulmuni ilmoitti kiinnostuksensa jatkokauteen jo kesäkuussa, vaikka joutui eroamaan valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuksestaan nousseen kohun takia.

Kokous järjestetään 4.–6. syyskuuta Oulussa. Puoluekokouksessa valitaan keskustan puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri.

Uusimmat

Fingerpori

comic