Uutiset

Antaako Trump uudelle ulkoministerille onnistumisen mahdollisuuden? Mike Pompeo sai lentävän lähdön Koreasta ja Iranista

Yhdysvalloilla on uusi ulkoministeri – ja sen kyllä huomaa. Tähän saakka presidentti Donald Trump on pitänyt ulkopoliittiset ohjat tiukasti omissa käsissään, mutta nyt kun hän sai ulkoministerikseen sielunveljensä Mike Pompeon, hän näyttää olevan valmis delegoimaan.

Trump ja hänen ensimmäinen ulkoministerinsä Rex Tillerson olivat jatkuvasti eri mieltä ulkopoliittisista linjoista, eivätkä missään vaiheessa saaneet yhteistyötään toimimaan. Pompeon puolestaan Trump lienee valinnut virkaan siksi, että tiesi tämän olevan keskeisistä ulkopoliittisista kysymyksistä samaa mieltä presidenttinsä kanssa.

Pompeo oli ennen nykyisiä tehtäviään lähellä konservatiivista teekutsuliikettä. Hän profiloitui Barack Obaman kaudella ulkoministeri Hillary Clintonin kärkevänä arvostelijana.

Pompeo aloitti Korea-työn CIA:n johtajana

Pompeo sai näkyvän roolin Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisissä neuvotteluissa jo ennen kuin hänestä edes tuli ulkoministeri.

Kun Trump tiedotti suostuneensa tapaamiseen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa, asiasta antoi julkisuudessa lausunnon silloinen keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Pompeo, ei silloinen ulkoministeri Tillerson. Kaksi päivää myöhemmin Trump ilmoitti ulkoministerin vaihtuvan.

Ulkoministerinimityksen vahvistumista odotellessa Trump lähetti Pompeon salassa Pohjois-Koreaan pohjustamaan tulevaa huippukokousta. Virkaan astuttuaan tuore ulkoministeri matkusti Pohjois-Koreaan uudestaan ja palasi sankarina kolmen amerikkalaisen kanssa, jotka olivat olleet vangittuina sisäänpäin kääntyneessä diktatuurissa.

Trump otti itse kirkkaimman valokeilan

Kokonaan Trump ei kuitenkaan näytä luopuneen vanhoista elkeistään.

Vaikka Pompeo oli pitkään ajanut Yhdysvaltojen irtautumista Iranin ydinsopimuksesta, hän ei päässyt seisomaan presidentin rinnalla, kun tämä kertoi irtautumisuutisen julkisuuteen. Trump ilmoitti päätöksestään Pompeon Pohjois-Korean-matkan aikana, eikä ulkoministeri näin ollen päässyt tuoreeltaan kommentoimaan asiaa tai keskustelemaan tilanteesta liittolaismaiden kanssa.

Kuvaavaa oli myös, että Pohjois-Koreasta vapautettujen vankien palatessa Trump varasti suurimman osan mediahuomiosta, eikä Pompeo päässyt presidentin lailla paistattelemaan kotiinpaluukuvissa.

Tuo asiantuntijoiden ääntä kuuluviin?

Aika näyttää, kuinka paljon Pompeo lopulta pystyy vaikuttamaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan. CIA:n johtajana hän nojasi paljon alaistensa asiantuntemukseen – toisin kuin Tillerson ulkoministerinä toimiessaan. Parhaassa tapauksessa ulkoministeriön virkamiesten näkemykset kantautuvat Pompeon kautta aiempaa enemmän presidentin korviin, mikä antaisi tälle mahdollisuuden tehdä päätöksiä kattavampien tietojen pohjalta.

Todennäköisempää lienee kuitenkin, etteivät asiantuntijoiden käsitykset kiinnosta Trumpia vastaisuudessa yhtään sen enempää kuin tähänkään saakka. Amerikkalaisviestinten nimettömät lähteet ovat kertoneet vaalilupauksista kiinni pitämisen painavan presidentin päätöksentekoprosessissa vaa’assa enemmän kuin mikään muu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic