Uutiset

Antti Lindtman: "Sdp lähtee siitä, että hallitus tekee päätökset aktiivimallin leikkurin purkamisesta tänä syksynä"

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman painottaa, että hallitus reagoi laskevaan suhdanteeseen jo budjettiriihessä. Etuuksien korotukset ja ansiotulojen maltillinen alennus tulee tehdä etupainotteisesti.

Antti Lindtmanin mukaan aktiivimallissa punnitaan hallituksen oikeudenmukaisuuslinja.

– Sdp:n eduskuntaryhmä lähtee siitä, että hallituksen on tehtävä päätökset tänä syksynä aktiivimallin leikkurin purkamiseksi, Lindtman sanoi tänään sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.

Lindtmanin mukaan aktiivimalli on tehoton, epätarkoituksenmukainen ja epäoikeudenmukainen. Mallin työllisyysvaikutuksia ei ole pystytty arvioimaan.

– Siksi se puretaan ja unohdetaan hyllyn viimeisimpään mappiin.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne vahvisti poliittisessa katsauksessaan, että syksyn työlistalla on aktiivimallin leikkurin purkaminen, eläkelupauksen ensimmäisen erän toteuttaminen, hoitajamitoituksen valmistelu ja työllisyysasteen nostamiseen tähtäävät toimet.

– Emme halua hakea työllisyyden kasvua rangaistuksin tai sanktioin, jotka kohtelevat ihmisiä epäreilulla tavalla.

Rinteen mukaan konkreettisten keinojen valmistelu työllisyyden parantamiseksi on jo lähtenyt liikkeelle yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien kanssa.

– Hallituksen työllisyyspolitiikka perustuu luottamukseen. Se tarkoittaa hyviä suhteita työelämän osapuolten ja valtion välillä, mutta ennen kaikkea luottamusta ihmisiin.

Laskevaan suhdanteeseen reagoidaan

Suhdanteiden vaihteluun on Lindtmanin mukaan hallitusohjelmassa varauduttu paremmin kuin ennen.

– Kun taloudessa huolestuttavien merkkien määrä lisääntyy, on tärkeää huolehtia, että finanssipolitiikalla reagoidaan tilanteen edellyttämällä tavalla, tarvittaessa nopeastikin.

Lindtman sanoi, että kysyntää tukevia toimia, kuten etuuksien korotukset ja ansiotulojen verotuksen maltillinen alennus, tulee tehdä etupainotteisesti.

– Mielestäni on selvää, että nykyisen hallituksen on reagoitava laskevaan suhdanteeseen jo tulevassa budjettiriihessä.

Johdonmukaisuutta turvekeskusteluun

Lindtman otti kantaa myös turpeen verotuksesta käytyyn keskusteluun. Kokoomus on esittänyt turpeen verotuen poistamista kokonaan.

Lindtman muistutti, että viime vaalikaudella turpeen verotuki lähes tuplaantui.

– Haluan muistuttaa, että johdonmukaisuuden vaatimus on voimassa oltiin sitten hallituksessa tai oppositiossa.

Lindtmanin mukaan turpeen poltto tullaan tämän hallituksen toimesta vähintään puolittamaan vuoteen 2030 mennessä ja poltto tulee arvioiden mukaan loppumaan kokonaan 2030-luvulla päästökaupan seurauksena.

Uusimmat

Fingerpori

comic