Uutiset

Antti Rinne ei sulje perussuomalaisia pois hallituksesta – Vappusatanen pätee vielä tänäkin vappuna, hoitajia ja lääkäreitä on tulossa tuhat lisää

Hallitustunnustelija Antti Rinne ei paljastanut Ylen Ykkösaamussa "dream teamiaan" hallituksen kokoonpanoksi. Rinne tavoittelee enemmistöhallitusta, joka kattaa reilusti yli sata kansanedustajaa.
Eduskuntapuolueiden edustajat valitsivat perjantaina odotetusti sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi. Kuva: Joel Maisalmi
Eduskuntapuolueiden edustajat valitsivat perjantaina odotetusti sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei sulje pois perussuomalaisia hallituksesta. Rinne ei kuitenkaan suostunut paljastamaan omaa ”dream teamiaan” hallituskokoonpanoksi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Rinne ei vastannut suoraan, ajettiinko perussuomalaiset ulos hallitusneuvotteluista ilmastonmuutosta ja Eurooppaa koskevilla kysymyksillä. Rinteeltä kysyttiin, jos perussuomalaiset ei sitoudu nytkään ilmastonmuutostavoitteisiin, niin ”oliko se siinä”.

– Toivon todellakin, että kaikki puolueet sitoutuvat vastaamaan, niin kuin eilen sitoutuivat, ja että ovat käytettävissä hallituspuolueina, myös perussuomalaiset.

Rinne vakuutti, että kaikkien puolueiden vastaukset tullaan käsittelemään samalla tavalla.

Kysymykseen hallituksen unelmajoukkueesta Rinne vastasi, että ei kerro yhtään mitään.

– Tavoittelen sellaista enemmistöhallitusta, jolla on riittävä kansanedustajien määrä eduskunnassa ja joka kykenee tekemään isoja rakenteellisia muutoksia, korjaamaan eriarvoisuustekijöitä ja joka huolehtii heikommista ja kykenee tekemään investointeja tulevaisuuteen ja erityisesti koulutukseen.

Rinteen mukaan enemmistöhallitus kattaa reilusti yli 100 edustajaa.

Tavoitteena kirjata hoitajamitoitus lakiin

Rinne nimesi yhdeksi isoksi tavoitteekseen seuraavalle neljälle vuodelle, että sdp:n vaalilupaus pitää ja hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

– Vaaditaan 1 000 uutta hoitajaa ja lääkäriä lisää ja vaaditaan hoitotakuu kiireettömässä perusterveydenhuollossa eli ihmisen on päästävä seitsemän päivän kuluessa lääkärin hoitoon.

– Mulle on tärkeää, että saadaan rakennettua ikääntyvien ihmisten luottamus tulevaisuuteen, että hoivaa on saatavilla.

Vuosi sitten vappupuheessa luvattu vappusatanen on edelleen Rinteen lupausten listalla.

– Kaikilla kynnelle kykenevin toimin tavoittelen sadan euron nettolisäystä kuukaudessa niille, jotka tienaavat alle 1 400 euroa eläkettä. Korjaus tehdään, Rinne lupaa edelleen.

Veropohjaa laajennetaan

Rinne paljasti, että takana olevien isoimpien puolueiden kanssa on jo käyty keskusteluja talous- ja Eurooppa-politiikasta. Sdp sai eduskuntavaaleissa 17,7 prosentin kannatuksen ja 40 paikkaa. Heti kannoilla perussuomalaiset keräsi 17,5 prosentin kannatuksen ja 39 paikkaa, kokoomus 17,0 prosentin kannatuksen ja 38 paikkaa.

Rinteen mukaan keskusteluja tarvitaan vielä enemmän, millä uudistukset rahoitetaan. Hän ei osannut sanoa, mikä on se vaikein neuvoteltava asia.

– Toisen asteen maksuttomuus, miten se toteutetaan, siitä on eri näkemyksiä, Rinne antoi esimerkin.

Rinteen tavoitteena on, että julkinen talous pysyy tasapainossa. Keinoina on, että laajennetaan veropohjaa. Kuitenkaan ansiotuloverotus ei tule kasvamaan ja työllisyyskasvu ei vaarannu.

Rinteen mukaan Suomeen voitaisiin saada lisää rahaa 400–500 miljoonaa vuodessa, jos ulkomaiset suursijoittajat joutuisivat maksamaan osinkotuloista lähdeveroa Suomeen.

Vastaukset vappuaattona puoleenpäivään mennessä

Vastauksia Rinteen kysymyksiin odotetaan puolueilta vapunaaton eli ensi tiistain keskipäivään mennessä. Vastausten on perustuttava puolueiden kirjallisiin asiakirjoihin ja puolueiden tekemiin linjauksiin.

Rinne on kertonut, että vastauksia analysoidaan pari päivää ja puolueiden kanssa käydään tarkentavia keskusteluja. Hallituspohja voisi olla ehkä selvillä tiistaina 7. toukokuuta, sitä ennen käytyjen tarkentavien neuvottelujen jälkeen. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat sen jälkeen.

Rinteen tavoitteena on saada hallitusohjelmasta neuvottelutulos 27. toukokuuta. Näin uusille ministereille jäisi kuukausi aikaa valmistautua heinäkuun alussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajakauteen ja EU:n ministerineuvostojen johtamiseen.

Rinne on jättänyt eduskuntaryhmille kysymykset, joihin saatavien vastausten tarkoituksena on hahmottaa, minkä puolueiden kanssa hän aloittaa varsinaiset hallitusneuvottelut. Kysymyspatteristo koostuu kahdeksasta ilmiöstä ja niihin perustuvista tarkentavista kysymyksistä.

Fingerpori

comic