Uutiset

Antti Rinne: Kaikki puolueet edelleen mukana hallituskaavailuissa – tiistaina hallitusneuvotteluihin lähtevien puolueiden pitäisi olla selvillä

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) tapasi sunnuntaina kristillisdemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten edustajat.
Antti Rinne uskoo, että tiistai-iltana on selvillä, mitkä puolueet lähtevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila
Antti Rinne uskoo, että tiistai-iltana on selvillä, mitkä puolueet lähtevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila

Eduskuntaryhmien tapaamiset puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) kanssa eivät tuoneet selkeyttä hallitusneuvotteluihin valittavien puolueiden suhteen.

– Minun mielestäni tämän päivän keskusteluista selkeästi kolme puoluetta on vielä täysin mahdollisia hallitukseen sdp:n kanssa, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa tapaamisten jälkeen.

Sdp keskusteli mahdollisesta hallitusyhteistyöstä kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan kanssa.

Rinteen mukaan puolueet olivat valmistautuneet hyvin keskusteluihin, ja hän oli tyytyväinen tapaamisiin.

Maanantaina neuvottelut jatkuvat neljän muun puolueen kanssa.

– Sen jälkeen arvioidaan tilanne, onko löydettävissä kokoonpanoa. Tavoitteena on edelleen se, että tiistaina ilmoitetaan, mitkä puolueet lähtevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Tarkennusta kirjallisiin kysymyksiin

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti sunnuntaina kahdenväliset tapaamiset eduskuntaryhmien kanssa.

Ensimmäisenä hallitustunnustelija Rinteen luokse puhemiesneuvoston huoneeseen saapuivat kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

– Kaikin puolin hyvät henkiset keskustelut, Essayah luonnehti tapaamista.

Puolueet kävivät keskusteluissa läpi samoja asioita kuin Rinteen esittämissä kysymyksissä oli ollut esillä. Talouspolitiikan kysymyksiä käytiin Essayahin mukaan tarkemmin läpi, koska niistä Rinteen kysymyksissä ei ollut niin tarkasti kysytty.

Mahdollisesta hallitusyhteistyöstä sdp:n kanssa Essayah oli vaitonainen.

– Me olemme avoimia käymään keskusteluja erilaisista hallituspohjavaihtoehdoista ja hallitusohjelmista, jos ne ovat yhteen sovitettavissa meidän puolueohjelmien ja arvojen kanssa, Essayah sanoi.

Perussuomalaiset vaitonaisina tapaamisesta

Seuraavana puhemiesneuvoston huoneeseen astuivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Halla-aho ei halunnut kommentoida Rinteen kanssa käytyjä keskusteluja.

– Hyvät henkiset keskustelut käytiin, kommentoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tavio.

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola ei ollut tapaamisessa mukana, mutta hän kommentoi, että hänen tietojensa mukaan he olisivat valmiit samaan hallitukseen sdp:n kanssa ”jos tietyistä asioista päästään yhteisymmärrykseen”.

Rinteelle lähetettyjen kirjallisten vastausten perusteella perussuomalaisten ja sdp:n näkemykset eroavat selvästi muun muassa sitoutumisessa ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen ja kehitysyhteistyörahoituksen nostamisesta 0,7 prosenttiin BKT:stä.

Eduskuntavaalien aikana Rinne suhtautui epäilevästi hallitusyhteistyöhön Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa, koska heidän käsityksensä ihmisarvosta ovat niin erilaiset.

Viimeisenä Rinteen puheille saapuivat keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen lähes puoli tuntia sovitusta aikataulusta myöhässä, koska Sipilän lentokone oli ollut myöhässä.

Maanantaina sdp jatkaa eduskuntaryhmien tapaamisia. Silloin vuorossa ovat vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja kokoomus.

Kansanrintama nostanut osakkeitaan

Ennakkokaavailuissa sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa sinipunahallitusta on pidetty hyvin todennäköisenä. Sitä täydentäisivät vihreät ja rkp. Tällä koalitiolla olisi 108 paikkaa eduskunnassa.

Keskusta ehti historiallisen vaalitappionsa jälkeen jo puhua oppositioon siirtymisestä, mutta se ei ole missään vaiheessa sulkenut ovea hallitusvastuulta.

Viime päivinä esille on noussut yhä enemmän myös niin sanottu kansanrintama, johon kuuluisivat sdp, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto. Tätä nelikkoa täydentäisi rkp, jolloin hallitusmuodostelmalla olisi 117 paikkaa.

Tässä hallituspohjassa vasemmistoliitto eikä rkp olisi niin sanotussa vaa’ankieliasemassa. Rinne on ilmoittanut, ettei hän halua muodostaa hallitusta, jossa joku pienempi puolue on päätöksenteon kannalta ratkaisevassa vaa’ankieliasemassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic