Uutiset

Antti Rinne: "On naurettava väite, että sdp jarruttaisi sote-lakien käsittelyä"

Julkisuudessa on arvioitu, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) jarruttaa laajoilla asiantuntijoiden kuulemisilla sote-lakipaketin etenemistä eduskunnassa. Puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että koko väite on naurettava.

-Hallitus on itse vastuussa siitä, missä tilassa asiat ovat. Nyt edellytetään eduskunnalta, että asiantuntijoita kuulematta jättämällä vietäisiin nopeasti yksittäisiä vaikeita kysymyksiä läpi ennen kokoomuksen puoluekokousta 8.6.

Rinne muistuttaa, että lainsäädäntökokonaisuus on satoja lakeja. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on tarkoitus kuulla toistasataa asiantuntijaa yhteisellä tahdolla.

-Kysymys on paristakymmenestä miljardista eurosta verorahoja ja niiden käytöstä tulevaisuudessa. Sitä ei pidä tehdä hötkyillen ja asiantuntijoita kuulematta.

Rinne muistuttaa, että eduskunnassa kaikissa valiokunnissa hallituksella on enemmistö ja enemmistöllä pystyy päättämään, miten asiat etenevät. -Tämä koskee myös sosiaali- ja terveysvaliokuntaa, jossa Krista Kiuru on puheenjohtajana. Jos hallituksen puolelta istuvat jäsenet ovat sitä mieltä, että asiaa viedään eteenpäin, niin ne päättävät niin, vaikka Krista Kiuru olisi mitä mieltä.

Ensi vuonna valtioneuvoston linnassa

Gallupkärkeen nousseen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti puoluevaltuuston kokouksen itsevarmasti sanomalla, että vuoden kuluttua olemme valtioneuvoston linnassa.

-Tänään olemme Hakaniemessä, vuoden kuluttua olemme valtioneuvoston linnassa ja teemme visiomme pohjalta päätöksiä, joilla vaikutetaan tulevaisuuteen.

Rinne perusteli puheenvuoroaan niin, että kaikilla poliittisilla liikkeillä on vakavasti otettavana tavoitteena päästä kehittämään suomalaista yhteiskuntaa omien arvojensa mukaan.

-Tietysti sosiaalidemokraateilla on tämä sama tavoite aina vaaleissa, että pääsee vaikuttamaan. Kyllä me tavoitellaan pääministeripaikkaa. Vain sillä tavoin pystytään muuttamaan suomalaista yhteiskuntaa.

Rinteen mukaan porvarihallitus on erityisesti kokoomuksen johdolla rakentanut markkinamallista yhteiskuntaa, jossa ero työelämässä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä on merkittävästi kasvamassa.

-Yhteiskunnan eheys on vaarantunut markkinamallin mukana. Tämän hallituksen politiikka on ollut hyvin kokoomuslaista politiikkaa. Ei ole niin väliä sillä pärjäävätkö ne, jotka ovat heikommassa asemassa.

Syytökset kokoomusta kohtaan eivät Rinteen mukaan tarkoita sitä, että Sipilän kaulus on puhdas.

– Tämä on selvästi rakentunut kahden henkilön, Juha Sipilän (keks.) ja Petteri Orpon (kok.) ja kokoomuslaisen politiikan varaan.

Hallitus jatkaa epäoikeudenmukaista politiikkaa

Puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Rinne jatkoi odotetusti hallituksen kehysriihessä tekemien päätösten arvostelua.

– Olisin odottanut, että hallitus muuttaa politiikkaansa tupailloissa pidettyjen puheiden suuntaan. Niin, että epäoikeudenmukaisia leikkauksia heikoimmassa asemassa oleviin kohdistuneina perutaan.

Sdp:n Rinne kertoi esittävän oppivelvollisuusiän pidentämistä, maksutonta toisen asteen koulutusta, varhaiskasvatuksen uudistamista, ryhmäkokojen pienentämistä, aikuiskoulutuksen uudistamista ja koulutusleikkausten korjaamista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti