Uutiset

Antti Rinne vaatii kaupungeille oikeutta tuottaa sote-palveluita – "ensimmäisen kerran järjen valoa"

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi Lännen Medialle sote-uudistuksen lykkäämistä ja maakuntavaalien siirtämistä 20 minuuttia pääministeri Juha Sipilän (kesk.) twitter-ilmoituksen jälkeen.

-Hallitus ottaa uuden askeleen. Ensimmäisen kerran tuntuu, että hirveään hosumiseen ja huonoon lainvalmisteluun saadaan järjen valoa. Sille pitää nyt antaa aika ja tuki, että jokainen suomalainen saa verorahoilla tuotetut laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, Rinne toteaa.

-Tähän asti hallitusta on ajanut sote-uudistuksessa eteenpäin ideologisuus, mutta onneksi perustuslakivaliokunta esti huonon mallin toteuttamisen, Rinne jatkaa.

Sdp on Rinteen mukaan valmis tukemaan uutta sote-valmistelua.

-Kunhan malli on sellainen, että julkinen sektori on vetovastuussa myös tuotannon puolella. Julkinen sektori voi sitten päättää käyttää yksityistä ja kolmatta sektoria tukenaan, Rinne toteaa.

Suurin oppositiopuolue vaatii, että hallitus antaa uudessa sote-valmistelussaan halukkaille ja kyvykkäille kaupungeille ja kunnille mahdollisuuden jatkaa sote-palveluiden tuottajina.

-Olisi järkevää, että kunnat voisivat toimia palveluiden tuottajina silloin, kun järjestäjätaho arvioi, että kunnilla on riittävät valmiudet toimia tuottajina. Sdp on esittänyt ja esittää tästä eteenkinpäin, että kaupungit ja kunnat, joissa sote-palvelujen tuotanto, tehokkuus, laatu ja saatavuus ovat kunnossa, voivat hyvin toimia tuottajina myös jatkossa, Rinne painottaa.

Hallituspuolueista kokoomus on ajanut suurille kaupungeille oikeutta jatkaa sote-palveluiden tuottajina, mutta ainakaan toistaiseksi mahdollisuutta ei ole sisällytetty sote-malliin.

-Todella toivon, että nyt uudistus voitaisiin tehdä yhdessä siten, että ratkaisusta saadaan vaalikausien yli kestävä. Olemme hyväksyneet sen, että meillä on x-määrä, tässä mallissa 18 kappaletta, isompia hartioita, joita hallitus kutsuu maakunniksi. Mekin voimme niitä kutsua maakunniksi, mutta meidän mielestämme itsehallinto edellyttäisi myös sitä, että maakunnalla olisi verotusoikeus. Silloin se olisi aito itsehallinto palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen, Rinne arvioi.

Rinne tarkentaa, että hän ei odota hallituksen valmistelevan verotusoikeutta maakunnille. Sen sijaan hän odottaa, että palveluiden tuottamiseen pystyville kunnille annetaan siihen nyt mahdollisuus.

Lokakuussa 2018 vaaleilla valittavat maakuntavaltuustot saavat Rinteen mielestä vastuulleen tärkeän tehtävän.

-Kun verorahoja kerätään tiettyihin palveluihin, julkisten päätöksentekijöiden pitää päättää, miten ne käytetään. Tästä ei saa tehdä markkinamallia, Rinne toteaa.

Hallituksen sote-mallissa maakunnat saavat palveluiden järjestämiseen rahoituksen valtiolta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic