Uutiset

Antti Rinne: "Vasemmistoliitto ja vihreät tuntuvat luontevimmilta hallituskumppaneilta"

Rinne olisi toivonut vaalit voittaneelle sdp:lle korkeampia kannatuslukuja ja enemmän paikkoja eduskuntaan.
Vaalivoittaja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen yö meni parin kolmen tunnin yöunilla. Aamun tv- ja radiolähetysten jälkeen hän aikoi mennä hetkeksi kotiin lepäämään. Kuva: Joel Maisalmi
Vaalivoittaja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen yö meni parin kolmen tunnin yöunilla. Aamun tv- ja radiolähetysten jälkeen hän aikoi mennä hetkeksi kotiin lepäämään. Kuva: Joel Maisalmi

Vielä sunnuntai-iltana vaalit voittaneen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne oli erittäin varovainen vaalituloksen kommentoinnissa.

– Oli tietty marginaali, joka piti olla sekä kokoomukseen että perussuomalaisiin, ja tietenkin se pisti varovaiseksi, kun oltiin lähellä marginaalin reunoja. Sen takia en ryhtynyt tarkkaan kommentoimaan, totesin vaan, että jännä peli, hän kertoi maanantai-aamuna parin kolmen tunnin yöunien jälkeen Lännen Medialle.

– Nyt näyttäisi siltä, että olemme hallitusneuvotteluiden tunnustelijaporukka. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tulemme esittämään tiettyjä samanlaisia kysymyksiä kaikille puolueille. Vastausten perusteella arvioidaan, keiden kanssa lähdetään jos on edellytyksiä jatkoneuvotteluja hakemaan hallituskokoonpanoon. Tämä varmaan tapahtuu ensi viikolla kun eduskuntakin on järjestäytynyt.

Perussuomalaisten suosion hän arveli johtuvan osittain siitä, he että saivat selkeästi ihmisiä liikkeelle vaalipäivänä niin kuin ovat saaneet aikaisemminkin. – Suomalaiset äänestivät tuolla tavalla, ei kai sitä tuon kummemmin voi selittää.

Hän kertoo toivoneensa sdp:lle korkeampia kannatuslukuja ja enemmän paikkoja eduskuntaan

– Kun kansa äänestää, kansan tahto sitten toteutuu. Joka tapauksessa ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen sitten Lipposen hallitusten ollaan suurin puolue Suomessa. Se sinällään tuntuu hyvältä.

Sdp:n suosio on Rinteen mukaan heilunut mutta myös kasvanut aika paljon viimeisen neljän vuoden aikana. Hän arvelee, että yksittäinen puolue ei enää yllä kovin suurin suuriin, kuten esimerkiksi 25–30 prosentin kannatuslukuihin.

– Maailma on muuttunut sillä tavalla, että meillä on useampia puolueita, joiden kesken kannatus jakaantuu.

”Aika paljon puhumme samoista asioista”

Perussuomalaisten sopivuudesta hallituskumppaniksi hän on epäileväisellä kannalla.

– Olen tähän todennut jo pitkään, että jos olemme hallitustunnustelijapuolue, niin tulemme tekemään kaikille puolueille samat kysymykset ja arvioimaan vastauksia samalta pohjalta. Yksi keskeinen elementti hallitusyhteistyössä on se, että millä tavalla arvot sopivat yhteen.

– Edelleen olen sitä mieltä, että kun on kuunnellut tässä vaalikeskusteluiden aikana Jussi Halla-ahon puheita, että aika erilainen ihmiskäsitys meillä on. Se liittyy myöskin vahvasti arvoihin. Ei kantani tässä suhteessa ole muuttunut mihinkään.

Vasemmistoliiton ja osittain myös vihreiden kanssa Rinne sanoo sdp:n tehneen hyvää yhteistyötä.

– Ne tuntuvat äkkiseltään luontevimmilta kumppaneilta. Kun kuuntelin eilen Haaviston Pekan puheita vaalituloksia odotellessa, niin Pekka totesi samalla tavalla kuin mekin olemme todenneet, että eriarvoisuuskehitys pitää saada kääntymään toiseen suuntaan. Pitää satsata koulutukseen ja työelämän tasa-arvoon. Aika paljon ainakin puhumme samoista asioista.

Keskustan ja kokoomuksen harjoittamalla politiikalla ei Rinteen mielestä voi jatkaa.

– Se politiikka, mitä tehtiin viime vaalikaudella liittyen eriarvoisuuskehitykseen erityisesti ja koulutusleikkauksiin, tulevaisuuteen investointiin, sillä politiikalla ei voi jatkaa. Keskustan ja kokoomuksen pitää tässä suhteessa varmaan miettiä vähän tarkemmin sitä, mitä he haluavat.

Antti Rinne kertoo haluavansa saada syntymään uudenlaisen luottamuksen suomalaiseen yhteiskuntaan yhteistyön kautta.

– Sekä puolueitten välillä aiempaa parempaa luottamusta mutta myöskin ihmisten keskuudessa, jotta voisi turvallisesti ajatella, että kyllä kaikista suomalaisista pidetään huolta.

Puoluehallitus torstaina

Vaaliyö meni vähillä unilla, siksi Antti Rinne kertoi suuntaavaansa aamun tv- ja radiolähetysten jälkeen hetkeksi kotiin lepäämään. Illalla edessä on kunnanvaltuusto ja esiintyminen A-Studiossa.

– Varmaan minulla on erilaisia puhelinkeskusteluja lisäksi, ellei sihteerini ole keksinyt päivälle muuta. Tiistai on vähän rauhallisempi päivä.

Rinteen keskiviikko on täynnä erilaisia kokouksia ja torstaiaamuna kello 7 alkaa puoluehallitus, jonka jälkeen pidetään eduskuntaryhmän kokous, ennen pääsiäistaukoa.

Fingerpori

comic