Uutiset

Antti Rinne sivussa vaalitaistosta ainakin helmikuun lopulle

Sdp:n puoluejohto tekee lähipäivinä päätökset, miten sijaisjärjestelyt hoidetaan puheenjohtajan sairausloman aikana. Varapuheenjohtaja Sanna Marin on tuurannut jo eduskuntavaaliväittelyissä Rinnettä.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu olemaan terveysongelmien vuoksi syrjässä vaalitaisteluista ainakin helmikuun loppupuolelle. Joulukuussa Rinne osallistui eduskuntakeskusteluun yhdessä vieressä istuvan ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin kanssa. Kuva: Kimmo Brandt/compic

Sdp:n ääntä käyttää seuraavan kuukauden ajan joku muu kuin sen puheenjohtaja ja pääministeriehdokas, joka tulee remmiin sitten puolitoista kuukautta ennen vaalipäivää. Tämä on puolueelle kaikkea muuta kuin optimaalinen tilanne.

Näin tiivistää eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen poissaolon vaaliväännöistä vielä seuraavan kuukauden ajan.

– Eduskuntavaalikampanjat ovat tänä päivänä hyvin puoluejohtajavetoisia, Jokisipilä tähdentää.

Antti Rinne paljasti maanantaina Facebook-päivityksessään, että keuhkokuumeen lisäksi häntä on vaivannut sepelvaltimon tukos ja sairaalabakteeri, minkä seurauksena sairausloma jatkuu näillä näkymin helmikuun loppupuolelle.

– Nyt tiedän omasta kokemuksestani, mitä puutteellinen diagnoosi tarkoittaa. Vasta Suomessa sairaalahoidossa nimittäin selvisi, että Espanjassa oli jätetty tekemättä suomalaisten lääkärien järkevänä pitämä varjoainekuvaus. Vakavan keuhkokuumeen ohella minulle oli puhjennut samaan aikaan myös toinen terveysongelma, sepelvaltimon tukos, hän selvittää.

Rinteelle on nyt Suomessa tehty sepelvaltimon pallolaajennus.

Hän kertoo operaation sujuneen normaalisti ja voinnin olevan jo selvästi parempi.

– Kaiken muun lisäksi sain tietää, että olin saanut Espanjassa myös sairaalabakteerin, Rinne jatkaa.

Rinne lomaili puolisonsa kanssa Espanjassa joulun aikaan. Myös Heta Ravolainen-Rinne sairastui matkalla hengitystieinfektioon.

Kuka Rinteen paikalle väittelyihin?

Rinteen päivityksen mukaan sdp:n puoluejohto tekee lähipäivinä päätökset, miten sijaisjärjestelyt hoidetaan puheenjohtajan sairausloman aikana.

Sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin on jo tuurannut Rinnettä vaalikeskusteluissa.

Maarit Feldt-Ranta on puolueen toinen varapuheenjohtaja ja Ville Skinnari kolmas. Kaikki varapuheenjohtajat ovat kansanedustajia.

Sekä Jokisipilä että Turun yliopiston yliopistonlehtori Jenni Karimäki arvioivat yhden sijaisen mallin olevan monen hengen kollektiivia toimivampi vaihtoehto.

– Vaalien läheisyys puoltaa yhden tuuraajan mallia, Karimäki toteaa.

Tutkijat puhuvat sanoman yhtenäisyyden tärkeydestä.

– Hoitaa sijaisuutta sitten kuka tahansa, tämä on joka tapauksessa haastava paikka, Jokisipilä sanoo.

Karimäen mukaan puolue voi toisaalta kääntää sijaistamisen voitoksi siinä mielessä, että se on mahdollisuus tuoda esille uusia nosteessa olevia politiikan kasvoja.

Jokisipilä muistuttaa mielipidetiedustelujen perusteella yhä kiristyneestä suurimman puolueen kisasta.

– Antti Rinteelle häämötti hetki sitten jo ensimmäinen vaalivoitto puolueen peräsimessä. Nyt tämä tehtävä näyttää vaikeutuvan, kun vielä muistetaan, miten tehokkaasti kokoomuksen koneisto on toiminut viime vaaleissa loppusuoran puristuksessa.

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun puolivälissä, ja Arkadianmäellä on käsittelyssä vielä monia isoja kysymyksiä, kuten sote-uudistus.

Poliittisiin kysymyksiin Rinne ottaakin sosiaalisessa mediassa jo kantaa.

– Paluuseeni liittyen voin paljastaa viestin, joka tulee toistumaan – kokemuksen rintaäänellä – kevään vaalikeskusteluissa: Maailman parasta julkista terveydenhuoltoa ei pilata lehmänkaupoilla. Siitä sdp ja minä tulemme pitämään huolen.

Uusimmat

Fingerpori

comic