Uutiset

Antti Rinteen eläkelupauksen hinta on yli 300 miljoonaa – alle 1 400 euron eläkettä saa 710 000 suomalaista

Kalliiksi käy sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen vaalilupaus antaa 100 euron nettokorotus 1 400 euroa pienempää kuukausieläkettä nauttiville.

-Varovainen arvio on, että hinta olisi 300–500 miljoonaa euroa, sanoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Hän on toiminut monien sosiaaliturva- ja eläketyöryhmien jäsenenä.

Hintaa Rinteen lupaukselle kertyy sen vuoksi, että se koskisi lähes joka toista 1,5 miljoonasta eläkkeen saajaa.

Alle 1 400 euron kuukausieläkettä saa noin 710 000 suomalaista. Heistä naisia on 450 000 ja miehiä 260 000.

Rinne lievensi lupauksen hintaa siten, että korotukset tapahtuisivat useiden vuosien aikana.

Suomalainen eläkejärjestelmä on luonteeltaan sellainen, että työssä käyvä sukupolvi rahoittaa vuorollaan eläkkeellä olevien eläkkeet. Pääosan järjestelmän rahoituksesta kustantavat yritykset. Kuluja katetaan vain osittain eläkerahastoista.

Rinteen eläkelupauksen rahoitukseen on parikin vaihtoehtoa: nostetaan eläkemaksuja, leikataan toisia eläkkeitä tai rahoitetaan korotus muista eläkejärjestelmistä, esimerkiksi leskeneläkejärjestelmää purkamalla.

Jos rahoitus hoidetaan eläkemaksuja korottamalla, se tarkoittaisi Ralf Sundin arvion mukaan vajaan prosentin korotusta palkansaajien maksamaan eläkemaksuun.

Viime vuonna työntekijän maksu oli alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla 6,15 prosenttia palkasta ja 53–62-vuotiailla 7,65 prosenttia palkasta.

Työnantajan maksu palkkasummasta oli noin 18 prosenttia. Myös se luonnollisesti nousisi.

Sundin mukaan maksuun on ilman tasokorotuksiakin nousupainetta. Sitä on kertynyt finanssikriisin aikaisesta kuopasta ja ennen kaikkea syntyvyyden alenemisesta.

Sen sijaan Sund ei näe mahdolliseksi, että korotus voitaisiin hoitaa eläkerahastoista.

-Rahastoihin koskeminen on kestämätön tie. Korotus on hoidettava maksun korotuksena joko nyt tai myöhemmin.

Yksi tapa rahoittaa korotus olisi purkaa leskeneläkejärjestelmää, jossa on varoja parin miljardin euron verran.

1,5 miljoonaa jo työeläkkeellä

Työeläkettä saavien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa lähes miljoonalla. Vuonna 2015 eläkkeitä maksettiin yhteensä 28,9 miljardia euroa: se on 43 prosenttia kaikista sosiaalimenoista ja 14 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Vuoden 2015 lopussa työeläkettä sai 1 483 000 henkilöä.
Eläkkeiden maksuun tarvittavat varat kerätään pääasiassa kunkin vuoden työeläkemaksuilla. Niitä maksavat työnantajat ja työntekijät sekä yrittäjät.
Työeläkemaksu jaetaan työntekijän ja työnantajan kesken. Työnantaja pidättää työntekijän osuuden palkasta ja tilittää sen työeläkelaitokselle.
Osa vuosittain kerättävistä työeläkemaksuista rahastoidaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic