Uutiset

AOC nousi tähtipoliitikoksi USA:ssa – vielä reilu vuosi sitten nuori nainen työskenteli tarjoilijana

Demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez pääsi Yhdysvaltain kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena. Sittemmin muut poliitikot ovat olleet kiinnostuneita oppimaan muun muassa sitä, miten hän toimii sosiaalisessa mediassa, jossa hän on näkyvimpiä poliitikkoja. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez pääsi Yhdysvaltain kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena. Sittemmin muut poliitikot ovat olleet kiinnostuneita oppimaan muun muassa sitä, miten hän toimii sosiaalisessa mediassa, jossa hän on näkyvimpiä poliitikkoja. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Alexandria Ocasio-Cortezin nousu politiikan tähdeksi hakee vertaistaan Yhdysvalloissa.

Vielä reilu vuosi sitten hän työskenteli tarjoilijana ja baarimikkona.

Nyt hän on Yhdysvaltain kongressin ja koko maan näkyvimpiä demokraatteja.

Ocasio-Cortez, 29, pääsi kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena.

Häntä tituleerataan Yhdysvaltain lehdistössä jo suvereenisti lyhenteellä AOC, ja hän on yksi seuratuimmista poliitikoista sosiaalisessa mediassa.

Ocasio-Cortezista on myös tullut lyhyessä ajassa vastapoolin eli republikaanien ja konservatiivisen median ykkösinhokki, asema, jonka hän jakaa puhemies Nancy Pelosin ja ex-presidenttiehdokas Hillary Clintonin kanssa.

Hän ajaa kaikkea sitä, mitä konservatiivit ovat perinteisesti vastustaneet: aselakiuudistusta, maksutonta yliopistoa ja julkista terveydenhuoltoa.

Lisäksi hän vaati viime vuoden vaalikampanjassaan, että tulli- ja siirtolaisuusvirasto ICE lakkautettaisiin. Tuolloin ICE oli jatkuvasti otsikoissa, kun siirtolaislapsia erotettiin vanhemmistaan Yhdysvaltain rajalla.

Ei terveysvakuutusta

Ocasio-Cortez on kotoisin New Yorkin työväenluokkaisesta Bronxista, jossa myös hänen isänsä syntyi. Hänen äitinsä tulee Puerto Ricosta.

Ocasio-Cortez aloitti poliittisen toiminnan yliopisto-opiskelijana, kun hän työskenteli senaattori Ted Kennedylle.

Sitten vuonna 2008 Yhdysvaltoihin iski lama, ja Ocasio-Cortezin isä kuoli sairastettuaan syöpää.

Ocasio-Cortez ryhtyi tekemään jopa 18-tuntisia päiviä tarjoilijana ja baarimestarina auttaakseen äitiään selviytymään asuntolainasta ja muista maksuista.

Hänen äitinsä työskenteli siivoojana ja koulubussin kuljettajana.

– Ymmärrän työväenluokkaisten amerikkalaisten tuskan, koska olen itse kokenut sen, Ocasio-Cortez sanoi MSNBC-kanavalla.

Vielä viime kesän esivaalien aikaan hänellä ei ollut terveysvakuutusta. Vaalivoiton jälkeen hän tuskaili muuttoa korkeiden asumiskustannusten Washington DC:hen, koska hänen säästönsä olivat huvenneet kampanjointiin.

Kunnianhimoinen ilmastoaloite

Alexandria Ocasio-Cortezin poliittisessa ajattelussa on samankaltaisuuksia demokraattien presidenttiehdokaskilpaan osallistuneen Bernie Sandersin kanssa. Hän toimikin vapaaehtoisena Sandersin kampanjassa vuonna 2016.

Yhdysvalloissa valmistaudutaan jo vuoden 2020 presidentinvaaleihin, vaikka edellisen vaalien jäljiltä tutkinta Venäjän sekaantumisesta on vielä kesken.

Ocasio-Cortez on alle 35-vuotiaana liian nuori asettumaan ehdokkaaksi, mutta hänellä on vaikutusvaltaa tässäkin: hänen siunauksensa arvioidaan antavan huikeasti nostetta demokraattien ehdokaskisassa.

Suurin osa kisaan ilmoittautuneista on ilmaissut tukensa Ocasio-Cortezin kunnianhimoiselle aloitteelle ”Green New Deal”.

Sen pääajatus on taistella ilmastonmuutosta vastaan päästöjä vähentämällä ja infrastruktuuria muokkaamalla, mutta samaan aikaan se myös turvaisi amerikkalaisille kunnolliset työpaikat, eläkkeet ja terveydenhuollon.

Demokraattipuolueen sisällä pohditaan, viekö uusi tähti koko puoluetta jo liikaa vasemmalle.

Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez syntyi New Yorkin Bronxissa vuonna 1989.

Hänen äitinsä on kotoisin Puerto Ricosta ja on työskennellyt muun muassa siivoojana ja koulubussin ajajana. Isä oli paljasjalkainen bronxilainen, jolla oli oma liike.

Opiskeli taloustiedettä ja kansainvälistä politiikkaa yliopistossa Bostonissa.

Työskenteli aiemmin Bernie Sandersin vaalikampanjassa ja senaattori Ted Kennedylle.

Äänestettiin 29-vuotiaana kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena. Aiempi ennätyksenhaltija oli republikaanien Elise Stefanik, joka pääsi kongressiin 30-vuotiaana vuonna 2014.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti