Uutiset

AP: Turvallisuusviranomaiset pelkäävät Bideniin kohdistuvaa "sisäpiirihyökkäystä"

Pelätyt levottomuudet ovat ainakin toistaiseksi jääneet toteumatta.
Washingtonissa ja muualla maassa on varauduttu levottomuuksiin virkaanastujaisten vuoksi. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa maan turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että presidentiksi nousevaan Joe Bideniin voi kohdistua hyökkäys maan turvallisuusjoukkojen sisältä, kertoo uutistoimisto AP.

Liittovaltion poliisia FBI:ta on siksi kehotettu tekemään selvitys kaikista 25  000:sta kansalliskaartin sotilaasta, jotka ovat saapumassa keskiviikkona turvaamaan Bidenin virkaanastujaisia

Turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat kiristäneet virkaanastujaisten suunniteltuja turvatoimia sen jälkeen, kun joukko väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajia tunkeutui kongressitaloon loppiaisena. Kongressin molemmat kamarit olivat tuolloin kokoontuneet vahvistamaan Bidenin vaalivoittoa. Viisi ihmistä kuoli mellakan yhteydessä.

Viranomaiset ovat tietoisia turvallisuusjoukkojen sisältä nousevan uhan mahdollisuudesta, ja komentajia on kehotettu tarkkailemaan joukkojaan, Yhdysvaltojen maavoimaministeri Ryan McCarthy sanoi AP:lle sunnuntaina. Ministerin mukaan selvityksissä ei kuitenkaan ole noussut esiin mitään hälyttävää.

–  Tähän operaation määrätyt henkilöt tutkitaan toisen ja kolmannenkin kerran, McCarthy kuvaili.

Kansalliskaartin joukkoja tulee pääkaupunkiin eri puolilta maata. Joukkojen määrä on vähintään 2,5-kertainen aiempiin virkaanastujaisiin verrattuna, AP kertoo. Virkaanastujaisten suurimmiksi uhiksi on uutistoimiston mukaan arvioitu aseistetun ryhmän hyökkäystä tai paikalle piilotettavia räjähteitä.

”Betoniesteiden ja tarkastuspisteiden linnake”

Washingtonissa ja muualla maassa on varauduttu levottomuuksiin virkaanastujaisten vuoksi.

Washington Postin toimittajat kuvailivat pääkaupungin keskustaa aitojen, betoniesteiden ja tarkastuspisteiden linnakkeeksi. Kaupungin asukkaat oli määrätty pysymään kodeissaan. Pelolla odotetut mielenosoittajat sen sijaan loistivat poissaolollaan.

Washington Post kertoo, että myös monissa maan muissa kaupungeissa oli sunnuntaina vain pieniä kokoontumisia.

Pienehköjä määriä mielenosoittajia oli ilmaantunut hallintorakennusten lähelle esimerkiksi Texasin Austinissa, Ohion Columbuksessa, Michiganin Lansingissa, Arizonan Phoenixissa ja Oregonin Salemissa.

Lisäksi viranomaiset ottivat kiinni Washingtonissa kongressitalon lähellä kulkeneen aseistetun miehen, jolla oli mukanaan käsiase ja räjähteitä.

Liittovaltion poliisi FBI varoitti jo aiemmin, että kaikkien 50 osavaltion pääkaupunkeihin on suunniteltu aseellisia protesteja tulevien päivien aikana. FBI:n mukaan eräs ryhmittymä olisi kannustanut ihmisiä ryntäämään hallintorakennuksiin Bidenin virkaanastujaispäivänä.

Uusimmat

Fingerpori

comic